Política21/11/2017

Junqueras, Romeva, Bassa, Mundó i Forn també acaten el 155 per sortir de la presó

Les defenses de Josep Rull i Jordi Turull van argumentar ahir el mateix en el recurs per eludir la presó provisional

Ara

BarcelonaEl vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i els consellers d'Interior, Joaquim Forn; de Justícia, Carles Mundó; de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i d'Exteriors, Raül Romeva, acaten l'aplicació de l'article 155 i demanen que se'ls alliberi per poder afrontar la campanya electoral. És el mateix que ja van fer aquest dilluns els consellers de Territori, Josep Rull, i de Presidència, Jordi Turull. En el cas de Junqueras i els consellers d'ERC, l'advocat afirma que ja van acudir a declarar a l'Audiència Nacional com a "exconsellers" i que la DUI va ser simplement una "declaració política", que mai es va implementar.

Cargando
No hay anuncios

Als recursos de Junqueras i Forn a l'Audiència Nacional, avançats pel canal 3/24 i confirmats per l'ARA, les defenses de tots dos argumenten que ja van declarar com a exconsellers el 2 de novembre davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, on només van respondre als seus advocats. Segons ha pogut saber l'ARA, és exactament el mateix que han presentat Romeva, Bassa i Mundó. De fet, l'ARA ha accedit a les gravacions dels interrogatoris del 2 de novembre a l'Audiència Nacional i aleshores els advocats ja van afirmar que tots els consellers havien acatat formalment l'aplicació del 155.

En el cas de Junqueras, el seu advocat, Andreu Van den Eynde, ha al·legat el "dany electoral que podria ocasionar per a un representant polític en període preelectoral" el fet de continuar a la presó i més quan accepta que ja no ocupa el càrrec de vicepresident i, per tant, ha acceptat l'aplicació del 155. Junqueras, però, no ha expressat mai aquest acatament davant de la jutge i, probablement, aquesta serà una de les condicions que li posin, ja sigui a l'Audiència Nacional o al Tribunal Suprem, quan es revisi la seva possible llibertat condicional.

Cargando
No hay anuncios

Seguir a presó, doncs, "lesiona irremeiablement el seu dret a la participació política" i, per això, l'advocat reclama que s'imposi una fiança o que se li retiri el passaport. Per exemplificar que s'ha acatat el 155, la defensa recorda que el Govern no es va tornar a reunir un cop va ser cessat. No hi va haver cap consell executiu ni es va prendre cap decisió, però Junqueras, Rull, Turull i Romeva es van reunir al Parlament el 31 d'octubre, quatre dies després de ser cessats. En acabar la trobada, Rull va assegurar que ells representaven "l'executiu legítim de Catalunya".

Van den Eynde també subratlla que, mentre que el Tribunal Suprem va deixar en llibertat els membres de la mesa del Parlament i va ressaltar la diferència entre "els que són a l'exili i els que són aquí a disposició judicial", l'Audiència Nacional, en canvi, els va enviar a presó adduint un hipotètic risc de fuga o de reiteració delictiva que, segons els advocats, no existeix.

Cargando
No hay anuncios

Romeva, Mundó i Bassa estan representants també per Van den Eynde, que ha fet arribar escrits idèntics per cadascun dels consellers que representa perquè siguin alliberats.

En el cas de Forn, el recurs explica que "va assumir la nova situació jurídica i va cessar en l'exercici de la seva funció pública, sense escarafalls ni crides a la desobediència" després de l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Aquest argument l'esgrimeix per tractar de convèncer que no hi ha cap tipus de risc de reiteració delictiva: "El marc d'unes eleccions i el desenvolupament polític futur apunten més aviat a solucions de compromís i entesa", afegeix la defensa.