País Valencià 14/04/2021

PSOE, Unides Podem i Compromís pacten iniciar la reforma del sistema de finançament abans de finals d'any

La moció, que es votarà aquest dijous al Congrés, elimina la referència a la creació d'uns fons de compensació mentre no es modifiqui el règim actual

Daniel Martín
2 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el diputat de Compromís, Joan Baldoví, al Congrés de Diputats en una imatge d'arxiu

ValènciaCompromís ha pactat amb el PSOE i Unides Podem una moció al Congrés de Diputats per instar el ministeri d'Hisenda a presentar una proposta de reforma del sistema de finançament autonòmic abans de finals d'any. La iniciativa, impulsada pels valencianistes, serà previsiblement aprovada en el ple d'aquest dijous després que la coalició hagi aconseguit el suport de les dues formacions que conformen l'executiu estatal a canvi d'acceptar que la modificació no arribarà fins al 2022.

La reivindicació de Compromís d'un nou finançament autonòmic es va intensificar el 2020 quan la coalició va donar suport a la investidura de Pedro Sánchez amb la premissa que la proposta de reforma es presentés, com a molt tard, durant el tercer trimestre de l'any passat. Un termini que l'executiu estatal va incomplir primer, i que després es va posposar amb la comprensió dels valencianistes atenent l'impacte de la pandèmia. Amb tot, al maig, Compromís va recuperar el to més exigent durant les negociacions de la quarta i cinquena pròrroga de l'estat d'alarma.

En la moció pactada aquest dimecres, i difosa per l'agència Europa Press, es reclama que el nou sistema de finançament garanteixi l'equitat i la suficiència financera per a totes les comunitats autònomes i que respecti els principis de "coordinació, autonomia, solidaritat i corresponsabilitat". A més, s'apunten possibles mesures per alleugerir l''endeutament d'alguns territoris vinculat a l'infrafinançament. Per contra, no es fa referència al fons de compensació reclamat pels valencianistes mentre no arribi la reforma del sistema de finançament.

Igual que la reforma del sistema de finançament autonòmic, el govern espanyol també treballa en una modificació del règim fiscal. Així ho va dir ara fa unes setmanes la portaveu de l'executiu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, quan va explicar que el seu departament està a l'espera de tancar el grup d'experts que pretén crear perquè elabori una proposta de reforma tributària. La intenció és aprovar la modificació aquest 2021 i que entri en vigor al principi del 2022.

stats