"Estem amb tu, president": el PSC es bolca amb Sánchez i crida a la "resistència"

Salvador Illa demana "força" als catalans per encetar una nova etapa sense un govern independentista després del 12-M

3 min
Salvador Illa a l'acte.

Sabadell"Que no venia Pedro Sánchez?", preguntava una simpatitzant dels socialistes minuts abans de l’acte d'inici de campanya a Sabadell, on Salvador Illa havia de fer tàndem amb el president espanyol abans que la seva decisió de meditar si dimiteix arran de l’assetjament a la seva dona sacsegés el tauler polític. Però, seguint l’escola del mateix Sánchez, el PSC ha fet de la necessitat virtut i ha trobat la fórmula per fer aixecar de la cadira un auditori de 1.600 persones que ha irromput en aplaudiments, eufòric, quan el míting ha arrancat amb un vídeo amb imatges de Sánchez i Illa, moltes de les quals de la seva etapa a Sanitat. El lema final del vídeo ho deixava clar: "Estem amb tu, president".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acte d’inici de campanya ha servit al PSC per fer pinya amb el president espanyol, com també ha fet el PSOE, i desenterrar una estratègia que ja els va funcionar a les generals: erigir els socialistes en l’alternativa que "col·labora, progressa i avança" davant els intents de la dreta i la ultradreta de desestabilitzar les institucions a través de l'atac personal i judicial. "Et diem, Pedro, que de la teva resistència individual fem una crida a aixecar una resistència col·lectiva. El PSC està amb tu", ha afirmat Illa. En una executiva extraordinària abans de l’acte, els socialistes catalans han aprovat una declaració on es conjuren a "combatre" l’assetjament polític a Sánchez: "Diem prou a aquesta deriva innoble de la política i la combatrem de forma permanent", afirmen al text. Una màxima que al PSC fan extensiva als que han volgut fer sang contra Illa per la gestió de la pandèmia i el cas Koldo.

El PSC, primer segons totes les enquestes, ha aprofitat per treure pit de l’estratègia de "retrobament" per la qual ha apostat Sánchez, tot i que cap dels dirigents que ha parlat a l’acte ha esmentat obertament l’amnistia. "Pedro, t’estimem i et necessitem per construir l’Espanya que volem", ha apuntat el ministre Jordi Hereu, que ha cobert la vacant de Sánchez al míting. També ha convidat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a aprendre de l’estil de fer oposició de Salvador Illa, amb "lleialtat institucional i donant un cop de mà" quan ha calgut. Fins i tot el fil musical ha acompanyat el missatge de fons del míting: hi ha sonat Que merezca la pena de Siloé –a la seva carta, Sánchez es preguntava si li valia la pena ser president si la seva família havia de ser blanc d'atacs–.

Cal reorientar la campanya?

Fonts dels socialistes catalans admeten que van saber de la decisió de Sánchez amb els fets consumats i, a l’espera del que pugui anunciar dilluns, confien que aquest nou cop d'efecte del president espanyol no els obligui a replantejar una campanya que el PSC ha volgut centrar en la defensa dels serveis públics després de la "dècada perduda" del Procés.

Illa hi ha tornat a incidir aquest dijous assumint el compromís de posar en marxa polítiques per millorar els resultats educatius, fer front a la sequera, construir infraestructures pendents com la B-40 –històrica reivindicació de Sabadell– i ocupar les cadires que, segons ha dit, la Generalitat deixa buides en les negociacions amb Madrid. "Volem buscar el que uneix i no el que separa. Això uneix els catalans, prou de divisions!", ha clamat Illa. És la "tercera gran transformació" que els socialistes volen impulsar si governen, un objectiu que ja se’ls va resistir el 2021, quan van guanyar les eleccions però van haver-se de quedar a l’oposició. Si l’independentisme no suma, hi ha partit, admeten fonts socialistes. Un bon resultat també els deixaria en millor posició per reclamar un pacte que trenqui blocs: "Necessitem força per guanyar. Endavant!", ha conclòs Illa.

stats