En directe
En directe
14/07/2017

Els canvis al Govern per blindar l'1-O, minut a minut

Puigdemont i Junqueras anuncien una reforma de l'executiu per refermar-lo de cara al referèndum

Ara

S'acaba l'acte de presa de possessió dels nous consellers Turull, Forn i Ponsatí, on també s'ha acomiadat Munté, Jané i Ruiz. Aquí en teniu la crònica

Puigdemont: "A tots, als consellers que plegueu i als que arribeu, gràcies pels serveis prestats i els que prestareu, jo també estic al vostre servei"

Puigdemont: "Turull té experiència política i en l'administració pública. I molt conegut i reconegut per la seva activitat parlamentària. I recordo que va ser un dels tres que van anar al Congrés a demanar la transferència de les competències per organitzar un referèndum, amb el resultat que tots coneixem"

Puigdemont: "Forn, el nou conseller d'Interior, advocat i regidor a Barcelona, on va estar al càrrec de la Guàrdia Urbana, amb compromís de servei públic, sempre lligat a la defensa dels drets nacionals"

Puigdemont: "Tots som testimonis de la capacitat de treball de la consellera Munté, de la seva proverbial paciència que altres potser no tindríem, que ha permès a arribar a acords molt importants, especialment en l'àmbit social. Ha donat la cara pel Govern cada setmana i ens ha representat magníficament i amb molta honestedat"

Puigdemont: "La consellera Ruiz ha estat una dona de consensos discrets i profunds. Ha arribat a acords molt importants amb sindicats de docents i amb entitats municipalistes, i ha continuat reduint la taxa d'abandonament escolar. També ha treballat pel prestigi de la Formació Professional i en les beques menjador."

Puigdemont: "Jané ha estat un conseller que ha entès perfectament el valor de la seguretat en una societat democràtica. Ha aconseguit posar els Mossos a les taules que calia per la coordinació antiterrorista i ha complert la promesa de convocar una nova promoció de mossos"

Puigdemont agraeix als consellers cessants la feina feta en la presa de possessió de Turull,Ponsatí i Forn

Turull, Ponsatí i Forn prenen possessió del càrrec com a nous consellers

Són els nous consellers de la Presidència, d'Ensenyament i d'Interior

Acte de presa de possessió dels nous consellers

Aquesta tarda a les 17h es completa l'operació de Puigdemont per blindar el Govern per afrontar la fase final del Procés: després de les reunions d'ahir i l'anunci de tres relleus que s'ha fet aquest matí, ara prendran possessió del càrrec solemnement Jordi Turull, Joaquim Forn i Clara Ponsatí.

Rajoy: "Avui es purguen els dubtosos i triomfa el radicalisme"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha enviat una nova advertència al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Ha considerat que els canvis al Govern "són una mostra més de la deriva autoritària que trenca les lleis i les normes que ens hem donat tots". "Avui es purguen els dubtosos i triomfa el radicalisme", ha afegit, segons informa Mariona Ferrer i Fornells des de Madrid.

Marta Pascal: "Agraïm la convicció i plenitud de Munté, Ruiz, Jané i Vidal de Ciurana"

La coordinadora general del PDECat ha agraït la "convicció i plenitud" dels consellers sortints: Neus Munté, Meritxell Ruiz, Jordi Jané i Joan Vidal de Ciurana, de qui ha destacat l'important paper que "han desenvolupat en el camí cap al referèndum".

Marta Pascal: "El nom de Ponsatí compta amb el vistiplau del partit. És una persona propera al PDECat"

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, resta importància al fet que el seu partit perdi una conselleria amb l'entrada de la independent Clara Ponsatí. "Compta amb el vistiplau del partit i és una persona propera al PDECat".

Gibert (CUP): "No compartim que la vella política de comprometre's amb una cosa mentre es pensen plans B"

Núria Gibert celebra que s'apartin els consellers "més autonomistes posats per Artur Mas" i deixa clar que la seva organització no comparteix la "vella politica de comprometre's amb una cosa i anar pensant plans B".

Gibert (CUP): "Avui s'ha sabut que el Govern no estava compromès al 100% amb la ruptura i és preocupant"

La portaveu del secretariat nacional de la CUP Núria Gibert veu "preocupant" que el Govern hagi demostrat que no estava al 100% compromès amb la ruptura. A més, ha alertat que "perdre la cadira no és cap sacrifici".

Arrimadas: "El nou conseller de Presidència, Jordi Turull, acompanyava Oriol Pujol a declarar"

La líder de Ciutadans al Parlament ha criticat que Jordi Turull, que serà nomenat conseller de Presidència, acompanyés Oriol Pujol a declarar pel cas ITV, pel qual ha acceptat una pena de dos anys i mig de presó. "Tot quadra", ha assenyala Arrimadas.

Arrimadas: "Per ser conseller no val el currículum, només interessa tenir el carnet de l'ANC"

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, considera que "Puigdemont no vol consellers d'Educació o d'Interior, només vol consellers independentistes". "No importen els currículum ni la trajectòria personal, importa que siguin independentistes i que tinguin el carnet de l'ANC".

Coscubiela (CSQP): "Cada dia que passa s'allunya més el referèndum efectiu que necessita Catalunya"

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, considera que hi ha una "lluita interna de poder per veure qui es fa culpable de la fugida endavant i qui hegemonitza l'espai polític el 2 d'octubre". "Haurem de ser altres qui ens fem responsables del referèndum", assegura.

S'acaba la roda de premsa de Puigdemont i Junqueras per anunciar els canvis al Govern

Els noms del nou Govern de cara a l'1-O