En directe
En directe
10/01/2016

El debat d'investidura de Carles Puigdemont, minut a minut

Isaac Salvatierra

Resum: Carles Puigdemont, investit 130è president de la Generalitat

Quan quedaven menys de dues hores i mitja perquè acabés el termini fixat per la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern per finalitzar amb èxit la investidura, Carles Puigdemont ha estat escollit com a 130è president de la Generalitat amb el suport de 70 dels 135 diputats -dos per sobre la majoria absoluta-, 63 vots en contra i 2 abstencions. Així, els 62 diputats de Junts pel Sí i 8 de la CUP han respost 'sí' a la candidatura del fins ara alcalde de Girona i fill de pastissers, mentre que dos diputats de l'esquerra anticapitalista s'han abstingut - Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta-, reflectint d'aquesta manera que no tota l'organització és favorable a l'acord, però garantint la majoria absoluta i, amb ella, la investidura en la primera votació. Per contra, l'oposició en bloc s'ha oposat la candidatura, com ja van fer la setmana del 9 de novembre en dues ocasions. Un cop confirmada l'elecció, Puigdemont ha volgut fer un agraïment als diputats, als portaveus i grups, a Artur Mas, a la seva família, a la seva dona i als companys, a l'AMI, i ha conclòs: "Intentaré ser digne de les vostres expectatives i esperances, visca Catalunya lliure!". Just després, l'hemicicle ha cantat Els Segadors, himne nacional de Catalunya, tot i que alguns diputats, com els de C's, no ho han fet.

Amb aquesta votació, Artur Mas cedeix el testimoni del lideratge del procés a Puigdemont, confirmant la passa al costat anunciada dissabte, per tal que culmini els 18 mesos decisius que, segons el full de ruta compartit per Junts pel Sí i la CUP, han de servir per finalitzar l'etapa ciutadana del procés constituent, enllestir les estructures d'estat, internacionalitzar els passos cap a la República catalana i fent efectiva la desconnexió amb l'estat espanyol, just abans de celebrar unes eleccions constituents. Per evitar la inestabilitat pròpia d'un moment convuls i un repte majúscul com aquest, l'esquerra anticapitalista s'ha compromès a facilitar el suport parlamentari, però sempre i quan el Govern es mantingui en el carril del procés cap a la independència i s'allunyi de les retallades i la corrupció.

Llegeix la crònica de Roger Tugas

Els diputats de la CUP han anat a felicitar el president investit, Carles Puigdemont. Freda salutació entre Anna Gabriel i el president sortint, Artur Mas

Puigdemont conversa amb Mas, Puigcercós, Romeva i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La cambra comença a buidar-se.

La presidenta del Parlament comunicarà demà al rei la investidura de Carles Puigdemont perquè el nomeni president de la Generalitat. El president haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament. S'espera que sigui dimarts.

L'hemicicle canta en ple El Segadors

Puigdemont acaba aquestes breus paraules amb el crit: "Visca Catalunya lliure"

Puigdemont, ja investit, s'adreça a la cambra: agraiments a Mas i a la seva família

Xiulets a la cambra quan Forcadell ha dit que demà comunicarà la investidura al Rei

Puigdemont puja a l'escó d'Anna Gabriel per saludar-la. També s'abraça amb Junqueras

Aplaudiments a la cambra. Encaixada de mans i forta abraçada entre Puigdemont i el president sortint Mas

Carles Puigdemont, escollit 130è president de la Generalitat amb 70 vots a favor, 63 en contra i 2 abstencions

El segon diputat de la CUP que s'absté és Josep Manel Busqueta. S'afegeix a Gabriela Serra.

Antonio Baños ha votat sí a la investidura

Gabriela Serra és una dels 2 diputats de la CUP que s'absté, tal com ja havien anunciat

2 diputats de la CUP s'abstindran

Comencen a votar els 135 diputats. Votaran a favor els 62 diputats de JxSí i 8 diputats de la CUP. Votaran en contra els diputats de C's, PSC, CSQP i PP. 2 diputats de la CUP s'abstindran, tal com ha anunciat al ple Anna Gabriel per mostrar algunes reserves al full de ruta de JxSí.

Comença la votació

Si no hi ha sorpreses, d'aquí uns minuts, Puigdemont serà investit president amb 70 vots a favor, 63 en contra i 2 abstencions.

Com és tradició, la votació serà pública per crida, és a dir un secretari de la mesa anirà cridant cadascun dels diputats, que hauran de respondre en veu alta quina és la seva posició: "sí", "no" o "abstenció". La crida es fa per ordre alfabètic, començant, però, pel diputat que marca un sorteig previ i acabant pels consellers que són diputats, el president de la Generalitat en funcions i els membres de la mesa.

Turull nega que JxSí siguin uns 'somiatruites', com manté Rabell

Després d'aquesta intervenció de Turull s'acabarà el debat i començarà la votació

Últim torn de rèpica per a Jordi Turull. Anna Gabriel ha renunciat a fer-ho. Puigdemont tampoc tornarà a replicar. Turull respon per ell per evitar un nou torn de tots els portaveus.

Rajoy avisa: "No en deixarem passar ni una contra la unitat d'Espanya"

Carles Puigdemont no ha estat ben rebut com a nou president de la Generalitat al Palau de la Moncloa. Minuts abans que es votés la seva investidura el cap de l'executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut per valorar el seu discurs. Després d'afirmar que la seva intervenció es basava en "una il·legalitat constatada", en referència a la declaració d'inici del procés de desconnexió que el TC va tombar el dos de desembre ha lamentat que malgrat la retirada d'Artur Mas això "no hagi canviat".

Rajoy ha estat clar quan ha afirmat que, malgrat que el seu és un govern en funcions, i a priori amb la iniciativa legislativa molt limitada, té " més instruments que mai per defensar la legalitat". Ha deixat clar que l'estat de dret "funciona sempre" i ha llençat un avís contundent: " No deixarem passar ni una sola actuació contra la unitat d'Espanya i la sobirania o en contra de la llei i els tribunals", ha afirmat en una compareixença sense preguntes al Palau de la Moncloa. "Estem en plenes facultats i estarem pendents", ha assegurat el president espanyol.

Crònica de Ferran Casas