País Valencià 02/01/2020

Compromís arriba a un acord amb el PSOE per donar-li el sí a la investidura

El document inclou les principals reivindicacions del partit valencianista

Lourdes García
3 min
Pedro Sánchez ahir a València parlant amb Mónica Oltra i Joan Baldoví, de Compromís pel País Valencià.

ValènciaCompromís i el PSOE han arribat aquest vespre a un pacte programàtic perquè el diputat al Congrés, Joan Baldoví, voti a favor de la investidura de Pedro Sánchez. L'acord aborda la principal reivindicació del partit valencianista: la reforma del model de finançament. S'elaborarà un "calendari detallat" que es materialitzarà durant els primers vuit mesos de legislatura. "L'actual model, pendent de renovació des del 2014, ha resultat especialment lesiu per a la Comunitat Valenciana", admeten al document. Mentre arriba aquesta reforma, el govern espanyol es compromet a garantir als pressupostos generals la prestació dels serveis públics al País Valencià en el mateix nivell que a la resta de l'Estat.

El vot del diputat de Compromís se suma, doncs, als dels dos diputats de Més País, partit amb el qual Compromís es va presentar en coalició al País Valencià. També votaran a favor de Sánchez Unides Podem i el PNB. El PSOE, que ja ha tancat les abstencions d'ERC i d'EH Bildu, també treballa per deixar enllestides les dels partits petits de la cambra, igualment necessàries per superar el tràmit al Congrés de Diputats.

L'acord a què han arribat els socialistes i Compromís inclou el compliment "gradual" del 50% del finançament al qual l'Estat està obligat per llei en matèria de dependència. "Actualment estem al voltant del 12% o 13%", denuncia Baldoví. També incorpora l'activació dels fons de garantia assistencial i del fons de cohesió sanitària. És a dir, les despeses generades per l'assistència mèdica a persones d'altres comunitats autònomes o d'altres països.

Tal com assumien els comptes estatals fallits del PSOE de l'any 2019, el pacte programàtic conté la condonació del deute de La Marina de València i el compromís de l'aplicació de la clàusula d'inversions territorialitzades de l'Estatut d'Autonomia Valencià. És a dir, que el govern espanyol inverteixi cada any al País Valencià d'acord amb el pes poblacional de l'autonomia. Per dur-ho a terme, es posarà en marxa una comissió integrada per l'administració estatal, l'autonòmica i la local per fer propostes d'inversió, entre les quals tindran prioritat les infraestructures ferroviàries vinculades amb la xarxa de Rodalies, sobretot a Castelló, i la connexió de l'aeroport de l'Altet amb Alacant i Elx.

En matèria d'agricultura, l'executiu espanyol s'ha compromès a analitzar l'impacte que puguin tenir els tractats de lliure comerç, com ara l'acord de Mercosur, en el sector agroalimentari valencià. "Abans de ser ratificats s'haurien d'elaborar els informes necessaris", recull el text respecte a un acord comercial que va ser durament criticat per Compromís, malgrat el suport inicial dels socialistes al Parlament Europeu.

Com a mesura de protecció dels cítrics valencians, en el pacte programàtic entre valencianistes i la formació de Pedro Sánchez, els cítrics importats de tercers països hauran de complir íntegrament la normativa comunitària. En cas que aquest mecanisme europeu no sigui suficient, l'Estat donarà ajudes per fer front a les pèrdues ocasionades en les campanyes de cítrics. Des del govern espanyol promouran, a més, el reconeixement de la "singularitat agrària mediterrània" a les negociacions per a la nova Política Agrària Comuna (PAC) i establiran una línia pressupostaria per a la lluita contra la xilel·la i la investigació d'aquesta i altres plagues.

L'acord fa referència a un altre dels temes que han enfrontat a valencianistes i socialistes a la Generalitat Valenciana: la polèmica ampliació del port de València. L'escrit assegura de manera asèptica que els dos partits "treballaran conjuntament per garantir el compliment de tota la normativa ambiental". El PSOE també s'ha compromès a impulsar un estudi de mobilitat davant el possible increment del transit després del recent alliberament de l'AP-7 que connecta Alacant amb Tarragona.

stats