En directe
En directe
01/10/2016

La crisi del PSOE, minut a minut

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer Fornells

Sánchez: "No podia administrar una decisió que no comparteixo"

La compareixença de Pedro Sánchez per explicar la seva dimissió ha estat molt breu.

Pedro Sánchez reivindica "l'orgull" de ser del PSOE

El ja ex secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, explica breument que dimiteix com ja havia anunciat en cas de perdre la votació al comitè federal i reivindica igualment "l'orgull" de ser del partit

Pedro Sánchez compareix per explicar la seva dimissió

El fins ara secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, comença acomiadant-se dels periodistes. "Creia que s'havia de donar la veu als militants per saber quina posició havíem d'assumir de cara a la investidura del govern espanyol"

Pedro Sánchez dimiteix

Pedro Sánchez ha anunciat la seva dimissió com a secretari general del PSOE després de perdre la votació per la convocatòria d'un congrés extraordinari. Amb la veu trencada, segons fonts presents a la sala, el ja exsecretari general socialista s'ha adreçat als seus companys i ha tornat a defensar que sempre ha pensat que el PSOE "havia de ser una alternativa". "Ha estat un orgull", ha asseverat.

Sánchez, amb la veu trencada: "S'ha confirmat el pitjor escenari"

Sánchez perd la votació sobre el congrés al comitè federal

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha perdut la votació sobre la convocatòria d'un congrés extraordinari per uns 25 vots, segons fonts presents a la reunió. Previsiblement, Sánchez haurà de dimitir després d'haver-se demostrat que no té la confiança del màxim òrgan de direcció del partit entre congressos, i perquè havia lligat la seva continuïtat a aquesta votació. El resultat de la votació ha estat de 132 vots en contra i 107 a favor.

Els dos bàndols del PSOE arriben a un acord per votar a mà alçada la convocatòria de congrés

Primer acord de rellevància en el comitè federal del PSOE. El sector fidel a Pedro Sánchez ha acceptat finalment una votació a mà alçada de la convocatòria del congrés, com volien els crítics. Serà per crida individual, segons fonts presents a la reunió. Es vota, però, el que volia el secretari general en funcions, que era convocar un congrés i no imposar una gestora.

La mesa del comitè federal rebutja la moció de censura: no és a l'ordre del dia

La mesa del comitè federal del PSOE ha rebutjat que es voti la moció de censura votada pels crítics. Tenien les signatures suficients, però no era a l'ordre del dia, i el comitè era extraordinari (no hi pot haver addicions a l'ordre del dia). La mesa està presidida per una susanista (Verónica Pérez, autora del "Jo sóc l'autoritat), però Sánchez hi té majoria: hi ha Núria Marín i Rodolfo Ares.

Els crítics ja tenen les firmes per a la moció de censura contra Sánchez

El sector crític, que vol obligar Pedro Sánchez a deixar el càrrec de secretari general, ha aconseguit les signatures necessàries per presentar la moció en poca estona. Si es fa la votació i obtenen la meitat més un dels vots, Sánchez quedarà destituït

Els crítics del PSOE recullen firmes per presentar una moció de censura contra Sánchez

"El partit està trencat en aquests moments". Així de contundent s'ha mostrat el líder del corrent d'Esquerra Socialista, José Antonio Pérez Tapias, en sortir de la reunió del comitè federal. Els crítics han aturat la votació per celebrar un congrés extraordinari entre crits de "frau" i han començat a recollir firmes per a una moció de censura. Necessiten la firma del 20% dels membres del comitè per fer-la i la meitat més un dels vots perquè triomfi.

Els crítics boicotegen la votació de la proposta de Sánchez

Després que la mesa, controlada per l'executiva en funcions, hagi decidit que es vota en secret la proposta de congrés de Sánchez, s'ha reprès el comitè federal. Els crítics, però, han boicotejat la votació: no hi volen participar. Tot i així les urnes estan posades, i els fidels al secretari general hi participen.

La proposta de Sánchez podria posar-se a votació

Alguna cosa es mou finalment al comitè federal del PSOE. La reunió s'ha reprès després de l'enèsim recés. Fonts presents a la reunió asseguren que es votarà la proposta del secretari general en funcions: fer un comitè extraordinari, amb primàries. Ho ha decidit la mesa, però els 'barons' podrien tornar a posar traves a aquesta votació, que tenen intenció que sigui secreta.

