El CIS dona la victòria a Illa i l'independentisme perdria la majoria

Junts i ERC lluitarien per la segona posició mentre que Aliança Catalana podria obtenir fins a dos escons

ARA
7 min
L’expresident Carles Puigdemont, aclamat a l’arribada a l’Ajuntament d’Elna.

BarcelonaL'independentisme perdrà la majoria absoluta al Parlament i el PSC de Salvador Illa serà la primera força amb diferència. Aquest és el pronòstic que fa el CIS de cara a les pròximes eleccions catalanes del 12 de maig. Segons l'organisme de l'Estat, el PSC trauria entre 39 i 40 escons –ara en té 33–, mentre que Junts i ERC es disputarien la segona plaça amb un lleuger avantatge de la llista de Carles Puigdemont en escons, però tots dos a la baixa. Els juntaires obtindrien entre 28 i 30 escons –ara en tenen 32–, mentre que els republicans baixarien fins als 27-28 –ara en tenen 33–. La suma d'aquests dos partits i la de la CUP, que n'obtindria entre 5 i 7, només arribaria als 65 escons, tres per sota de la majoria absoluta. Un quart partit independentista però de tarannà islamòfob, Aliança Catalana, se situaria a les portes d'entrar al Parlament amb entre 0 i 2 escons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En quarta posició se situaria el PP, amb entre 13 i 14 diputats, després d'absorbir els 6 de Cs i rascar algun diputat a Vox, que baixaria dels 11 actuals fins als 8 o 9. Per sota de l'extrema dreta espanyolista se situarien els comuns, que fins i tot podrien perdre un diputat respecte als 8 que tenen ara. Recordem que l'avançament electoral es va produir arran de la decisió dels comuns de no donar suport als pressupostos de la Generalitat, de manera que semblaria que l'electorat no ha premiat aquesta decisió.

Si mirem els percentatges de vot, el PSC se situaria entre un 26,9% i un 28,3% mentre que els dos principals partits independentistes no arribarien al 20%. Qui més a prop quedaria és ERC, amb entre el 17,7% i el 19,5% dels vots, per davant de Junts, que se situaria entre el 16,3% i el 18,1%. Si fem la mitjana, l'independentisme, comptant AC i Alhora, a penes arribaria al 44% respecte al 51% actual. Amb aquests resultats les úniques sumes possibles serien un tripartit d'esquerres (PSC, ERC i comuns) o la sociovergència (PSC-Junts). Una mena de front espanyolista amb el PSC, els comuns i el PP, a l'estil de l'Ajuntament de Barcelona, només seria viable amb la participació també de Vox.

Enquestes a El País i El Periódico

Salvador Illa es confirma al capdavant de les enquestes de cara a les eleccions del 12-M. Les dues últimes, publicades per El País i El Periódico aquest 23 d'abril, ho confirmen i atorguen als socialistes 38 i 40 escons, respectivament.

L'enquesta de 40dB per a El País, més enllà del creixement en cinc escons del partit de Salvador Illa, allunya la possibilitat d'una suma independentista, que només seria possible amb la concurrència de l'extrema dreta d'Aliança Catalana. Junts capitalitzaria l'efecte Puigdemont i seria el segon partit dels comicis, amb 33 diputats, un més que el 2021 i per davant d'Esquerra Republicana, el partit del president Pere Aragonès, que patiria una davallada fins als 27 escons, sis menys que a les eleccions que els van dur a la presidència de la Generalitat.

El PP creixeria fins als 13 escons, després dels resultats residuals de fa tres anys –en va obtenir tres–, però no a costa de Vox, que només perdria dos dels 11 que té i es quedaria amb 9. Els comuns i la CUP es quedarien amb 7 escons i en perdrien un i dos, respectivament, i Cs desapareixeria del Parlament. La formació d'extrema dreta de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, entraria amb un diputat i seria necessari per a un govern independentista, malgrat que ERC i la CUP ja han descartat qualsevol possibilitat d'acord.

