En directe
MINUT A MINUT
01/10/2019

L'aniversari de l'1-O, en directe

Segueix aquí tots els actes i mobilitzacions pel segon aniversari del referèndum de l'1 d'octubre

Almenys un detingut i quatre identificats en una manifestació de protesta per l'1-O a Barcelona

Almenys una persona ha estat detinguda i quatre més han estat identificades i registrades en el marc d'una protesta per l'1-O a Barcelona. Detingut i identificats formaven part d'un grup d'una cinquantena de persones que prèviament havien participat a la marxa de commemoració del segon aniversari del referèndum convocada per l'ANC al centre de la ciutat, que ha congregat 18.000 persones segons la Guàrdia Urbana. Un cop acabat aquest acte, unes 300 persones s'han seguit manifestant a diversos indrets, però aquest grup també s'ha anat disgregant fins que ha quedat la cinquantena final. Aquestes desenes de manifestants han tallat durant uns minuts la Travessera de Dalt, moment en què s'han produït la detenció i les identificacions.

Després de la manifestació convocada per l'ANC, unes 300 persones s'han dirigit cap al davant de la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana. Allà han cridat consignes a favor de l'autodeterminació i en contra de les forces de seguretat davant d'un cordó policial de Mossos d'Esquadra que els impedia acostar-se a l'edifici. Posteriorment, els concentrats han intentar fer el mateix al davant de la delegació del govern, però allà no han pogut aturar-se perquè el dispositiu policial els ho ha impedit.

Paluzie reclama, a les portes de Lledoners, "afeblir els poders de l'Estat per derrotar-lo"

"Aquell referèndum que deien que no hi seria, el vam fer i el vam guanyar. I això és el que no han suportat. Per això aquest Estat venjatiu i pervers ens converteix una manifestació pacífica en sedició, un referèndum i una declaració d'independència en rebel·lió, i tallar carreteres en terrorisme. L'única violència és la que exerceix l'Estat". Paluzie admet que l'independentisme "no va ser capaç de culminar" l'1-O però afirma que se n'han tret "lliçons": "No ens hem de deixar enganyar per l'Estat amb falses terceres vies".

Paluzie demana respondre a la sentència amb la "no violència". "Això no vol dir estar callats. La no violència és acció, denúncia, protesta, mobilització i no cooperació amb l'Estat", ha dit. Ha fet especial èmfasi en la necessitat d'"afeblir els poders de l'Estat per derrotar-lo".

Unes 5.000 persones s'apleguen al Pla de Lledoners per commemorar el segon aniversari de l'1-O

En una carta que s'ha llegit al pla de Lledoners del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart ha afirmat que tot i la sentència de l'1-O "no caurem en cap dels paranys de l'Estat". "La repressió no podrà aturar la defensa de la democràcia ni exercir els drets fonamentals que l'estat condemni", ha dit, i ha afegit que "cap presó podrà frenar les aspiracions de la societat catalana".

13.000 persones participen en la marxa de torxes de Girona en l'aniversari de l'11-O

Milers de persones, unes 13.000 segons la Policia Local, recorren amb torxes els carrers de Girona aquest dimarts amb motiu del segon aniversari de l'1-O en una manifestació reivindicativa que té lloc en el segon aniversari del referèndum. Els participants han començat l'itinerari a la Plaça del Vi, a les portes de l'ajuntament de la ciutat, i acabaran en la rebatejada com a plaça de l'1 d'octubre, anteriorment Constitució.

Des de la plataforma Girona Vota, organitzadora de la marxa, s'ha destacat l'ambient d'aquest dimarts, que es considera similar al previ a l'1-O del 2017, a l'espera que la sentència als presos independentistes doni pas a mobilitzacions "massives".

Milers de persones commemoren a Lleida el segon aniversari de l'1-O

Milers de persones, unes 5.000 segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons l'organització, s'han manifestat aquesta tarda a Lleida per reivindicar el segon aniversari del referèndum unilateral de l'1-O. Els manifestants, convocats per Taula per la Democràcia, han sortit a les 19.30 hores de la plaça Ricard Viñes de Lleida i ho han fet encapçalats per una pancarta en la que es podia llegir: “Ho tornarem a fer”. Així mateix, s'han pogut veure pancartes amb missatges com: “Llibertat presos polítics”, “Som república catalana”, o “Escolta Espanya, no ens rendirem”, informa Efe.

En aquesta ocasió, la comitiva l'han liderat alguns dels veïns que van patir les càrregues policials de l'1-O als diferents col·legis electorals repartits per la ciutat. Al llarg del recorregut, els milers de manifestants han cridat consignes com: “Vam votar, vam guanyar”, “Fora la bandera espanyola”, “El nostre president, Puigdemont”, “No esteu sols”, o “Fora les forces d'ocupació”. A més de les pancartes, s'han pogut veure algunes de les urnes amb les quals es van dur a terme les votacions el 2017, així com desenes de banderes independentistes.

