Política29/11/2020

Aragonès aposta per un futur Govern que tingui aliances "més enllà de l'independentisme"

Rebutja, però, un pacte amb el PSC de Miquel Iceta

N.orriols

BarcelonaAliances més enllà de l'independentisme. Aquesta és la recepta de vicepresident i candidat d'Esquerra a les eleccions, Pere Aragonès, després del 14 de febrer. Tot i que manté que no pactarà amb el PSC, en una entrevista a 'La Vanguardia' ha afirmat que "el pròxim Govern ha d'estar compromès amb la independència, però també ha de poder establir aliances més enllà".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Entre els comuns hi ha gent que defensa el dret a decidir, i també m'agradaria que sectors de la CUP puguin implicar-s'hi", ha dit, però ha tancat la porta a una aliança amb els socialistes de Miquel Iceta, que considera que ja no són com els que van forjar el tripartit el 2003 i el 2006 amb els republicans i ICV-EUiA. Ara, segons Aragonès, a ERC s'entenen "millor amb el PSOE" a Madrid, amb qui acaben de tancar un acord de pressupostos per al 2021. "Estem millor perquè el PSOE és un partit d'un altre país. I a vegades això fa que sigui més fàcil arribar a un punt d'acord", diu Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, el candidat d'Esquerra advoca per mantenir la política d'aliances a Madrid mentre a Catalunya s'intenta repetir la fórmula que va permetre aprovar els pressupostos de la Generalitat d'enguany amb JxCat, ERC i els comuns. Una fórmula, però, que Jéssica Albiach ja ha advertit per activa i per passiva que no es repetirà per fer un nou executiu: ja ha descartat qualsevol acord postelectoral en què hi hagi Junts.

Cargando
No hay anuncios

El PSC també rebutja un tripartit

Igual que Aragonès, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha dit aquest diumenge en una entrevista a 'El Mundo' que rebutja fer un tripartit a Catalunya. Ha assegurat que no tancaran cap acord postelectoral "amb qui vulgui la independència o un referèndum d'independència".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit també ha rebaixat els efectes que pugui tenir que l'independentisme superi el 50%, malgrat que ell mateix va dir fa uns mesos que això li donaria força per negociar un referèndum amb l'Estat. El socialista considera que creu que els partits favorables a la independència "no superaran" aquesta barrera, però a més ha posat en dubte que si això passés tingués cap conseqüència. "Si ho aconsegueixen, què? Per saltar-se la llei, com si tenen el 80%", ha etzibat.

Cargando
No hay anuncios

Qui també ha parlat d'aliances aquest diumenge han sigut el cap de files del PP, Alejandro Fernández, i el candidat de Cs a les eleccions, Carlos Carrizosa. El popular ha demanat als partits unionistes capacitat d'entesa després de les eleccions, i Carrizosa ha tornat a lamentar el rebuig del PP i el PSC a la coalició constitucionalista. "No han passat la prova del cotó de l'altura de mires", ha conclòs.