Eleccions catalanes

Els crítics de l'ANC denuncien irregularitats i demanen que s'aturi la consulta per la llista cívica

Asseguren que hi voten socis amb quotes impagades, però la direcció els respon que ho poden fer si no han sol·licitat la baixa

2 min
Socis de l'ANC reivindicant la llista cívica a la Diada del 2022

BarcelonaEl sector de l'ANC contrari a la llista cívica no dona treva a la direcció i ara exigeix que s'aturi la consulta que s'està fent aquests dies entre els socis per validar si cal presentar candidatura a les eleccions al Parlament. Un grup de catorze membres de l'entitat, entre les quals hi ha ex secretaris nacionals o l'exvicepresident Jordi Pesarrodona, han presentat una denúncia a la direcció i al comitè deontològic en què impugnen la consulta i demanen que s’aturi i s’invalidi tot el procés de votació. El motiu? Les greus irregularitats que asseguren que s'hi estan produint.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la denúncia sostenen que "diverses persones han votat, amb més de tres trimestres de quotes impagades i algunes amb més de cinc anys", a Girona, Lleida, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i Barcelona, malgrat que els estatuts estableixen que es perdrà la condició de soci per "l’impagament acumulat de tres trimestres de les quotes sense que hi hagi hagut una declaració d’exempció per part del secretariat nacional".

Els denunciants, que afirmen que hi poden haver molts més casos, exposen per validar aquestes irregularitats que quan aquestes mateixes persones han intentat inscriure's a l'assemblea general ordinària (AGO) que se celebra aquest dissabte, se'ls ha indicat que no hi podien participar perquè tenien pagaments pendents. Tot i posar damunt la taula que potser s'estan utilitzant dues bases de dades diferents "per error", aquest sector considera que el resultat de la consulta "compromet massa el futur de l’Assemblea per no actuar amb la màxima celeritat" perquè està en qüestió "la credibilitat democràtica" de l'organització.

Fonts de la direcció rebaten que poden votar tots els socis que ho eren fins el 31 de desembre del 2023, com ja es va fer en la consulta per acordar el posicionament de l'entitat a les eleccions espanyoles. "Els socis que no han sol·licitat la baixa són socis de ple dret. No poden participar en l'AGO ni en les eleccions al secretariat nacional els socis que no estiguin al corrent de pagament, però sí a les consultes", afirmen. "Si haguéssim fet el contrari, estaríem vulnerant drets de socis que no ens han manifestat la voluntat de passar a ser simpatitzants o a donar-se de baixa i podrien acusar l'actual secretariat de restringir el cens", afegeixen.

"L'actual direcció fa el que vol, un soci que no ha pagat els tres darrers rebuts perd tots els drets com a soci i no pot votar ni a les consultes ni a l'AGO i passa a ser simpatitzant", repliquen membres del sector contrari a presentar-se als comicis. I lamenten que no hagin rebut cap resposta de la direcció des que dissabte passat van presentar la denúncia al comitè permanent i al comitè deontològic, l'organisme independent que dirimeix els conflictes que es produeixen al si de l'entitat. Precisament, dos dels cinc membres d'aquest òrgan, Sebastià Sardiné i Xavier Rigau, van presentar la dimissió, segons va avançar l'ARA, pel seu desacord amb la llista cívica.

"Utilitzar un cens on estan inscrites persones que ja han deixat de ser membres de l'Assemblea, es tracta d'una gravíssima infracció dels estatuts", sentencien elss crítics, que demanen que s’elabori un cens d'acord amb els estatuts que inclogui només els membres de ple dret i que aquest cens sigui validat per un grup de persones que no formin part del secretariat.

stats