Finançament autonòmic
Economia 30/03/2021

L'Estat ultima el grup d'experts que abordarà la reforma fiscal

La ministra Montero admet que acordar el nou model de finançament autonòmic serà "complex"

ARA
2 min
Imatge d'arxiu de la ministra portaveu, María Jesús Montero

BarcelonaDes de l'arribada a la Moncloa del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, la reforma fiscal s'havia mantingut com un dels plans encallats de la legislatura. No obstant això, la portaveu de l'executiu espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat aquest dimarts que finalment presentarà en "les pròximes setmanes" el grup d'experts que analitzaran les modificacions que es volen introduir en impostos com el de societats. Així doncs, les persones que formaran part d'aquesta comissió ja han estat preseleccionades i "contactades" per dur a terme aquesta tasca.

L'objectiu de Montero és que els canvis que proposi el grup d'experts (i que s'aprovin al Congrés de Diputats) entrin en vigor al principi del 2022. "La intenció del govern és que es puguin presentar recomanacions i orientacions que es puguin emprendre amb l'inici del nou exercici pressupostari", ha assenyalat la ministra. Montero ha recordat que les figures tributàries no es poden regular simplement a través d'un decret llei, sinó que han de seguir un procés parlamentari que "demana temps". Per aquest motiu Montero no creu que sigui realista pensar que entraran en vigor abans de l'any vinent.

La reforma fiscal forma part del pla de recuperació postpandèmia que vol impulsar el govern espanyol, ha recordat la titular d'Hisenda, amb el qual també s'introduiran recomanacions de la Comissió Europea en aquest àmbit. "És una qüestió demandada per les mateixes autoritats de Brussel·les per incrementar el nostre nivell d'ingressos públics respecte al que actualment tenim en comparació amb altres països", ha recalcat Montero.

Nou model de finançament autonòmic

Tot i els avenços en la reforma fiscal, l'Estat encara té una assignatura pendent amb el finançament autonòmic. La ministra ha recordat que la setmana passada va renovar al Congrés de Diputats el compromís en aquesta matèria i ha assegurat que ben aviat es presentaria una de les primeres parts del nou model a partir d'una proposta sobre població ajustada. Montero espera que al llarg d'aquest any s'hagin produït "avenços significatius", encara que ha admès que es tractava d'una "reforma complexa".

La ministra ha defensat el repartiment entre les comunitats de les ajudes directes incloses al paquet d'11.000 milions d'euros per a pimes i autònoms, davant les "queixes" de les autonomies governades pel Partit Popular. "El criteri és el mateix que ha escollit Europa per repartir els fons React-EU entre els estats membres", ha defensat Montero, que ha criticat que es busqui la "confrontació" amb el govern espanyol tot i que es tracti de mesures per esquivar la crisi.

stats