Macrojudici a Gürtel
Política 18/01/2017

Bárcenas descarrega tota la responsabilitat sobre l'extresorer del PP que no declara per demència

L'extresorer no respon a les acusacions després de "l'intens" interrogatori de la fiscal. És ja el tercer dia que declara al judici

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Luis Bárcenas prestant declaració a l'Audència Nacional, amb Pablo Crespo i Francisco Correa de fons. EFE

MadridTercer dia de declaració de Luis Bárcenas al macrojudici a la primera etapa de la Gürtel (1999-2005) a la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid). Després de dos dies "d'intens" interrogatori per part de la fiscal Concepción Sabadell –en paraules de l'extresorer–, aquest dimecres és el torn de les defenses, ja que s'ha negat a respondre les diferents acusacions –Advocacia de l'Estat, Comunitat de Madrid, Ajuntament de Madrid, el PSOE de València i Madrid i Adade.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bárcenas ha tornat a descarregar tota la responsabilitat sobre l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta, apartat del judici per demència després que el 2013 entrés en coma per diferents hemorràgies cerebrals arran d'una caiguda al seu domicili de Madrid. Ha recordat que fins al 2008, un any abans de la imputació, ell només era gerent del PP i que "els poders econòmics els tenia" el llavors tresorer Lapuerta. "No tenia capacitat d'influència sobre res", ha destacat, i ha assegurat que tampoc no "pintava res" en assumptes de temes financers com a senador.

Nega ser 'Luis el cabrón'

Preguntat per l'advocat d'Álvaro Pérez, 'El bigotes', ha assegurat que en cap cas ha rebut diners en sobres de part d'aquest imputat en la causa i que "mai" ningú s'ha referit a ell, ni de forma carinyosa ni despectiva, com a 'Luis el cabrón'. És el nom que figura als apunts de la comptabilitat en B de la trama de Francisco Correa, en una entrega de 72.000 euros, i que és clau per vincular Bárcenas al suborn.

L'extresorer ha celebrat que la fiscal Sabadell no li preguntés per aquest tema. Tant Correa com el número dos de la trama, Pablo Crespo, van assenyalar durant la declaració que 'Luis el cabrón' era l'empresari Luis Delso.

El que va ser responsable de les finances del PP ha assenyalat que només va coincidir amb 'El bigotes' uns cinc o sis cops a la seu del carrer Génova i en la celebració del congrés del PP el 2008 a València, en què l'empresa d'Álvarez Pérez, Orange Market, es va encarregar d'algunes tasques organitzatives. Ha afegit que no tenia amb ell "cap tipus de grau de confiança" i que aquestes torbades, en cap cas, eren personals.

Defensa de la seva dona

Per tercer dia consecutiu, Bárcenas ha tornat a defensar la innocència de la seva dona i ha assegurat que era ell mateix qui li firmava els documents amb un gargot. En aquest sentit, ha apuntat que ell s'encarregava dels negocis i que la tasca de Rosalía Iglesias, que s'enfronta a fins a 25 anys de presó, només s'encarregava de la casa. "Posava el nom de la meva dona a la declaració de la renda i feia un xurro a la firma", ha dit.

stats