ERC renova l'aposta pel diàleg malgrat la incertesa amb la taula

Aragonès reivindica l'estratègia pragmàtica del seu partit: "Un país no avança amb proclames buides"

L'Hospitalet de LlobregatEsquerra aprovarà aquest diumenge el seu full de ruta per als pròxims dos anys, i ho farà en la conferència nacional que celebra des d'aquest dissabte a l'Hospitalet de Llobregat, un conclave enfocat a actualitzar l'estratègia del partit. Fidel a la seva última dècada de pau interna –una estabilitat inusual en els seus 80 anys d'història anteriors–, ho farà amb poques sorpreses a l'horitzó. La ponència política que s'aprovarà diumenge manté que el destí final és la independència i que la carta de navegació ha de seguir prioritzant el diàleg amb l'Estat, malgrat la paràlisi que viu la taula de negociació entre la Generalitat i el govern espanyol. Conscient que l'aposta pel diàleg no genera consens dins l'independentisme, el president de la Generalitat i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, ha dedicat el seu discurs d'aquest dissabte a reivindicar l'estratègia pragmàtica de la seva formació. "Un país no avança amb proclames buides, no avança només amb consignes, pancartes o frases enginyoses", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només ell sap si aquesta frase era un dard cap a l'independentisme que encara creu en la via unilateral, però el que sí que ha quedat clar és que Esquerra manté la confiança inalterable en el diàleg, malgrat el menyspreu que sovint ha de patir del PSOE cap a la taula de negociació que van pactar crear. La idea de fons d'Esquerra és que s'ha d'aplicar un "principi de realitat" tant en la gestió del Procés com en la del dia a dia de la Generalitat que, entre altres virtuts, tindrà la de "sumar i ampliar suports" a la causa independentista. En definitiva, ERC reforça l'estratègia d'ampliar la base d'independentistes, en la qual insisteix sovint. "Som els que desbrossem el camí, i sovint el que desbrossa pateix esgarrinxades", ha dit Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

Ja fa temps que, amb l'autoritat que confereix l'exili, ERC fa que la seva secretària general, Marta Rovira, sigui l'encarregada de donar les notícies que no agrada tant sentir. Aquest dissabte, de nou per videoconferència des de Suïssa i emocionada en alguns passatges del seu discurs, Rovira ha advertit que l'1-O, malgrat ser motiu d'"orgull", també forma part de les "lliçons apreses del que hem de millorar, del que no vam fer bé". No és una esmena al referèndum, sinó un nou intent de fer examen de consciència del que no va sortir bé la tardor del 2017 i aprendre en "positiu" per millorar de cara al següent embat, pel qual no volen posar data. Com ja advertia aquest divendres en una entrevista amb l'ARA el coordinador d'aquest nou full de ruta del partit, Raül Romeva, "cap procés d’alliberament nacional del món ha sigut ràpid, ni fàcil, ni indolor". En definitiva, paciència, perquè tampoc ho serà el català.

Taula de diàleg

Com que defensar la taula de diàleg davant la paràlisi actual tampoc és fàcil, també ha sigut Rovira qui ha assumit el paper de reivindicar la vigència d'aquest instrument de negociació malgrat que a l'altre costat hi hagi assegut "un estat demofòbic". Així, ha demanat als militants que defensin la taula "sense complexos" i amb "absoluta convicció", perquè "negociar, parlar i confrontar democràticament no vol dir renunciar a res".

Cargando
No hay anuncios

Les coordenades que han exposat aquest dissabte tant Aragonès com Rovira quedaran reflectides sobre el paper en la ponència política que diumenge els militants validaran amb els seus vots. "La millor confrontació democràtica és la taula de negociació", es pot llegir en el text. Finalment, el full de ruta definitiu inclourà alguns matisos que no sortien en la versió original i que ha aportat la militància en forma d'esmenes. El canvi més rellevant és el que reclama que es doti la taula d'una "metodologia clara" i "un calendari acordat de reunions que es pugui complir". En resum, ERC persegueix donar a la taula un conjunt de garanties que ara no té per intentar aconseguir que el govern espanyol no pugui anar ajornant sine die les seves reunions i els potencials avenços en els seus treballs.

Aquest cop no hi ha hagut grans conflictes sobre si la ponència havia d'incloure o no referències a la unilateralitat: el text final resol que no es descarta "cap via democràtica i pacífica" cap a la independència si no hi ha "avenços tangibles" en la negociació amb l'Estat. Els militants han tombat l'esmena a la totalitat contra la ponència que havia presentat el Col·lectiu Primer d'Octubre, crític amb el rumb del partit.

Cargando
No hay anuncios

Municipals a l'horitzó

Al marge de les vicissituds que implica el Procés i també el fet de portar el comandament de la Generalitat per primera vegada des de la restauració de la democràcia, Aragonès ha escenificat que el seu partit ja pensa en les eleccions municipals del maig de l'any vinent. Uns comicis que, entre altres lectures, suposaran el primer examen sobre els dos primers anys del Govern liderat per ERC. El president ha fet una crida a "repetir" la majoria independentista del 14-F i a portar-la ara als ajuntaments del país. Fins i tot ha beneït que Ernest Maragall sigui el candidat d'Esquerra per Barcelona, una opció que encara no ha sigut formalment validada.

Cargando
No hay anuncios

Han passat quatre anys des de l'última conferència nacional, celebrada al mateix lloc, i que va convertir-se en el primer gran punt d'inflexió del partit en favor del diàleg i la constatació que es refredava la via unilateral. Llavors ja feia uns mesos que hi havia presos polítics, ara fora de la presó i que avui s'han emportat una ovació del públic. La conferència acabarà aquest diumenge amb la votació final del nou full de ruta i amb una intervenció del president del partit, Oriol Junqueras, absent aquest dissabte perquè es recupera d'una operació al genoll.