El PSC guanyaria les eleccions amb ERC per davant de Junts, segons el CEO

Els socialistes obtindrien una forquilla d'entre 40 i 47 diputats

2 min
Campanya del PSC a Sabadell amb Salvador Illa.

BarcelonaTotes les enquestes coincideixen que el PSC guanyarà les pròximes eleccions catalanes, però la que ha presentat aquest divendres el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) és especialment engrescadora per als socialistes, que superarien àmpliament als seus opositors amb una forquilla d'entre 40 i 47 diputats, creixent significativament des dels 33 que van obtenir el 2021. La del CEO també és una enquesta a contracorrent perquè situa ERC (31-37) en la segona posició, per davant de Junts (28-34), fet que situaria Pere Aragonès en la pugna amb Carles Puigdemont per esdevenir el candidat a la investidura del flanc independentista. El director del CEO, Jordi Muñoz, ha parlat "d'empat tècnic" entre els dos partits.

L'independentisme, de fet, està en disposició d'arribar a la majoria absoluta, però no la té garantida. La CUP, amb una forquilla d'entre 4 i 8 diputats, seria clau per arribar-hi, però és possible que no suficient. Aliança Catalana (0-2) també aspira a entrar a la cambra catalana. Segons Muñoz, la campanya serà especialment important per a ERC, que és qui té més opcions de créixer però també de baixar, ja que hi ha un alt percentatge de votants que dubten entre votar o no els republicans. Un 21% dels catalans dubten entre ells i el PSC, un 20% amb Junts, un 12% amb la CUP i un 10% amb els comuns.

El director del CEO ha explicat que l'enquesta detecta un grau de mobilització del votant no sobiranista superior a altres eleccions catalanes, de manera que s'han equilibrat els pronòstics respecte a la participació dels votants sobiranistes. Una mala notícia per a l'independentisme, ja que significa que el seu votant està, a hores d'ara, menys mobilitzat. En tot cas, hi ha un 39% d'indecisos a dues setmanes de les eleccions que podrien acabar decantant el resultat.

Qui sembla destinat a quedar quart és el PP (8-12), que s'imposaria a Vox (5-9) en la recerca del votant espanyolista de dretes i també a Cs, que es quedaria fora del Parlament. Per acabar, els comuns no aconseguirien capitalitzar el seu rebuig als pressupostos i als macroprojectes i caurien dels 8 diputats actuals a una forquilla d'entre 3 i 6.

L'enquesta, elaborada de manera telefònica entre l'11 i el 22 d'abril, recull l'opinió de 1.500 catalans amb dret de vot, i el marge d'error és del 2,53% per al conjunt de Catalunya. No recull, doncs, l'impacte que hagi pogut tenir l'anunci de Pedro Sánchez, que s'ha apartat uns dies de la vida pública per decidir si continua o no com a president del govern espanyol i anunciarà dilluns la seva decisió.

stats