Poder judicial
Política04/03/2021

Un CGPJ dividit torna a fer nomenaments davant l'estancament de la seva renovació

S'ha designat una plaça al Suprem, però dues més de previstes s'han retirat de l'ordre del dia

MadridEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha tornat a acordar nomenaments importants en un ple extraordinari aquest dijous, un cop constatat l'estancament en les negociacions polítiques per renovar l'òrgan de govern dels jutges. Fa una setmana es va decidir ajornar-ho perquè semblava que PSOE i PP anunciarien el pacte per renovar el CGPJ, que des del 2 de desembre del 2018 té el mandat caducat, però el veto dels conservadors al jutge José Ricardo de Prada va fer descarrilar l'acord.

Cargando
No hay anuncios

Així, el ple s'ha decidit a seguir amb els seus plans, però ho ha fet amb una destacada divisió entre els 21 vocals. Tots els nomenaments s'han aprovat amb 12, 13 o 14 vots, atès que set han decidit no participar-hi i algun vocal ha optat per altres candidats. En joc, dues places a la sala primera del Tribunal Suprem i una a la sala quarta, de les quals només se n'ha acabat nomenant una. Les altres dues s'han retirat de l'ordre del dia per falta d'acord, apunten fonts consultades per l'ARA. Antonio García Martínez s'ha convertit en nou magistrat de la sala primera gràcies al suport de 13 vocals, mentre que un ha triat l'aspirant Mónica García de Yzaguirre.

Ignació José Subijana Zunzunegui, fins ara president de l'Audiència Provincial de Guipúscoa, és el nou president del Tribunal Superior del País Basc, després d'obtenir el suport de 13 vocals. Per la seva banda, Juan Luis Lorenzo Bragado ha estat escollit president del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries. Els altres tres nomenaments han sigut: Garbiñe Biurrun Mancisidor al capdavant de la sala social del TSJ del País Basc, José Antonio Vega Bravo com a president de l'Audiència Provincial de Salamanca i Luis Miguel Columna Herrera com a president de l'Audiència Provincial d'Almeria.

Cargando
No hay anuncios

Els set vocals que s'han abstingut en les votacions d'aquest dijous són Álvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez, Pilar Sepúlveda –tots cinc considerats del sector progressista– i Juan Manuel Fernández i Juan Martínez Moya, del bloc conservador. Fa molts plens que Cuesta i Sepúlveda no participen en les votacions perquè, alineats amb la tesi del PSOE, sostenen que el CGPJ en funcions no hauria de seguir fent nomenaments, tal com plantegen en la reforma de la llei que la setmana vinent s'aprovarà al Congrés i passarà al Senat.