En directe
En directe
26/09/2013

Mas: "Europa pot girar l'esquena a un país com Catalunya?"

Mas: "La tercera via era l'Estatut i ja la vam intentar". Junqueras (ERC) evita criticar l'acció de Govern, se centra en la crisi i reclama un estat com a "millor eina possible" per sortir-ne. Estén la mà als castellanoparlants i coincideix amb el president en l'"afecte a Espanya". Navarro (PSC) demana una consulta "legal i acordada" i veu Mas incapaç de treure el país "del pou". Sánchez-Camacho (PP) acusa l'executiu de construir el seu discurs a base de "mentides" i proposa un gran acord per la "convivència". Herrera (ICV) vol "recuperar la democràcia" amb el dret a decidir, la lluita contra la desigualtat, el respecte a la natura i la regeneració democràtica. Demana consens per fer la consulta i diu que treballarà, com el PSUC, el PSC o CiU, per fer de Catalunya "un sol poble". Rivera (Ciutadans) repta Mas a rectificar o convocar eleccions. Adverteix que només seran plebiscitàries per al futur de Mas. Fernàndez (CUP) diu que no hi ha diàleg possible amb l'Estat i fa una crida a la desobediència civil. Qüestiona que una Catalunya independent hagi d'entrar a la UEResum de la segona jornada: Mas punxa el globus de la tercera via de Duran i NavarroResum de la primera jornada: Mas situa com a única solució una consulta sobre un estat català. Els deu punts clau del discurs de Mas

Isaac Salvatierra

Després de les confusions d'anys anteriors i en altres plens monogràfics en la votació final de les resolucions, la setmana passada la mesa del Parlament va decidir canviar el format del debat. Cada grup pot presentar un màxim de vint resolucions, que es votaran demà a partir de les set de la tarda. A més, cadascuna d'aquestes iniciatives s'haurà de votar íntegrament i no per parts com fins ara. Fins ara els grups no tenien límit de propostes i podien votar per separat els diferents punts de cada una. Això provocava centenars de votacions i que en alguns casos els diputats reconeguessin que no sabien què estaven votant.

Demà a la tarda es reprendrà el ple amb el debat i la votació de les propostes de resolució que hagin presentat els grups. Cadascun tindrà deu minuts per defensar les seves i posicionar-se sobre les dels altres. Després es votaran totes i s'aixecarà la sessió.

Així acaba l'última intervenció de Mas en el debat de política general

Mas: "Catalunya és un país que ha demostrat durant molts segles que ha sigut capaç de defensar una cultura, una llengua, una identitat i que no ho ha tingut gens fàcil. Catalunya també és un dels pocs països amb un nivell de cohesió tan alt i una diversitat tan gran". "A un país així se li pot girar l'esquena?"

Mas: "Europa sempre ho ha posat fàcil a qui hi ha volgut ser"

Mas: "Demano que encara que hi hagi pronunciaments previs d'estats europeus, no es confonguin en els posicionaments finals"

Mas: "Estem en un punt en què aquells principis poden fer-se realitat"

Mas recorda que Unió sempre ha defensat l'autodeterminació

Mas: "Europa podrà veure en aquesta actitud democràtica un lloc on inspirar-se"

Mas: "Hi haurà un abans i un després d'aquesta legislatura, algun dia havia d'arribar"

Mas diu que el suport d'ERC "és una mica més des de fora que el que nosaltres voldríem"

Mas també fa extensiu l'agraïment a ERC "perquè en aquest moment donar suport al Govern és un servei al país"

Mas fa un agraïment a CiU: "El paper que fan no és gens fàcil, s'ho troben en el dia a dia"

Mas: "Històricament, les discrepàncies a l'Estat s'han resolt d'una altra manera, que no ha de tornar a passar"

Mas: "Com podem negar a una gran majoria que vol votar que voti, això no és dividir?"

Mas: "Quina divisió és una persona un vot? Quin perill és?"

Mas: "El que demanem és tan democràtic com una persona un vot"

Mas: "També és molt positiva la mobilització de la gent en defensa del dret a decidir"

Mas: "No es podria administrar el país sense l'actitud positiva dels treballadors públics"