El Periódico confirma el lideratge del PSC a les enquestes, que situa entre 38 i 40 escons, alhora que posa en dubte una possible suma independentista. El sondeig fet per l'empresa Gesop també confirma l'ascens i la segona posició (32-34 diputats) de Junts i per a ERC la tercera (28-30). Els populars augmenten fins a 13 o 14 diputats, i l'extrema dreta de Vox seria la cinquena força de l'hemicicle amb entre 8 i 9 diputats.

Els comuns, amb Jéssica Albiach al capdavant, es quedarien amb 6 o 7 diputats i la CUP perdria entre tres i cinc diputats i es quedaria amb entre 4 i 6. La suma independentista només és possible amb la forquilla alta de les estimacions de tots tres partits per no dependre d'AC, i la forquilla menys generosa allunya qualsevol possibilitat, fins i tot sumant-hi el partit d'extrema dreta independentista.

Però més enllà d’aquests dos sondeigs, què apunta l'evolució de les diferents enquestes?

Els pronòstics de totes les enquestes
En percentatge de vot

Enquesta d'El Español

El sondeig de SocioMétrica publicat per El Español el 21 d'abril allunyava la possibilitat que les forces independentistes sumessin per a una possible investidura com la que va fer president Aragonès després dels darrers comicis. L’enquesta atorga 32 escons a Junts, que seria la primera força independentista; 27 a ERC, que quedaria en tercer lloc, i 5 a la CUP. Aliança Catalana, la formació d’ultradreta de l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, entraria al Parlament amb un diputat per la província de Lleida.

El sondeig confirma també el creixement del PP, que passaria dels 3 diputats actuals a 13, i l’extrema dreta de Vox mantindria els 11 diputats actuals. Els comuns perdrien tres diputats i es quedarien amb 5 representants a la cambra catalana.

Segons aquesta enquesta queda descartada la majoria independentista, ja que els quatre partits no arriben als 68 diputats de la majoria absoluta, i la CUP i ERC ja s’han mostrat incompatibles amb AC. L’única possibilitat per aconseguir una investidura passa per un acord entre el PSC, ERC i els comuns, o que Illa acceptés els vots del PP i Vox per ser president, en cas que les dues forces s’hi avinguessin. En tot cas, hi ha encara molts indecisos, que podrien acabar de decantar la balança.

Enquestes de Crónica Global i Okdiario

A un mes i mig de les eleccions, Crónica Global i Okdiario també validaven la victòria d’Illa, i diferien respecte de la possibilitat de revalidar la majoria independentista. Al de l'empresa Data 10 i publicat per Okdiario l'1 d'abril, els socialistes millorarien els resultats del 2021 i arribarien als 38 diputats –pels 33 actuals–, mentre que Junts quedaria en segona posició (32 diputats) i ERC en tercera (29 diputats). Els 6 escons que obtindria la CUP no serien prou per revalidar la majoria independentista que va fer president Aragonès després dels últims comicis. Una possible majoria que sí que sumaria seria la dels socialistes, els republicans i els comuns, als quals el sondeig atorga 8 diputats, malgrat que Esquerra s'ha negat públicament a fer Illa president de la Generalitat. El PP passaria dels 3 diputats actuals a 14, l'extrema dreta de Vox cauria a 8 –ara en té 11– i Ciutadans desapareixeria de la cambra catalana i no entraria al Parlament, igual que Aliança Catalana.

Publicada un dia abans per Crónica Global, l'enquesta d'EM Analytics sí que donava possibilitats a una suma independentista, amb 69 diputats en total (33 de Junts, 28 d'ERC i 8 de la CUP). Com als últims comicis, Salvador Illa guanyaria les eleccions (amb el PSC millorant els seus resultats fins als 38 diputats). El PP seria la quarta força amb 12 escons, un més que l’extrema dreta de Vox, i els comuns es quedarien amb 5.

Enquesta de La Vanguardia

El sondeig de La Vanguardia del 24 de març pronosticava que el PSC aconseguiria 41 diputats i seguiria molt per sobre de Junts i Esquerra, que es disputarien la segona posició. En aquest sondeig, el partit de Carles Puigdemont agafava avantatge i superava els republicans: Junts obtindria 29 escons i ERC 26. L'enquesta es va fer entre els dies 16 i 20 de març, quan el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja havia anunciat l'avançament electoral, però Puigdemont encara no havia oficialitzat la seva candidatura, tot i que es donava per fet que faria el pas.

