"És la millor notícia": el PSC respira alleujat i ja espera Sánchez per a la campanya

Fonts del partit consideren que l'episodi pot activar els abstencionistes a favor dels socialistes

3 min
Pedro Sánchez i Salvador Illa

BarcelonaEl PSC ha contingut l’alè durant cinc dies a l’espera del que pogués anunciar aquest dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez. L’alleugeriment ha arribat avui a la seu de Pallars quan Sánchez ha anunciat públicament que es manté al capdavant de l’executiu espanyol, malgrat que ell i Salvador Illa havien mantingut contactes al llarg del cap de setmana. Ara, els socialistes confien a poder comptar amb Sánchez per fer campanya a Catalunya, on tots els grans actes del PSC des de l’inici de la cursa electoral han estat marcats per la seva absència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha explicat Illa en una roda de premsa a l’agència ACN aquest dilluns, amb un posat visiblement més relaxat que el que va mantenir dissabte al comitè federal del PSOE: "Hem vist aquests dies el Pedro Sánchez més humà, a qui he tingut ocasió de conèixer bé. Li escriuré al president del govern per dir-li que a Catalunya estem esperant que s'incorpori a la campanya". "És la millor notícia per a Catalunya", havia escrit només saber-se la notícia al seu perfil d’X. I també ho és per al PSC, segons admeten fonts del partit, que temien les interferències que podia haver causat en la campanya catalana el fet que Esquerra i Junts haguessin hagut de renovar el seu suport al PSOE en una eventual nova investidura o qüestió de confiança.

La cita de Sant Boi

Sánchez havia de ser a l’acte d’inici de campanya del PSC a Sabadell i el diumenge a Santa Coloma de Gramenet, cites que van quedar afectades per la decisió de cancel·lar la seva agenda. La següent cita al calendari és a Sant Boi de Llobregat dijous: a falta de confirmació oficial, aquest podria convertir-se en el gran míting de campanya del PSC per al 12-M, que ha hagut de recalibrar el seu full de ruta per sumar-se al corrent de suport de la militància socialista al seu líder. "Estem amb tu, president" ha estat un missatge recurrent a tots els actes del PSC, on s’han projectat vídeos emotius amb fotografies d’Illa i Sánchez. El dissabte, el míting a Tarragona va començar amb imatges en directe de la manifestació en suport del president espanyol al carrer de Ferraz. "Tenim 48 hores per impulsar Illa perquè sigui president i perquè Pedro segueixi a la Moncloa", va clamar l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

Fonts socialistes admeten que l'episodi els ha servit per activar el vot de votants abstencionistes o que optaran per la papereta d'Illa com a forma d'expressar el seu suport a Sánchez a través del PSC, primer segons totes les enquestes i que té com a repte no fer cap pas en fals per treure uns resultats prou bons per poder governar. Amb aquesta idea, el PSC havia dissenyat una campanya centrada en la gestió dels "problemes" dels catalans i la defensa d’uns millors serveis públics. Un missatge que han eclipsat les crides a la "resistència" i la "reflexió" que han entonat els seus líders, començant per Salvador Illa, per obrir un debat sobre quins són els límits que cal respectar en política. Fonts del partit subratllen que, fins i tot en aquest context, han fet un esforç per continuar enfocant el seu missatge en la gestió dels problemes més urgents de Catalunya, com la sequera o l'educació, però també consideren que havien de prendre posició en defensa del lideratge de Pedro Sánchez, tenint en compte el pes de l’agenda catalana en el seu mandat. 

Crítiques de Junts i Esquerra

L'aposta del PSC de fer pinya amb Sánchez en campanya ja els ha valgut les crítiques dels seus principals rivals. Carles Puigdemont va acusar els socialistes d'espanyolitzar la campanya catalana, una tesi que Illa ha negat aquest dilluns assegurant que les seves propostes en campanya són en clau catalana: "Catalunya es governarà des de Catalunya", ha dit. Des d'Esquerra, Pere Aragonès ha titllat de "comèdia" els cinc dies de reflexió de Sánchez i l'ha acusat d'haver "jugat amb els sentiments" d'una societat que té por de l'extrema dreta. "Ha estat una sobreactuació desproporcionada. Ja n'hi ha prou, prou cortines de fum i jugades mestres", ha reblat. Caldrà veure si aquest se suma a la llista de retrets que Esquerra i Junts han fet a Illa en campanya.

stats