L'avançament electoral agafa a contrapeu el quart espai independentista

La recollida d'avals per poder-se presentar, el principal escull per a Ponsatí i Orriols i sobretot per a la llista cívica de l'ANC si els socis la validen

3 min
Ponsatí, Feliu i Orriols, en imatges recents

BarcelonaL'avançament de les eleccions ha agafat amb el peu canviat el quart espai independentista. Els diferents projectes que es postulen per aconseguir el votant independentista desencisat amb la paràlisi del Procés confiaven tenir més temps per preparar una alternativa electoral. Però l'anunci del president Pere Aragonès d'avançar les eleccions al 12 de maig ha alterat els seus plans. La llista cívica de l'ANC, l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols i Alhora, la nova formació que abanderen Clara Ponsatí i Jordi Graupera, són els principals damnificats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les portes de tancar la votació interna aquest dijous a mitjanit per decidir si cal o no impulsar una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament, l'ANC ha convocat el secretariat nacional a una reunió extraordinària aquest vespre per analitzar la situació. A la trobada s'ha acordat, segons ha pogut saber l'ARA, esperar als resultats de la consulta, que es faran públics dissabte, i si surt que sí convocar una reunió d'urgència per posar-se a treballar ja en la candidatura. La majoria dels seixanta secretaris que hi ha ara mateix a la direcció advoquen per presentar llista, perquè la majoria dels que s'hi oposaven ja han marxat, però el gran hàndicap és poder recollir els 50.000 avals que l'entitat necessita al presentar-se com una agrupació d'electors.

"Tècnicament, per qüestió de temps és pràcticament impossible aconseguir els avals, fer les llistes i registrar el grup d'electors a la Junta Electoral a principis d'abril", diuen des del sector contrari a competir a les eleccions. Aquest sector lamenta que l'anunci de l'avançament hagi arribat quan està a punt de tancar-se la consulta, perquè hauria estat un motiu de pes perquè els socis que dubtaven entre una opció o l'altra votessin en contra de presentar batalla al Parlament. Però confien que si prosperen les dues denúncies que han presentat al comitè deontològic contra el secretariat nacional pel fet d'impulsar la llista cívica i incloure en el cens persones que ja han deixat de ser socis, també serveixin per acordar fer un pas al costat.

Menys avals necessita Alhora, el projecte que lideren Clara Ponsatí i Jordi Graupera. Concretament, l'1% del cens de les quatre circumscripcions on es presenten, que serien uns 4.000 a Barcelona i entre 300 i 600 a les altres tres. En qualsevol cas, l'exconsellera i encara eurodiputada de Junts ha fet una crida a la recerca de voluntaris per aconseguir les firmes que els calen. "La convocatòria d'eleccions ens ajuda a apressar el pas, però si volem redreçar l'independentisme no ho podem fer sols i necessitem la vostra ajuda", ha assenyalat Ponsatí des d'Estrasburg, i ha instat els seus simpatitzants a inscriure's a la pàgina web del partit.

L'excandidat de Primàries a Barcelona el 2019 ja ha quantificat el nombre de voluntaris que haurien de tenir per poder-se presentar a les eleccions del maig. "Necessitem la vostra ajuda per presentar a les eleccions una alternativa al processisme i a l'autonomisme, al desgavell i al partidisme. Ens calen 500 voluntaris de tot el país per recollir signatures", ha dit a X.

Els dos dirigents han convocat una roda de premsa aquest divendres a Barcelona en què explicaran el seu posicionament davant la convocatòria electoral anticipada, i abans de la conferència que faran al Teatre Borràs el 23 d’abril, que ha exhaurit totes les entrades tot i costar 12 euros l'entrada, cosa que ha comportat que en facin una altra just després al mateix recinte.

L'enigmàtic vídeo d'Orriols

En l'àmbit de l'extrema dreta independentista, el Front Nacional de Catalunya (FNC) ja ha anunciat que es presentarà a les eleccions, com va fer el 2021. No ho ha fet encara Aliança Catalana, el partit que neix d'una escissió del Front i que lidera l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols. Precisament Orriols ha penjat un vídeo aquest dijous que comença amb imatges del monestir de Ripoll i acaba amb una imatge del Parlament amb una senyera sota el lema "Salvem Catalunya". Fonts de la formació donen per fet que la presidenta del partit liderarà la candidatura i que el dubte ara mateix és si ho farà per Barcelona o Girona.

Aquestes mateixes fonts asseguren que volen seguir creixent a les municipals del 2027, però admeten que ser al Parlament és "una aspiració perquè l'objectiu final és assolir la independència de Catalunya". L'avançament de les eleccions no farà altra cosa que accelerar l'anunci, que es podria produir en els pròxims dies o la setmana que ve. "Volem entrar al Parlament amb força, seguint el model de Ripoll, no només amb 2 o 3 diputats", subratllen des del partit d'Orriols, que ja fa mesos que treballa discretament en la confecció de les candidatures i que descarta anar en coalició amb el FNC.

stats