Les primeres enquestes donen la victòria al PSC el 12-M amb Junts en segon lloc

Esquerra se situaria tercera segons els sondejos d''El Periódico', 'El Español' i 'La Razón'

ARA
2 min
Salvador Illa a la segona jornada del XV Congrés del PSC a Barcelona

BarcelonaLes primeres enquestes sobre les eleccions del 12 de maig, publicades aquest dilluns a El Español i a La Razón, apunten una victòria clara del PSC, amb una majoria d'entre 36 i 42 escons, i donen el segon lloc a Junts, que passaria per davant d'ERC a les urnes. Segons aquests sondejos, doncs, els de Pere Aragonès serien els principals perjudicats en relació als comicis del 2021. També podrien patir les conseqüències de l'avançament electoral els comuns, protagonistes les últimes setmanes de la legislatura pel seu no als pressupostos. Un tercer sondeig publicat per El Periódico apunta a una disputa entre Esquerra i Junts pel segon lloc, però dona un lleuger avantatge als juntaires, amb un percentatge de vot del 18,5%; els republicans es queden per darrere, amb un 18%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera enquesta, elaborada per Sociométrica i publicada a El Español, dona als socialistes els 42 escons (nou més que ara), 33 a Junts (dos més) i 28 a ERC (cinc menys), mentre que la de La Razón, feta per NC Report a partir de 1.000 entrevistes per telèfon i Internet, situa els de Salvador Illa amb 36-37 diputats, en dona 32-33 als de Carles Puigdemont i 30-31 als republicans. Els comuns, al seu torn, n'obtindrien 5-6 (ara en tenen 8), segons les dues enquestes, que també assenyalen una davallada de la CUP: dels 9 representants actuals en passaria a tenir entre 4 i 7.

Pel que fa als partits més a la dreta, el principal beneficiat de l'avançament electoral seria el PP, que passaria dels 3 escons que va aconseguir el 2021 als 12-13 diputats, i es convertiria així en quarta força de la cambra catalana. Els bons resultats dels populars, al seu torn, impedirien el creixement de l'extrema dreta de Vox, que segons l'enquesta d'El Español igualaria els 11 diputats actuals i que segons la de La Razón podria arribar a caure fins als 9.

Segons el sondeig de El Periódico, el PSC guanyaria les eleccions catalanes amb entre 35 i 38 escons i Esquerra i Junts podrien empatar en una forquilla de 29 i 32 diputats. El treball de camp de l'enquesta, elaborada per Gesop, es va fer el 14 i 15 de maig, després de l'anunci de la convocatòria i coincidint amb l'aprovació de l'amnistia. L'enquesta detecta poca mobilització i molta indecisió entre els catalans. A més, dona entre 12 i 14 escons al PP i pronostica un triple empat entre CUP, Vox i comuns a entre 7 i 9 diputats. Cs no en tindria cap, mentre que Aliança Catalana podria entrar al Parlament amb fins a 3 escons.

En canvi, els sondejos de La Razón i El Español descarten l'entrada a la cambra del quart espai independentista, que previsiblement se'l disputaran els ultres d'Aliança Catalana i el nou partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera.

stats