Els crítics del PSOE no cedeixen, volen el cap de Sánchez

La situació dins del comitè federal del PSOE s'està tensionant i el sector liderat per Susana Díaz està deixant clar que només acceptarà sortir-ne amb la dimissió de Pedro Sánchez, relaten fonts presents a la reunió.

Díaz proposa votar un informe previ de la comissió de garanties o esperar la reunió oficial de l'organisme

Susana Díaz ha llençat dues noves propostes al comitè federal: o bé votar l'informe que han elaborat tres membres de la comissió de garanties o bé esperar a què la comissió es reuneixi oficialment i emeti un dictamen definitiu.

Els dirigents contraris a Pedro Sánchez han rebutjat l'oferta del secretari general perquè els membres que van dimitir dimecres passat tornessin a la Executiva Federal i s'aplacés el comitè federal, segons informa EFE.

Sánchez proposa readmetre els dimitits per pactar un nou comitè

Pedro Sánchez ha ofert als crítics que els membres que van dimitir dimecres passat tornin a l’executiva federal i que aquesta es torni a reunir dilluns i convoqui un nou comitè federal per dissabte que ve, dia 8, per intentar buscar un consens, segons han informat fonts de Ferraz.

Sánchez, per tant, proposta tornar al punt de la setmana passada, abans que dimitís mitja executiva, per desencallar la situació. El xoc de les dues faccions continua bloquejant el comitè federal. Després de quatre hores i mitja, no s'ha arribat a cap acord enmig d'una forta divisió entre els dos blocs.

Davant la falta d'avanç de les discussions, el secretari general interí és partidari de donar per acabat el comitè federal d'avui i convocar-ne un altre el dia 8.

Després de la intervenció de Sánchez, el president d'Aragó, Javier Lambán, ha contestat dient-li que ell ja no era secretari general, cosa que ha provocat una cridòria general. Hi ha més de cent paraules demanades. El comitè ha tornat a fer un recés, el tercer ja.

La mesa del comitè federal s'ha aconseguit constituir sota la presidència de la dirigent crítica andalusa Verónica Pérez, si bé els altres dos components, el basc Rodolfo Ares i la catalana Núria Marín són afins a Sánchez.

Abans de la intervenció de Sánchez ha parlat Verónica Pérez com a presidenta de la mesa, que ha demanat que es voti la resolució dels tres membres del comitè de garanties crítics amb el secretari general. La resolució defensava que es creï la gestora.

La situació, "fatal": la majoria de membres del comitè federal surten a dinar

El comitè federal ha aconseguit fer un petit pas: constituir la mesa. Tot seguit s'ha demanat un recés "indefinit" i la majoria de membres han sortit a dinar. Ara la discussió és sobre qui pot votar i qui no. Els crítics no volen que els 17 membres de l'executiva que encara queden puguin decidir. La secretària general dels socialistes navarresos, María Chivite, ha assegurat que la situació està "fatal".

Crítics i partidaris de Sánchez continuen sense acord sobre l'ordre del dia: nou recés del comitè federal

Nou recés del comitè federal del PSOE després que crítics i partidaris de Sánchez no s'hagin posat d'acord amb l'ordre del dia i qui pot votar. Els crítics no volen que Sánchez i la seva executiva puguin votar. El recés s'allargarà "el que sigui necessari", diuen fonts del PSOE.

La mesa és rellevant per veure si es manté l'ordre del dia del comitè federal o es modifica, com volen els detractors de Sánchez. La convocatòria, acordada per l'executiva en funcions dijous passat, fixa dos punts: donar compte de la dimissió dels 17 membres de l'executiva i convocar el congrés al novembre i les primàries a secretari general el 23 d'octubre.

Els crítics, en canvi, volen que se certifiqui que la direcció està dissolta i que es nomena una gestora que piloti al partit fins que se celebri el congrés després de la investidura de Rajoy amb l'abstenció del PSOE. Ferraz no ha permès encara l'entrada dels periodistes a l'interior de la seu.

Verónica Pérez, presidenta del comitè federal i afí a Susana Díaz, ha obert la sessió.

Arrenca el comitè federal del PSOE

Comença finalment el comitè federal del PSOE. Ho acaba de tuitejar un dels seus membres, Pepe Martínez Olmos, secretari general del PSOE de Guadix. També ho ha confirmat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. La mesa ja és a la taula amb l'executiva en funcions. El que no se sap encara és quin serà l'ordre del dia.

El comitè federal no acaba d'arrancar, la mesa segueix reunida. Porta discutint ja gairebé cinc hores sobre temes estatutaris.