Política30/06/2016

La CUP demana a Puigdemont una cimera a Palau per acordar "com i quan" es pot convocar el RUI

Els cupaires creuen que les forces convocades haurien de ser Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem. Animen el PSC a "abandonar l'immobilisme" i sumar-se al bloc pel dret a decidir

Laia Vicens

BarcelonaLa CUP ha emplaçat el president de la Generalitat a convocar "tan aviat com sigui possible" totes les forces polítiques a favor d'un referèndum a una cimera a Palau de la Generalitat per "acordar el com i el quan" es celebrarà el referèndum unilateral d'independència (RUI). En aquesta cimera hi haurien d'acudir Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem. La CUP també ha demanat al PSC "abandonar l'immobilisme que el situa en posicions antidemocràtiques" al costat del PP i Ciutadans i "sumar-se al bloc pel dret a decidir".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest emplaçament arriba després que les eleccions del 26-J hagin evidenciat, diuen, que el canvi polític a l'Estat "no ha estat possible" i que "no hi ha lloc per un referèndum". Una demanda, creuen, que "no només pertany" als independentistes, sinó que també és "patrimoni" d'altres forces polítiques i socials que són federalistes i unionistes. Davant d'aquesta pluralitat, la CUP creu que el punt de trobada que permeti una "expressió democràtica clara i no subordinada" a l'Estat és el referèndum unilateral d'independència (RUI). Així ho han dit els diputats Anna Gabriel i Benet Salellas, en un acte a la plaça del Rei de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Per als cupaires, el referèndum unilateral hauria de comptar amb la "determinació de l'entramat institucional" de la Generalitat. Així, demanen que el Govern, el Parlament i el municipalisme "es bolquin" en el referèndum perquè se celebri amb totes les garanties.

"Tot vindrà rodat"

Cargando
No hay anuncios

Al seu parer, el tema del RUI no ha de respondre a una "discussió bilateral" entre Junts pel Sí i la CUP, sinó que és "un debat de país". De fet, Salellas i Gabriel han intentat desvincular el RUI de la qüestió de confiança, a la qual se sotmetrà Carles Puigdemont al setembre, després que els cupaires tombessin els pressupostos.

"No volem condicionar el RUI a cap altra conjuntura, és una necessitat i cal determinar com i quan es fa", han afirmat. Salellas, però, ha avisat que com que l'objectiu de la legislatura era exercir el dret a l'autodeterminació, si s'arriba a acords en aquest sentit, "tota la resta vindrà rodat" i serà "molt més fàcil" resoldre altres aspectes, en relació a la qüestió de confiança.

Cargando
No hay anuncios

El Govern tanca les portes

La resposta del Govern ha estat ràpida. Segons fonts del Govern, no hi ha previst fer cap cimera i avisen que els cupaires no estan en condicions de demanar res, després d'haver retirar el suport al Govern en mantenir l'esmena a la totalitat.