La suma de Junts i ERC quedaria lluny de la majoria absoluta (55 diputats) i tampoc arribarien al llindar dels 68 escons amb els 7 diputats de la CUP que pronosticava l'enquesta, sinó que es quedarien a 6 escons. Actualment els tres partits independentistes superen la majoria absoluta i sumen 74 escons. Una majoria, però, que ha sigut estèril al llarg de la legislatura. En general, els tres partits independentistes patirien un retrocés respecte als diputats que tenen actualment, els republicans els que més: Junts en perdria 3, Esquerra 7 i la CUP 2.

El PP passaria a ser la quarta força parlamentària, amb 15 escons, i superaria Vox, que es quedaria amb 8 diputats. Els populars s'emportarien la major part del pastís de Ciutadans, que es quedaria fora del Parlament. Els comuns, després del seu no als pressupostos, guanyarien un diputat i passarien a tenir-ne 9. L'enquesta no pronosticava que entri a la cambra catalana cap dels partits del quart espai independentista, com Alhora, de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, o Aliança Catalana, de Sílvia Orriols.

El dissabte 23 de març El Mundo va publicar una enquesta en què també donava la victòria al PSC (39-41), però la segona posició se l'enduia Esquerra (27-28) per davant de Junts (26-29), perquè els republicans superaven els juntaires en percentatge de vot (18,4% a 17,8% respectivament). El PP també passava a ser quarta força (13-15) i el seguien els comuns (9-10), Vox (9) i la CUP (7). Ciutadans no aconseguia mantenir-se al Parlament.

L'enquesta del CEO

Els resultats de l'enquesta de La Vanguardia i El Mundo no difereixen gaire de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), tot i que el sondeig s'havia fet abans que Aragonès anunciés l'avançament electoral. El CEO també pronosticava una victòria clara de Salvador Illa (35-42), i per darrere ERC i Junts es disputaven la segona posició. En aquest cas, els republicans (26-32) se situaven per davant de Junts (24-29) i només amb la CUP (7-10) l'independentisme podia arribar a la majoria absoluta. En la quarta posició, el CEO preveia un triple empat entre el PP (9-13), Vox (9-13) i els comuns (8-13). Ciutadans quedaria també fora del Parlament, segons el CEO.

Enquestes d'El Periódico, El Español i La Razón

Pocs dies després que Aragonès anunciés els comicis del 12 de maig, alguns mitjans ja van fer públics els primers sondejos. En tots hi havia la constant que es manté encara ara: que el PSC guanya les eleccions i que l'independentisme pot perdre la majoria absoluta. El Español i La Razón apuntaven que Salvador Illa obtindria una victòria clara, entre 36 i 42 escons, i que seria Junts qui aconseguiria el segon lloc per davant d'ERC. En la mateixa línia dibuixava el mapa electoral El Periódico, que també donava als juntaires el segon lloc, per darrere del PSC i per davant d'ERC. Aquest sondeig atorgava entre 35 i 38 escons al PSC, mentre que Junts i ERC podrien empatar en una forquilla d'entre 29 i 32 diputats, tot i que els juntaires superarien lleugerament els republicans en percentatge de vot (18,5% a 18% respectivament).

En les tres enquestes, el PP també se situava com a quarta força del Parlament, amb entre 12 i 14 escons, i passava per davant de Vox, que obtenia una forquilla d'entre 7 i 11 diputats. El Español i La Razón pronosticaven una davallada dels comuns, que es quedarien amb 5-6 diputats (actualment en tenen 8), igual que la CUP, que passaria dels 9 diputats d'ara a 4-7. El Periódico, en canvi, augurava un empat entre la CUP i els comuns amb una forquilla d'entre 7 i 9 parlamentaris, i és l'únic sondeig que augura que Aliança Catalana podria entrar al Parlament amb 3 diputats. En les tres enquestes Ciutadans quedaria fora de la cambra catalana.

stats