Política 26/08/2020

Illa puntualitza que les comunitats ja tenen instruments per estabilitzar els contagis

Bona part dels presidents autonòmics marquen distàncies amb l'oferta de Sánchez d'un estat d'alarma per territoris

Ara
3 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa des de la Moncloa.

MadridPedro Sánchez va voler donar un cop d'efecte a la gestió de la segona onada del coronavirus proposant un estat d'alarma per territoris a aquells presidents autonòmics que vulguin aplicar mesures contundents sense necessitat d'esperar una ratificació judicial. Es tracta d'un instrument que es va demostrar eficaç la primavera passada perquè va habilitar el confinament de la població i la reducció de la transmissió de la malaltia, però la majoria de líders autonòmics en recelen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts només el president de la Generalitat, Quim Torra, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, no la van descartar, per bé que van mostrar la seva sorpresa amb el moviment del cap de l'executiu espanyol, i aquest dimecres s'hi ha afegit el president valencià, Ximo Puig, que la veu "positiva". El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ha rebaixat l'oferiment de Sánchez i ha puntualitzat que es tracta d'un instrument "a disposició" dels presidents autonòmics, però que els instruments actuals ja són suficients per estabilitzar els contagis.

Fonts del Palau de la Generalitat asseguraven aquest dimarts que estudiarien els detalls de la proposta, però d'entrada ironitzaven amb el fet que ara el virus "sí que hi entén de territoris", a diferència del que sostenia Sánchez quan el covid-19 va arribar a Espanya. Aleshores va decidir aplicar un estat d'alarma a tot l'Estat, malgrat que la transmissió fos més elevada en uns llocs que en altres. A principis de març era Madrid qui capitalitzava la majoria de contagis i es va descartar el confinament de la capital espanyola, tot i que diversos actors polítics ho defensaven. Ara Ayuso assegura que "demanarà tot el que faci falta per protegir la salut" dels ciutadans, alhora que veu estrany "passar de l'estat d'alarma al no res, a l'absència, com ha passat aquest estiu, i del no res altra vegada a l'estat d'alarma".

Catalunya i Madrid són les comunitats que més contagis registren, juntament amb l'Aragó, comunitat el president de la qual sí que ha sigut contundent a l'hora de rebutjar la mesura de l'estat d'alarma territorial. A través d'un comunicat, Javier Lambán ha reclamat col·laboració a l'executiu espanyol per aplicar mesures "proporcionals i raonables" que no impliquin recórrer a l'escenari excepcional de la primavera passada. El baró aragonès del PSOE ha admès que l'estat d'alarma és la "solució més fàcil", però ha rebutjat confinar la població perquè "s'asfixien l'economia i el món laboral". Sánchez ja havia puntualitzat, però, que l'estat d'alarma no necessàriament ha d'implicar un confinament i, en una entrevista a La Sexta, Illa ha reblat el clau a l'apuntar que precisament a l'Aragó ha sigut possible estabilitzar la corba sense necessitat d'aplicar l'estat d'alarma.

La negativa de presidents socialistes també ha arribat des d'Extremadura. Guillermo Fernández Vara ha remarcat que no es donen els "requisits" per aplicar un "confinament massiu", i que és millor optar per mesures "localitzades". Tot i que ha afirmat que estudiarà la proposta, la presidenta de les Balears, Francina Armengol, ha assenyalat aquest dimecres que no veu necessari l'instrument excepcional perquè hi ha altres eines per limitar la mobilitat en llocs puntuals, informa Alba Tarragó des de Palma.

Euskadi, Cantàbria, Castella i Lleó, Andalusia i Múrcia, tampoc

En la mateixa línia, el lehendakari, Íñigo Urkullu, ha defensat que l'actual "comunicació permanent" està servint per afrontar la nova normalitat i la segona onada, a la qual el govern basc ha reaccionat declarant l'emergència sanitària, que ja atorga més poders al president en funcions. El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha sigut contundent a l'hora d'afirmar que espera no sol·licitar "mai" l'estat d'alarma perquè "l'economia no s'ha de parar". A més, ha assegurat que el sistema de salut de la seva regió està "perfectament preparat" per a l'increment de contagis.

Els barons del PP també han marcat distàncies amb la proposta, que també van aprofitar per exhibir múscul d'oposició. El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha acusat Sánchez de "fer un pas al costat" i ha recordat que el PP aposta per una eina que no impliqui recórrer a l'estat d'alarma. El president andalús, Juanma Moreno, ha apuntat que hi ha un "terme mitjà" i el conseller d'Hisenda murcià, Javier Celdrán, ha recriminat que Sánchez "deixi soles" les comunitats davant la segona onada.

stats