Política30/07/2013

L'exconseller balear Josep Juan Cardona ingressa a la presó

L'Audiència fa cas a la petició de la Fiscalia d'ingrés immediat de l'exconseller de Comerç del PP, condemnat a 16 anys de presó per corrupció

Antònia Artigues

PalmaL'Audiència de Palma ha decretat presó incondicional per a l'exconseller de Comerç del PP Josep Juan Cardona, condemnat a 16 anys, la pena més alta imposada mai a l'Estat espanyol a un polític per delictes relacionats amb la corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal i com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, Cardona haurà d'ingressar a la presó de manera immediata i no podrà seguir en llibertat com altres condemnats a l'espera que la sentència contra ell esdevingui ferma.

Cargando
No hay anuncios

El polític eivissenc ja ha avisat que recorrerà al Tribunal Suprem la condemna. Tanmateix, l'alt tribunal considera que ha d'ingressar a presó sense esperar el resultat de la revisió, perquè existeix risc de fuga.

A més d'aquesta elevada pena de presó, l'exconseller del PP balear ha d'afrontar una multa de 2,2 milions d'euros i queda inhabilitat per exercir càrrecs públics durant 48 anys.

Cargando
No hay anuncios

La sentència del cas Scala -conegut també com el cas de les capses de Cola-Cao, perquè una de les principals acusades, Antònia Ordinas, en tenia enterrades a l'hort de casa seva amb més de 200.000 euros a l'interior)- ha esquitxat directament el Partit Popular balear, condemnat a indemnitzar la Comunitat Autònoma amb 10.585 euros.

Vista per videoconferència

Cargando
No hay anuncios

Cardona, amb la càrrega d'una condemna de 16 anys de presó damunt l'espatlla per delictes d'associació il·lícita, malversació de cabals i suborn, ha escoltat per vídeo conferència com la Fiscalia Anticorrupció en reclamava l'immediat ingrés a la presó per l'elevada condemna. S'ha acceptat que Cardona estigués present a la vista a través de videoconferència des d'Eivissa i ara ingressarà al centre penitenciari d'Eivissa.

I per què una condemna tan alta? El tribunal considera que Cardona, com a conseller, i els dos exalts càrrecs del govern balear, Antònia Ordinas (gerent del CDEIB) i Kurt Joseph Viaene, director general, es van posar d'acord i, valent-se dels seus càrrecs "i guiats amb l'ànim d'obtenir benefici econòmic, van idear, planificar, desenvolupar i executar una sèrie d'actuacions amb la finalitat d'apoderar-se d'ingents quantitats de diners procedents dels fons públics que tenien a disposició per raó dels seus càrrecs a la legislatura 2003-2007". I ho van fer, segons el tribunal, creant una estructura en la qual Cardona era el director i el que nodria de fons el CDEIB, organisme a través del qual es cometien les irregularitats, "mitjançant el traspàs continu de fons públics". Ordinas i Viaene eren els braços executors.

Cargando
No hay anuncios

L'espoli, segons la suma de quantitats que fa la sentència, supera els 6 milions d'euros.