Borràs topa amb ERC per la proposta d'escollir Dalmases per a un càrrec en un òrgan europeu

El Govern nega haver consensuat amb la presidenta del Parlament la designació

3 min
La consellera Borràs entrant a l’hemicicle del Parlament amb Francesc de Dalmases (JxCat).

BarcelonaNou xoc a la mesa del Parlament, que aquesta vegada ha enfrontat els socis de Govern. A la reunió setmanal de l'òrgan rector de la cambra de dimarts, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va proposar que el diputat de Junts Francesc de Dalmases –del seu cercle més pròxim– ocupés el càrrec no remunerat de suplent al Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa, segons ha avançat l'ACN i ha confirmat l'ARA. Segons corroboren diverses fonts presents a la sala, Borràs va afirmar que el nom de Dalmases ja havia sigut consensuat en el si de l'executiu i entre els grups parlamentaris d'ERC i Junts. Concretament, va assegurar que a la reunió del Govern que tenia lloc en aquell mateix moment el president, Pere Aragonès, i la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, havien acordat aquesta proposta. Tot i això, fonts de Presidència asseguren que mai s'ha pactat res en aquest sentit –i ni tan sols se n'havia parlat–, i el mateix afirma el grup parlamentari d'ERC. De fet, els membres republicans a la mesa –Alba Vergés i Ruben Wagensberg– van qüestionar en aquell mateix moment que la proposta fos consensuada i finalment la mesa, per majoria, va decidir ajornar el debat. Tot i que són diverses les veus de la mesa que confirmen que Borràs va verbalitzar la proposta, l'entorn de la presidenta de la cambra ho desmenteix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, els membres de la mesa de seguida van rebatre que designacions com aquestes les solen acordar els grups i no el Govern. Borràs s'escudava en el fet que els terminis eren molt justos i que s'havia de decidir en aquell moment. Tot i això, segons fonts de la mesa, encara quedaria una setmana per fer efectiu el nomenament i, per tant, es podrà decidir la setmana que ve i els grups tindran temps de debatre-ho.

La mesa d'aquest dimarts va ser polèmica perquè també s'hi va debatre la reforma del reglament que blindaria Borràs a la presidència. Es tracta de l'article 25.4, que marca que els diputats perden els drets parlamentaris si s'obre un judici oral contra ells per delictes relacionats amb la corrupció. Així, si la causa contra Borràs quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes prosperés, hauria de deixar la presidència de la cambra.

Tot plegat, en uns primers compassos de legislatura inestables a la mesa, perquè s'han viscut fins a tres substitucions –rècord històric en el temps de mandat que porta– i debats com el vot delegat de Lluís Puig o la iniciativa de la CUP que defensava un referèndum unilateral –que es va tramitar però Junts hi va votar en contra i ERC s'hi va abstenir– han tensat la relació entre els membres de la mesa. Els últims dos conflictes, el del reglament i la proposta de Dalmases, encara poden tenir recorregut.

Un òrgan per reforçar l'autonomia

Sigui com sigui, aquest any a la cambra li toca proposar un suplent per al Congrés de Poders Locals i Regionals, amb seu a Estrasburg. L'objectiu de la institució és "la millora del govern local i regional i el reforç de l'autonomia". Concretament, hi participen òrgans regionals de 47 estats i està format per 324 membres. A Espanya li correspon enviar-hi dotze membres i el mateix nombre de suplents –que assisteixen al ple de l'organisme si els titulars no poden–. Perquè la repartició sigui equitativa, sis membres titulars i sis suplents formen part de Parlaments autonòmics –la majoria són diputats– i els dotze restants dels ens locals. Enguany el president de la delegació espanyola és l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i en aquests moments, del 26 al 28 d'octubre, està tenint lloc un ple del congrés a Estrasburg. El càrrec de suplent no percep cap salari.

stats