Governabilitat a l'Estat

Feijóo acusa Sánchez de ser "portaveu del lobi del 'lawfare'"

El PSOE es mobilitza per demanar al president espanyol que no dimiteixi

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la seu de Génova

MadridAlberto Núñez Feijóo creu que Pedro Sánchez no dimitirà i que els cinc dies de reflexió que va anunciar aquest dimecres responen a una estratègia política per polaritzar la societat i treure'n rèdit electoral. El líder del PP denuncia que el president espanyol també assenyali ara la justícia pel fet d'investigar la seva dona, tot i que Sánchez és cautelós en la seva carta per no disparar directament contra el poder judicial. "És el portaveu del lobi del lawfare, indistingible dels seus socis", ha criticat Feijóo, que ha atribuït al líder socialista un intent de "rehabilitar les acusacions de suposats fatxes amb toga per atemorir la justícia".

El líder conservador ha comparegut a la seu de Génova amb una bandera espanyola i una d'europea al fons –no és habitual–, escenificant institucionalitat, i lluny de rebaixar el clima de crispació que denuncia el president espanyol, ha redoblat la seva pressió. Feijóo ha acusat Sánchez de muntar un "espectacle d'adolescent perquè li vagin al darrere a dir-li que no se'n vagi i no s'enfadi" i, de fet, el PSOE ja s'ha mobilitzat per reclamar-li que no dimiteixi. "Vol governar per compassió; no ho permetem. Desconfiïn de qualsevol polític que pinti la complexa realitat com un pueril assumpte d’uns contra altres", ha advertit. Segons el líder del PP, el problema que té Sánchez no és de guerra bruta de la dreta i la ultradreta, sinó que hi ha causes judicials que "afecten el seu partit, el seu govern i el seu entorn". "Suggereix que al darrere hi ha l'oposició. No, hi ha la justícia", ha insistit. Una estona abans, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també havia censurat Sánchez titllant la carta d'"alegal" i "impresentable" i de deixar els espanyols "entre la burla, la perplexitat i l'angoixa".

Mentrestant, a les files socialistes, el que ha provocat la carta de Sánchez és una onada de suport i també de peticions perquè els cinc dies d'aturada no acabin amb dimissió. "Desitjo que continuï", ha admès el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. "La reflexió de Sánchez hauria d'acabar amb una decisió de ser clars: la jauría de la dreta no ens pot guanyar el pols. M'agradaria que continuéssim treballant pel bé d'aquest país", ha afegit. En la mateixa línia, la vicepresidenta primera de l'executiu de l'Estat, María Jesús Montero, ha assegurat que els ministres estan "concentrats en aconseguir que la decisió que prengui aquest dilluns sigui la de seguir al capdavant del país". Tant Bolaños com Montero, dos dels principals col·laboradors del president espanyol, han asseverat que van conèixer la carta quan Sánchez la va publicar a X, evidenciant així que es tracta d'una decisió "personal". De fet, Montero ha explicat que no ha parlat amb ell i li ha enviat un missatge d'ànims en primera persona a través dels micròfons.

Concentració a Ferraz

El degoteig de mostres de suport a Sánchez és constant. L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, un dels principals valedors del líder del PSOE, ha cridat els simpatitzants socialistes a mobilitzar-se "a favor de la democràcia" i de la "tasca" que l'actual líder del PSOE al capdavant de l'executiu estatal. "Cal donar-li suport. Val un tuit, val anar a l'agrupació, val una carta, val expressar-se, però reaccionem a la insídia amb el coratge democràtic i no amb el desistiment", ha dit en una entrevista a la SER. "Esclar que val la pena, Pedro", s'hi ha dirigit directament. Precisament, aquest dissabte s'està gestant una concentració davant la seu del carrer Ferraz, coincidint amb la celebració del comitè federal que ha de ratificar Teresa Ribera com a candidata a les eleccions europees i en el qual, en principi, Sánchez no participarà.

Des dels territoris també han arribat pronunciaments com el del candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, que ha revelat que ha enviat un missatge a Sánchez, sense explicar-ne el contingut. Amb tot, Illa no ha volgut avançar què creu que hauria de fer el president espanyol i ha volgut mostrar "respecte" al procés de reflexió. "És marit, pare i fill. I això a vegades s'oblida", s'hi ha solidaritzat. Des d'Andalusia, el secretari general del PSOE-A, Juan Espadas, i els vuit secretaris i secretàries provincials han firmat una carta en què l'animen a no dimitir. "Volem traslladar el nostre suport sense fissures a Pedro Sánchez per continuar treballant per la convivència en aquest país, la dignificació de les institucions i tot allò que beneficiï la vida de la gent", diu la missiva.

Una qüestió de confiança?

S'ha especulat amb una qüestió de confiança com una possible sortida a aquest moment d'aturada i, com a mínim des d'ERC, el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ja ha anunciat que hi donaria suport. "Mai donarem ales a una causa fomentada pel feixisme", ha expressat en declaracions als mitjans el portaveu republicà, que ha considerat que una possible dimissió de Sánchez no hauria d'afectar l'aprovació de la llei d'amnistia.

stats