Política04/07/2014

Cinc alcaldes investigats carreguen contra Bustos: "Si no hi ha hagut mala fe, hi ha hagut molta incompetència"

Els alcaldes de Mataró (CiU), Solsona (ERC), Sant Feliu de Llobregat (ICV) i Pontons (PP) asseguren a RAC1 que pensaven que els sobresous que cobraven a la Federació de Municipis eren per la feina que hi feien, i que eren legals. Anna Pagans (PSC), sobre si hi va haver mala fe: "Ja no sé què pensar"

Ara

BarcelonaCinc dels 44 alcaldes investigats per haver cobrat, presumptament, sobresous encoberts a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) asseguren que desconeixien fer res suposadament il·legal i carreguen contra l'òrgan de govern de l'entitat que presidia l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos. Tots coincideixen que hi va haver "incompetència" en la gestió de les remuneracions que rebien "per fer la seva feina". L'alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), i el de Solsona, David Rodríguez (ERC), van més enllà i hi veuen "mala fe". "Si no hi ha hagut mala fe, hi ha hagut molta incompetència", ha resumit Mora.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

RAC1 ha entrevistat per telèfon els alcaldes de Mataró (CiU), Solsona (ERC), Sant Feliu Llobregat (ICV) i Pontons (PP). El periodista Jordi Basté ha explicat per antena que els alcaldes investigats del PSC s'han negat a ser entrevistats. L'exalcaldessa de Girona, però, la socialista Anna Pagans, s'ha posat en contacte amb el programa i s'ha incorporat a l'entrevista col·lectiva. Manuel Bustos i altres dirigents del PSC han refusat ser entrevistats.

Cargando
No hay anuncios

Fins a 23 alcaldes del PSC, 9 d'ERC, 5 de CiU, 5 d'ICV i 2 del PP estan sent investigats per la jutge del cas Mercuri, segons es desprèn del sumari del cas al qual ha tingut accés l'ARA i que ahir la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció es va encarregar de fer públic. Les xifres que rebien cadascun dels alcaldes són molt dispars i passen pels quasi 24.000 euros –uns 1.300 nets al mes– que va cobrar Bustos –segons la jutge passava, a més, tiquets de despeses– o pels 12.870 euros de l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor (ICV), el vicepresident que més hauria cobrat, just per sobre del socialista Miquel Arisa, alcalde de Centelles, que n'hauria rebut 10.648. Els cinc alcaldes de CiU i els d'ERC investigats pels presumptes sobresous ja han dit que tornaran els diners sota sospita a la FMC. L'alcaldessa de Tiana (PSC) ho ha fet aquest divendres al matí.

"Perseguirem fins al final els causants d'aquests problemes. No hi ha dret que es posi en dubte la nostra honorabilitat", ha afirmat l'alcalde de Mataró, Joan Mora, en l'entrevista a RAC1. Mora ha insistit que els alcaldes designats pels seus partits a la Federació de Municipis tenien "la sensació" que cobraven "per la feina que feien" i que no van conèixer les irregularitats fins que va transcendir l'informe judicial.

Cargando
No hay anuncios

"Dilluns ens assabentem que hi ha un informe del febrer [del catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Barcelona, Joaquim Tornos]. Ningú ens havia dit res des de la Federació de Municipis, en cap moment vam sospitar de res", ha afirmat l'alcalde de Mataró. "La primera sensació és d'engany per la nostra bona fe". Una "bona fe" contrastada –segons Mora– "per un certificat de retencions d'ingressos a Hisenda". Els cinc alcaldes asseguren que declaraven a Hisenda el sou que rebien i que això els va fer pensar que era legal.

L'exalcaldessa de Girona, Anna Pagans –que cobrava cada més 397 euros–, diu que entenia que els diners "eren per la dedicació que feia en aquest ens municipalista". La feina a l'entitat, segons ha explicat, "comportava estar en una sèrie de reunions" i fer gestions amb diverses administracions. "Desitjo que la Federació de Municipis aclareixi davant la població i els jutges que ha fet les coses bé", ha afirmat. "Hi veu mala fe?", li ha preguntat Jordi Basté. I ha respost: "Ja no sé què pensar".

Cargando
No hay anuncios

Les frases dels alcaldes a RAC1

Joan Mora, alcalde Mataró (CiU):

Cargando
No hay anuncios
  • "Tot està declarat a Hisenda, res feia sospitar que hi pogués haver cap irregularitat".
  • "És una irresponsabilitat gravíssima dels òrgans de direcció de la Federació Catalana de Municipis".
  • "Entenc que amb la informació que tenen els ciutadans estiguin molestos, jo estic emprenyat".
  • "No som iguals tots els polítics, si hi ha una poma podrida l'hem de separar".

David Rodríguez, alcalde de Solsona (ERC):

Cargando
No hay anuncios
  • "Vam entrar en una màquina en funcionament".
  • "La Federació de Municipis és l'òrgan que assessora els tècnics municipals quan tenen algun dubte. Com havíem de pensar que eren els que feien més malament les coses?".
  • "Ningú pensa en els diners [quan entra a la Federació]".

Jordi San José, alcalde Sant Feliu Llobregat (ICV):

Cargando
No hay anuncios
  • "Ha estat un enorme error jurídic de com comptabilitzar un concepte que estem pagant els càrrecs polítics".
  • "És absolutament fals que hi hagi una corrupció generalitzada als ajuntaments".
  • "No ho sé si hi ha hagut mala fe o no"

Lluís Fernando Caldentey, alcalde Pontons (PP):

Cargando
No hay anuncios
  • "Mala fe no n'hi ha hagut. Se'ns va dir que es modifiqués el sistema i es va fer [l'any 2013]"

Anna Pagans, exalcaldessa de Girona (PSC):

Cargando
No hay anuncios
  • "També estic perplexa".
  • "Sempre que he estat a la Federació de Municipis hi he estat fent un servei".
  • "He cobrat cada més 397 euros, entenent que eren per a la dedicació que feia en aquest ens municipalista".
  • "La feina comportava estar en una sèrie de reunions".
  • "Desitjo que la Federació de Municipis aclareixi davant la població i els jutges que ha fet les coses bé".
  • Hi veu mala fe? "Ja no sé què pensar".