La marxa ha finalitzat a la plaça que en les pròximes setmanes es batejarà com 1 d’octubre del barri de Cappont, just davant del Centre d'Atenció Primària que es va habilitar com a centre de votació i que es va convertir en un dels escenaris de la violència exercida per la policia espanyola contra els ciutadans.

Unes 4.000 persones commemoren l'1-O a Tarragona

Unes 200 persones han tallat l'A-7 a Tarragona en ambdós sentits de la marxa poc abans de les nou de la nit després de la manifestació per commemorar el segon aniversari de l'1-O. Els concentrats van encapçalats per una pancarta amb el lema 'CDR Tarragona'. A la protesta prèvia han participat unes 4.000 persones sense que hi hagi hagut incidents. Ha sortit de la plaça de la Font i s'ha desplaçat fins a la plaça Imperial Tarraco, on hi ha la subdelegació del govern espanyol. Allà s'ha llegit un manifest, després de la lectura del qual s'ha donat l'acte per acabat cap a dos quarts de nou de la nit. Ha estat després quan el grup de 200 persones ha decidit anar a tallar l'autovia.

VÍDEO: La interpretació d''Els Segadors' posa punt i final a la manifestació de Barcelona

This browser does not support the video element.

La interpretació de l'himne nacional ha posat punt i final a la concentració a les portes de l'IES Jaume Balmes de Barcelona, un dels escenaris de la violència de la policia espanyola l'1-O

01 Oct 2019

Centenars de persones reclamen "Llibertat, amnistia i autodeterminació" al País Valencià en l'aniversari de l'1-O

BARCELONA

La marxa de Barcelona arriba a l’Institut Jaume Balmes

A dos quarts de nou, la capçalera de la manifestació arriba a la seva última parada: l’Institut Jaume Balmes. Aquest va ser un dels col·legis més castigats per les càrregues policials durant el referèndum i ara llueix amb pancartes i clavells. “Benvinguts a la República Catalana” o “Ho tornarem a fer” són alguns dels lemes que poden llegir-se davant del centre.

Pocs metres abans de l’entrada de l’Institut s’ha habilitat un mur amb el títol “Digues la teva, dos anys després” amb què s’anima els assistents a escriure les seves sensacions en el segon aniversari de l’1-O. Els concentrats demanen silenci per seguir els parlaments dels organitzadors, que demanen “reivindicar el mandat de l’1-O” i emplacen a la unitat

Un miler de persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per commemorar l'1-O

Prop d'un miler de persones convocades pel CDR de Vilanova i la Geltrú s'han manifestat aquest dimarts al vespre pels carrers de la capital del Garraf per commemorar l'1 d'octubre del 2017. La concentració, que ha començat a la plaça de les Neus, s'ha desenvolupat sense cap incident. Davant de tot de la manifestació membres del CDR de Vilanova portaven pancartes amb els lemes '1-O, vam votar, vam guanyar' i 'Ho tornarem a fer'.

Els manifestants s'han concentrat a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de les Neus. A partir d'aquí ha començat una manifestació que ha recorregut la rambla Principal de Vilanova fins arribar a la plaça de la Vila. Allà, les tres portaveus del govern municipal (ERC, Junts per Catalunya, Capgirem Vilanova-CUP) han llegit una carta enviada per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart des de la presó. També s'ha fet la lectura del manifest conjunt que aquest dimarts han fet públic els CDR. Durant la concentració també s'ha pogut escoltar crits a favor de la llibertat dels polítics independentistes a la presó i dels 7 CDR detinguts a Sabadell la setmana passada i que l'Audiència Nacional va ordenar empresonar.

La manifestació s'ha tancat amb una actuació de la colla castellera dels Bordegassos de Vilanova i de la colla de Falcons.

La marxa de Barcelona fa una nova aturada davant la subdelegació del govern espanyol, protegida pels Mossos

En la seva marxa fins a l’Institut Jaume Balmes, escenari d'una de les múltiples actuacions violentes de la policia espanyola contra els ciutadans ara fa dos anys, la manifestació de Barcelona ha fet una aturada davant la subdelegació del govern espanyol, blindada pels Mossos.

Es reprèn la mobilització als crits de “el nostre conseller és un repressió”, en al·lusió al titular d’Interior, Miquel Buch. “Governi qui governi, serem ingovernables”, auguren els manifestants

Milers de torxes il·luminen la plaça del Vi de Girona en record de l'1 d'octubre

Més de 6.000 persones, segons la policia municipal, omplen la plaça del Vi de Girona, des d'on sortirà la marxa de torxes organitzada per Girona Vota, que aplega els partits i entitats independentistes de la ciutat. Després de recórrer el barri vell, la marxa acabarà a la plaça 1 d'octubre.

