País Valencià 01/10/2019

Centenars de persones reclamen "Llibertat, amnistia i autodeterminació" al País Valencià en l'aniversari de l'1-O

Els manifestants han mostrat el seu rebuig a l'empresonament dels dirigents polítics catalans

Daniel Martín
2 min
Centenars de persones reclamen a València 'Llibertat, amnistia i autodeterminació' en el segon aniversari de l'1-O

ValènciaProp d'un centenar de persones a València, però també en altres municipis del País Valencià, s'han manifestat aquest dimarts per reclamar "Llibertat, amnistia i autodeterminació" amb motiu de la commemoració del segon aniversari de l'1-O. Els ciutadans que han participat a la protesta han acudit a la convocatòria totalment vestits de negre, i han estat 30 minuts en silenci per denunciar la situació política que es viu en un "estat espanyol on les llibertats civils i polítiques estan més amenaçades que mai". També han volgut mostrar la seva solidaritat "amb el poble de Catalunya i el seu dret democràtic a decidir el seu futur" i amb "les persones a la presó i a l'exili, perseguides per les seues idees i activitats polítiques".

El portaveu de l'entitat convocant, la plataforma Solidaritat i República País Valencià, Manel Rodríguez, ha explicat el significat del lema escollit enguany. "Llibertat perquè sense no hi ha democràcia, amnistia perquè és el que demanem per als presos i autodeterminació perquè és un dret", ha emfatitzat Rodríguez. "Tristament són tres paraules que ens retrotrauen als anys 70", ha lamentat el portaveu de la plataforma, que ha dit que 45 anys després després de la mort del dictador Francisco Franco, l'estat espanyol no ha assolit les quotes de democràcia "necessàries".

Representants de partits com Esquerra Republicana del País Valencià han participat a la convocatòria. Per al president de la formació, Josep Barberà, la mobilització es du a terme en benefici de tots "els ciutadans demòcrates" perquè "sempre cal denunciar la repressió que s'infligeix contra aquell que pensa diferent". En aquest sentit, Barberà ha atribuït a la força de l'altaveu mediàtic "espanyol" i a la permeabilitat del seu relat sobre la situació que es viu a Catalunya el fet que la majoria de ciutadans del País Valencià no se sentin interpel·lats quan se'ls crida a commemorar el segon aniversari de l'1-O. "Als ciutadans valencians el relat que els arriba és el dels grans mitjans espanyols, i això es veu reflectit en convocatòries com les de hui", ha conclòs.

La mobilització se suma a les diverses concentracions que des de fa dos anys entitats com Acció Cultural del País Valencià, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, Va de Democràcia i Solidaritat i República País Valencià han fet de manera periòdica en solidaritat amb la situació política que es viu a Catalunya.

stats