Política13/12/2013

Els crítics diuen que el PSC “encara és a temps” de sumar-se al pacte de la consulta

Els líders d'Avancem i Agrupament Socialista veuen la pregunta "raonable", "il·lusionant" i "inclusiva", i creuen que el PSC hauria de sentir-s'hi "còmode"

Efe

BarcelonaEls líders d'Avancem i Agrupament Socialista, els corrents crítics del PSC, han considerat que el partit encara és a temps de sumar-se al bloc de partits que han pactat la consulta, la pregunta de la qual veuen "raonable", "il·lusionant", "inclusiva" i en què el PSC hauria de sentir-se "còmode".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, el diputat Joan Ignasi Elena, dirigent del sector crític Avancem, ha qualificat d'"il·lusionant" la pregunta pactada pels partits proconsulta dijous al Palau de la Generalitat. "Té una dimensió inclusiva, que les persones a favor de la independència poden votar a favor d'ella, i els que no ho són també té alternativa", ha dit Elena, qui en tot cas ha lamentat l'"excés de precipitació", en referència a la data del 9 de novembre per celebrar la consulta. Per al parlamentari socialista, el PSC "té l'obligació que sigui el més àmplia possible la unitat de les forces a favor del dret a decidir". "Mai és tard en la política. Des d'aquest punt de vista, seria positiu que l'acord agrupés quantes més forces catalanistes possibles", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

També des d'Agrupament Socialista s'han mostrat satisfets amb la pregunta i han considerat que el PSC "no pot quedar-se'n al marge". Així, la diputada i exconsellera Marina Geli ha considerat que la pregunta acordada és "raonable, inclusiva i el PSC es pot veure reflectit en el que defensa i hauria de sentir-se raonablement còmode", encara que menys convençuda s'ha mostrat per l'"acceleració" que suposa haver marcat una data concreta.

Sota el seu punt de vista, "el PSC mai hauria d'haver deixat la taula per l'acord i hauria d'haver format part del bloc de partits que es van presentar a les eleccions a favor de la consulta". Encara que també ha lamentat que l'acord "s'hagi portat al marge de la comissió del dret a decidir", pel que ha considerat comprensible que el PSC hagi sol·licitat avui al Parlament deixar sense efecte l'esmentada comissió, després de l'acord d'ahir.

Cargando
No hay anuncios

Però més enllà d'aquesta qüestió, Geli ha opinat que el PSC "no pot quedar-se'n al marge, encara que hagi estat fora fins ara", ja que a més pot aportar "serenitat, més pluralisme i una proposta de negociació política" a un procés que hauria de ser "més gradualista". "Dit això, em sembla que és una pregunta en la qual els federalistes, el PSC i la majoria dels seus votants haurien de sentir-se inclosos, per votar sí almenys a la primera part de la pregunta", ha assenyalat.

De la seva banda, el diputat al Parlament i alcalde de Lleida (Segrià), Àngel Ros, ha opinat que la pregunta dóna cabuda "implícitament" al model federal pel qual aposten els socialistes, però ha reiterat que cal intentar arribar a un pacte amb l'Estat per poder celebrar la consulta.