18.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, 50.000 segons els organitzadors, a la manifestació de Barcelona

Encara hi ha gent al passeig de Gràcia més d'una hora després de començar la marxa en commemoració de l'1 d'octubre. Tot i això, la Guàrdia Urbana de Barcelona diu que la participació és de només 18.000 persones. Segons els organitzadors, l'afluència és de 50.000

La capçalera de la manifestació de l'1-O arriba a la seu de la Comissió Europea

La capçalera de la manifestació arriba a la seu de la Comissió Europea, que està protegida per tres furgonetes dels Mossos d’Esquadra. Es viuen instants de tensió després que unes desenes de manifestants increpin els periodistes i els dificultin fer la feina. “Premsa espanyola, manipuladora”, entonen els concentrats, al temps que els qualifiquen de “tergiversadors”.

Junqueras reivindica l'1-O i avisa: "Hi tornarem més forts que mai i guanyarem"

El president d’ERC ha reivindicat aquest dimarts l’1-O i ha assegurat que va inaugurar una camí "irreversible" cap a la independència. Empresonat des del 2 de novembre de 2017, s’ha explicat a través d’una carta que ha llegit el seu pare, Artur Junqueras, en l’acte que ERC ha organitzat a Fonollosa, a la comarca del Bages. Junqueras s'ha mostrat convençut que la repressió no serà un obstacle: "Hi tornarem més forts que mai i guanyarem".

“Ho tornarem a fer” i “Fora les forces d’ocupació”, els principals càntics a la marxa de Barcelona

En una parada a la cruïlla de Passeig de Gràcia amb Gran Via, la marxa convocada per l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample ha constatat la presència d’un helicòpter policial i ha entonat el ja emblemàtic “fora les forces d’ocupació”. A la demanda l’han acompanyat diversos xiulets i el càntic “els carrers seran sempre nostres, que va prendre notorietat l’octubre del 2017.

Tot i la presència de furgons i helicòpters de Mossos , la marxa circula pacífica i en un ambient festiu. Són diverses les estelades i pancartes que traginen els manifestants amb lemes com “Som Dignitat” o “Llibertat” i el càntic “Ho tornarem a fer”

La manifestació del segon aniversari de l’1-O comença a caminar a Barcelona

Marcada per un ambient festiu, tot i que amb destacada presència policial, la marxa inicia el pas pel passeig de Gràcia en direcció als Jardinets de Gràcia. Els organitzadors fan espai a la capçalera, que llueix una pancarta de color groc amb el lema “Ho vam fer i vam guanyar”, acompanyada de la il·lustració d’una urna de l’1-O.

A pocs dies que el Tribunal Suprem faci pública la sentència als dirigents independentistes, els manifestants criden “llibertat presos polítics” i "independència”

"Ni oblit ni perdó": Milers de persones es concentren a Barcelona en el segon aniversari de l’1-O

En el segon aniversari del referèndum de l’1-O milers de persones convocades per l’Assemblea s’apleguen a la plaça Catalunya per iniciar la manifestació que ha de “reivindicar una data que va marcar un punt i a part en el present, el passat i el futur del país”, en paraules dels organitzadors. Els concentrats entonen “1-O: ni oblit, ni perdó” al temps que comencen a caminar en direcció al Passeig de Gràcia. La marxa tindrà dues aturades, una davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona i l’altra a l’Institut Jaume Balmes, un dels col·legis més castigats durant les càrregues policials de l’1-O del 2017.

ERC reivindica l’1-O amb un acte a Fonollosa

ERC ha convocat aquest dimarts un acte al municipi de Fonollosa per reivindicar l’1-O en el segon aniversari del referèndum. La formació d'Oriol Junqueras ha escollit aquest poble de 1.439 habitants perquè va ser un dels que va rebre la visita de la Guàrdia Civil durant la jornada de votació. L’alcalde, Eloi Hernández, ha carregat contra els agents: "Una actuació covarda i miserable". "Espanya ens va perdre per sempre", ha reblat.

Puigdemont: "Estem preparats per si ens acusen de pertànyer a una organització criminal"

El president recorda que l'Estat espanyol "porta dues euroordres perdudes, a veure com va la tercera", ha dit. Puigdemont ha dit que tots els exiliats "estem preparats per si ens acusen de pertànyer a una organització criminal". Per Puigdemont, la maniobra de la Guàrdia Civil i la Fiscalia, que intenta construir un relat de la violència independentista, "és una construcció per aconseguir el que no han aconseguit fins ara", fent referència a les ordres d'extradició. A més, ha denunciat les múltiples irregularitats de la causa contra els CDR, començant pel fet que el jutge toleri les filtracions a la premsa d'una causa secreta. "En un país on s'acusa els Mossos de no haver impedit un referèndum no s'acusa ningú de les filtracions".