Política 30/07/2013

L'exconseller balear Josep Juan Cardona ingressa a la presó

L'Audiència fa cas a la petició de la Fiscalia d'ingrés immediat de l'exconseller de Comerç del PP, condemnat a 16 anys de presó per corrupció

Antònia Artigues
2 min
Cardona, entrant al cotxe de la Guàrdia Civil que el duu a la presó / DAVID VENTURA

PalmaL'Audiència de Palma ha decretat presó incondicional per a l'exconseller de Comerç del PP Josep Juan Cardona, condemnat a 16 anys, la pena més alta imposada mai a l'Estat espanyol a un polític per delictes relacionats amb la corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal i com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, Cardona haurà d'ingressar a la presó de manera immediata i no podrà seguir en llibertat com altres condemnats a l'espera que la sentència contra ell esdevingui ferma.

El polític eivissenc ja ha avisat que recorrerà al Tribunal Suprem la condemna. Tanmateix, l'alt tribunal considera que ha d'ingressar a presó sense esperar el resultat de la revisió, perquè existeix risc de fuga.

A més d'aquesta elevada pena de presó, l'exconseller del PP balear ha d'afrontar una multa de 2,2 milions d'euros i queda inhabilitat per exercir càrrecs públics durant 48 anys.

La sentència del cas Scala -conegut també com el cas de les capses de Cola-Cao, perquè una de les principals acusades, Antònia Ordinas, en tenia enterrades a l'hort de casa seva amb més de 200.000 euros a l'interior)- ha esquitxat directament el Partit Popular balear, condemnat a indemnitzar la Comunitat Autònoma amb 10.585 euros.

Vista per videoconferència

Cardona, amb la càrrega d'una condemna de 16 anys de presó damunt l'espatlla per delictes d'associació il·lícita, malversació de cabals i suborn, ha escoltat per vídeo conferència com la Fiscalia Anticorrupció en reclamava l'immediat ingrés a la presó per l'elevada condemna. S'ha acceptat que Cardona estigués present a la vista a través de videoconferència des d'Eivissa i ara ingressarà al centre penitenciari d'Eivissa.

I per què una condemna tan alta? El tribunal considera que Cardona, com a conseller, i els dos exalts càrrecs del govern balear, Antònia Ordinas (gerent del CDEIB) i Kurt Joseph Viaene, director general, es van posar d'acord i, valent-se dels seus càrrecs "i guiats amb l'ànim d'obtenir benefici econòmic, van idear, planificar, desenvolupar i executar una sèrie d'actuacions amb la finalitat d'apoderar-se d'ingents quantitats de diners procedents dels fons públics que tenien a disposició per raó dels seus càrrecs a la legislatura 2003-2007". I ho van fer, segons el tribunal, creant una estructura en la qual Cardona era el director i el que nodria de fons el CDEIB, organisme a través del qual es cometien les irregularitats, "mitjançant el traspàs continu de fons públics". Ordinas i Viaene eren els braços executors.

L'espoli, segons la suma de quantitats que fa la sentència, supera els 6 milions d'euros.

stats