Aragonès convoca eleccions anticipades per al 12 de maig després del fracàs dels pressupostos

El president ha pres la decisió després que el Parlament li hagi tombat els comptes

3 min

BarcelonaPere Aragonès volia esgotar la legislatura i demostrar, així, que amb 33 diputats Esquerra havia estat capaç d'acabar el mandat. Les coses no han sigut com el president volia i el fracàs dels pressupostos ha acabat portant el cap de l'executiu a convocar eleccions anticipades per al 12 de maig. "Sempre he dit que el meu objectiu era esgotar la legislatura, però els vetos fan impossible tenir les condicions per fer-ho", ha apuntat Aragonès en una breu declaració institucional des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat després d'haver reunit els consellers del seu govern en un consell executiu extraordinari. El bloqueig de les últimes setmanes en les negociacions amb els comuns ha acabat sense desllorigador i l'escull del Hard Rock ha estat insuperable, cosa que ha provocat que els pressupostos hagin acabat caient per tan sols un vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimecres passat, després d'enganxar-se amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, pel Hard Rock, Aragonès va començar a pensar que si els pressupostos acabaven caient pel veto dels comuns al macrocasino ell respondria amb eleccions. Segons fonts coneixedores, diumenge el president va traslladar aquesta possibilitat al seu entorn més pròxim al Govern i també al partit, és a dir, n'estaven al corrent el president republicà, Oriol Junqueras, i també la secretària general, Marta Rovira, així com la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà. Ho va fer després que Albiach li donés un termini de tres dies per comprometre's a aturar el Hard Rock, un ultimàtum que per a Aragonès ja demostrava que els pressupostos s'abocaven a l'abisme, perquè el Govern insistia que no podia aturar aquest macroprojecte. En les últimes hores, el president també ha trucat a la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, per explorar fins a quin punt podia incidir en un canvi en la posició dels comuns, a més de parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per traslladar-li que presentar els pressupostos estatals no era la seva millor opció.

El Govern ha estat negociant amb els comuns fins hores abans del ple, però segons fonts consultades Aragonès ja ha posat sobre la taula l'escenari d'un avançament electoral en una reunió amb l'executiva d'ERC, que s'ha reunit telemàticament aquest dimecres a les vuit del matí, i també al grup parlamentari, que s'ha trobat mitja hora després. Un cop els comuns han consumat el seu no als comptes en el ple del Parlament –que han avalat ERC i el PSC–, Aragonès ha convocat aquesta mateixa tarda tots els consellers per validar que retirava la llei d'acompanyament dels pressupostos, una opció que ja ha verbalitzat abans de finalitzar el ple, i també la seva intenció d'avançar els comicis catalans. El president ja havia marxat de la cambra catalana al migdia per anar a dinar a Palau amb el seu equip. L'avançament electoral era també l'opció que reunia més adhesions internes tant al Govern com al partit.

Acusa l'oposició "d'irresponsabilitat"

"Per no dependre de la irresponsabilitat dels que posen per damunt del país interessos de partit [...] he decidit convocar eleccions el 12 de maig", ha defensat Aragonès en la seva compareixença. El president ha acusat tant el PSC com els comuns, però també Junts, sense mencionar-los, d'haver "bloquejat" la política catalana al posar "línies vermelles" i "vetos creuats" que han impossibilitat tirar endavant els comptes. "Catalunya mereixia els millors pressupostos possibles, els que hem portat a votació", ha subratllat. Aragonès, amb tot, ha afirmat que "no és el moment de lamentacions, sinó de mirar endavant, de triar entre responsabilitat i irresponsabilitat".

"L'oposició ha decidit dir no a 1.000 milions per combatre la sequera, augmentar un 10% el pressupost d'educació o invertir 1.200 milions d'euros en habitatge", ha afirmat sobre el rebuig als comptes "més expansius de la història". Aragonès, en aquest sentit, ja s'ha posat en mode campanya electoral i ha llançat una disjuntiva: "Els ciutadans de Catalunya votaran entre la responsabilitat i la irresponsabilitat". Esquerra, ha afirmat, representarà la Catalunya "netament republicana" davant "una visió conformista i ancorada al passat" del país de l'oposició. "Frenar el canvi de fa tres anys o construir una majoria sòlida i fer un salt endavant de tot el que està en marxa", ha afegit. Aragonès firmarà el decret de convocatòria electoral dilluns de la setmana que ve i dimarts es publicarà ja al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El Parlament quedarà automàticament dissolt. Catalunya se situa a partir d'ara en un escenari preelectoral i, precisament, Esquerra reconvertirà l'acte que tenia previst per a aquest dissabte per treure pit dels pressupostos i l'amnistia en el tret de sortida de la precampanya.

El calendari electoral a partir d'ara

19.03.2024

El decret de convocatòria d’eleccions es publicarà al DOG C i la legislatura quedarà dissoldra

25.04.2024

La nit 25 d’abril serà l’inici de la campanya. Se superposarà amb la presentació de llistes a les europees

12.05.2024

Els ciutadans estaran citats a les urnes el 12 de maig per decidir el futur Parlament.

07.06.2024

El Parlament s’ha de constituir dins els vint dies següents (hàbils) després de les eleccions.

09.06.2024

Una setmana i mitja després de les catalanes, s’iniciarà la campanya de les europees el 9 de juny.

stats