Política25/01/2012

El grup de verificadors de l'alto el foc d'ETA es reuneix amb el PNB i l'esquerra abertzale

La Comissió Internacional de Verificació es trobarà a Bilbao amb Iñigo Urkullu (PNB) i el dirigent abertzale Rufi Etxeberria. L'objectiu és analitzar la situació real després que la banda terrorista anunciés que deixava les armes el passat 20 d'octubre

Efe

BilbaoLa Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc a Euskadi (CIV) es reuneix aquesta setmana amb el president del PNB, Iñigo Urkullu, i amb el dirigent de l'esquerra abertzale Rufi Etxeberria, entre d'altres.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest grup es troba a Bilbao al llarg d'aquesta setmana, i mantindrà contactes amb polítics i agents socials bascos. Constituïda el setembre del 2011, la CIV està impulsada per l'esquerra abertzale i l'advocat sud-africà Brian Currin.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de les trobades és analitzar amb els partits polítics la situació que es viu a Euskadi, després que ETA anunciés, el passat 20 d'octubre, que deixava l'activitat terrorista.

La Comissió, que ja va mantenir contactes preparatoris la setmana passada, avui començarà aquesta sèrie de reunions, i té previst fer una roda de premsa aquest dijous a Bilbao.

Cargando
No hay anuncios

El conseller de l'Interior, Rodolfo Ares, ha dit aquest dimecres que les forces policials són "els millors mitjans per verificar si ETA està complint o no el seu anunci d'abandonar totes les activitats terroristes".

Tot i això, ha afegit que "tant els radicals abertzales com ETA necessiten aquests verificadors". En aquesta línia, Ares els ha desitjat sort.

Cargando
No hay anuncios

CIV: sis persones amb experiència internacional

La CIV la formen sis persones amb experiència internacional en processos de pau i seguretat:

Cargando
No hay anuncios

- Ronnie Kasrils, polític sud-africà ja retirat.

- Ray Kendall, exagent de policia britànic i secretari general de la Interpol durant 15 anys, i expresident de l'oficina contra el frau de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

- Chris Maccabe, director polític de l'Oficina d'Irlanda del Nord del Regne Unit que ha participat en els processos de pau de Sri Lanka, Kosovo i Tanzània.

- Ram Manikkalingam, director del Dialogue Advisory Group que ha treballat en projectes de resolució de conflictes a l'Iraq i a Irlanda del Nord.

Cargando
No hay anuncios

- Satish Nambiar tinent general indi i exvicecap de l'estat major de les forces armades de l'Índia, i membre assessor del primer ministre de Sri Lanka durant el procés de pau d'aquest país.

- Fleur Ravensbergen, que n'és la coordinadora i treballa amb Manikkalingam al Dialogue Advisory Group.

Cargando
No hay anuncios

Col·laboració d'ETA

La banda terrorista ETA va anunciar el passat 1 d'octubre del 2011 que col·laboraria amb la CIV, mentre que el govern espanyol no ha acceptat la validesa de la proposta de la Comissió.

Cargando
No hay anuncios

Detenció d'un presumpte membre d'ETA a França

La reunió de la CIV coincideix amb la detenció d'un presumpte membre d'ETA aquest dimecres a França. Es tracta d'Ernesto Prat Urzainki, que el 2008 va escapar d'una operació policial contra l'organització Ekin, a Navarra.