Poder Judicial
Política 26/02/2021

Sánchez qualifica d'"injustificables" els vetos de Casado i insisteix en desbloquejar el CGPJ

Avisa que no renunciarà al nom del jutge De Prada, autor de la sentència de la Gürtel

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, entrant a la Moncloa després d'una roda de premsa.

MadridSemblava que la tercera seria la bona. Però el PP ha tornat a enterrar el nou intent per desbloquejar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la majoria d'òrgans constitucionals. Després de quatre dies de negociacions, en què tot apuntava que l'acord arribaria a bon port després de consensuar el consell d'administració de RTVE, el govern espanyol i els populars han comunicat a primera hora d'aquest divendres, ja de matinada, que hi havia "esculls" que impedien arribar al consens. Poques hores després s'ha traduït en un clar trencament de les negociacions i una cascada de retrets per una part i l'altra sobre les raons del bloqueig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha dubtat en dirigir-se a l'arrel del problema i ha qualificat d'"injustificables" els vetos del cap de l'oposició, Pablo Casado, als candidats de Podem, i ha reclamat desbloquejar la renovació. Segons el seu parer, no és possible concebre que a principis de setmana tot s'encaminés cap a un acord i a última hora el PP hagi decidir fer-se enrere després d'haver cedit, justament, en el veto al partit lila en l'elecció del consell de RTVE –hi ha representació tant de Podem com del PNB–. "Vam començar la setmana amb la renovació dels òrgans constitucionals i l'hem acabat amb el bloqueig. Ens mereixem una oposició que camini igual cada dia de la setmana per la via del diàleg i de l'acord", ha assenyalat.

Per això, en la primera roda de premsa que feia des del 30 de desembre, ha fet una crida a Casado a "rectificar" i ha deixat clar que el govern espanyol no canviarà cap dels noms que s'han posat damunt la taula. El principal escull és el del jutge de l'Audiència Nacional Juan Manuel de Prada, autor de la sentència de la Gürtel que va propiciar la caiguda de Mariano Rajoy en la moció de censura després de donar per acreditada la caixa B al PP. Els populars sostenen que és un magistrat que no té mèrits per formar part del nou ple del CGPJ perquè cap dels seus companys el va puntuar per situar-lo a les llistes. Però Podem proposa que sigui escollit com a jurista de renom.

El PP en culpa les pugnes dins la coalició

Sánchez ha insistit que "els vetos no són acceptables en democràcia" perquè hi ha persones amb un "currículum acreditat" que l'única cosa que han fet és "la seva feina com a jutges". En canvi, el portaveu de justícia del PP i conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid, Enrique López, ha sostingut que Sánchez no pot pretendre "reforçar la seva coalició amb Podem sacrificant la justícia". López, que del 2005 al 2013 va ser jutge de l'Audiència Nacional i va haver de dimitir com a magistrat del Tribunal Constitucional perquè el van enxampar amb moto sense casc i begut el 2014, ha defensat que seria "il·legal" nomenar De Prada.

El segon gran escull és la designació de la jutge en excedència Victoria Rosell, també per part d'Unides Podem. Actualment és delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere i els populars consideren que escollir-la seria mantenir les portes giratòries entre política i justícia –cal tenir en compte que López va passar del TC al PP–. El president del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens, ha assenyalat que el problema real de Casado no era amb el seu partit, sinó amb els grans casos de corrupció com Lezo, Kitchen i el fet que l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, hagi engegat el ventilador. "No és un conflicte entre el PP i Podem, ni tan sols entre el PP i el govern espanyol, sinó entre el PP i la democràcia", ha defensat en roda de premsa al Congrés.

Què passarà ara? Sánchez no ha volgut aventurar res. El PP demana que el president espanyol posi ordre a les seves files i que després els truqui, cosa que a efectes pràctics vol dir que es renunciï a qualsevol nom que es pugui vincular a Podem –la línia vermella que Casado va establir per negociar i que la Moncloa considera només una excusa per mantenir el bloqueig.

Reforma legal a punt d'enllestir-se

De moment tirarà endavant la reforma de la llei del CGPJ al Congrés perquè l'òrgan de govern dels jutges, amb el mandat caducat des de fa més de dos anys, no pugui fer nomenaments importants mentre estigui en funcions. Justament dijous el seu president, Carlos Lesmes, va aconseguir paralitzar algunes noves designacions fins a un ple extraordinari dijous de la setmana que ve. La cambra baixa encara ha de fer un últim tràmit per tirar endavant la reforma, que després només haurà de superar l'escull del Senat.

Ara bé, el president espanyol ha deixat clar que mantindrà congelada la polèmica reforma que pretenia canviar les majories en l'elecció del CGPJ –que suposaria passar de l'actual majoria reforçada de tres cinquenes parts a una majoria absoluta–. "No em plantejo revisar la decisió que vaig prendre", ha assenyalat taxativament.

stats