Política18/11/2021

'Sí' de Compromís als pressupostos de Sánchez a canvi d'una "notable millora" en el finançament autonòmic

La coalició també pacta diverses esmenes que suposaran una inversió de gairebé 26 milions d'euros

Daniel Martín

ValènciaCompromís votarà a favor dels pressupostos generals de l'Estat després d'aconseguir un acord amb el govern espanyol perquè en la proposta de reforma model de finançament que l'executiu ha de presentar abans de final d'any el País Valencià surti "notablement millorat". També a canvi de diverses esmenes que suposaran una inversió de gairebé 26 milions d'euros en infraestructures i projectes agraris i culturals. Així ho ha anunciat aquest dijous el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, en una conferència de premsa que ha ofert a València.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la reforma del sistema de finançament, Baldoví ha confirmat que l'executiu espanyol publicarà les pròximes setmanes els criteris per corregir el model de finançament autonòmic i ha avançat que el govern del PSOE i Unides Podem ha entès "que hi ha un dèficit de 16.000 milions en el sistema" i que "sense posar més diners [per part de l'administració estatal], l'acord [de reforma] seria improbable", ha agregat.

El portaveu de Compromís ha valorat també que la ministra María Jesús Montero s'hagi "compromès" a presentar una proposta de reforma del sistema, fet que considera que és "l'avanç més gran dels últims ministres". "Amb qui no podem estar contents és amb [Cristóbal] Montoro –el titular d'Hisenda amb el govern del Partit Popular–, que tenia totes les eines i no va fer absolutament res", ha afegit el polític valencià.

Cargando
No hay anuncios

Sobre el conjunt del pacte, el dirigent de Compromís ha defensat que es tracta d'un "bon acord" i s'ha mostrat "raonablement satisfet". "Ens hauria agradat més? Sí, però podem arribar on podem arribar", ha emfatitzat.

Cargando
No hay anuncios

26 milions per a infraestructures i projectes agraris i culturals

El diputat al Congrés ha detallat que l'acord preveu incloure esmenes per valor de 25,8 milions, fonamentalment destinades a millorar algunes infraestructures, però també a projectes agraris i programacions culturals. En concret, hi haurà 13 milions per a la línia ferroviària de Sagunt a Terol, 200.000 euros per a la redacció del projecte del batejat com "tren de la costa" que uneixi Gandia amb Dénia, 11,5 milions per millorar el servei de Rodalies a Alacant i 500.000 euros per a la redacció del projecte de connexió entre l'Aeroport Miguel Hernández i les ciutats d'Elx i Alacant.

Cargando
No hay anuncios

També augmenta en un milió d'euros la partida destinada a finançar el Palau de les Arts, que dobla la seva dotació. De la mateixa manera, s'ha acordat destinar 100.000 euros a les societats musicals valencianes, per a les quals s'havien pressupostat 8.000 euros, i 500.000 a la lluita contra la plaga del cotonet, que afecta especialment els cítrics.