Política03/01/2020

Des de quin moment queden inhabilitats Torra i Junqueras? Poden recórrer la decisió de la JEC?

Els experts divergeixen en el paper que pot jugar el Parlament en el cas de Quim Torra

Mireia Esteve

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) ha anunciat aquesta tarda que inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, però també l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras en una decisió sense precedents i que obre múltiples interrogants. Des de quin moment queden inhabilitats? Poden recórrer la decisió de la JEC? Quin paper hi pot jugar el Parlament?

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria dels experts consultats per l'ARA coincideixen que tant la inhabilitació de Torra com la de Junqueras són efectives des del moment en què se'ls notifiqui la resolució de la Junta Electoral. Coincideixen que els dictàmens que emet la Junta Electoral són executius. Per tant, són efectives des del moment en què es notifiquen a l'afectat. "Des del moment en què se li notifiqui la resolució, Quim Torra deixa de ser president de la Generalitat", assegura el professor de Filosofia del Dret de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Josep Lluís Martí. Una decisió que comparteix la catedràtica de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Mercè Barceló, que afegeix que la decisió de la JEC és una "aberració".

Cargando
No hay anuncios

Recurs al Suprem

Ara bé, Quim Torra i Oriol Junqueras tenen marge per recórrer la decisió de la JEC al Tribunal Suprem, concretament a la sala contenciosa administrativa, i demanar que suspengui la inhabilitació. Si el Suprem decidís admetre el recursos, la inhabilitació quedaria en suspens i, per tant, Torra tornaria a ser president de la Generalitat. El Suprem, però, també podria decidir admetre el recurs però no les mesures cautelars. Per tant, mentre decidís si estima els escrits de les defenses dels dos líders independentistes, Torra i Junqueras continuarien inhabilitats. D'altra banda, si la sala contenciosa administrativa del tribunal decideix inadmetre els recursos de Torra i Junqueras, les inhabilitacions es farien efectives de facto.

Cargando
No hay anuncios

El paper de la cambra catalana

En el cas del president de la Generalitat, quin paper pot jugar el Parlament? Segons la majoria d'experts consultats, no té cap marge de maniobra. La resolució de la JEC ordena directament a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que "un cop notificat íntegrament el contingut d'aquest acord declari la vacant com a diputat del Parlament de Catalunya" de Quim Torra. A més, la JEC també ordena que l'escó del president de la Generalitat l'ocupi el següent candidat de la llista de JxCat que va concórrer a les eleccions del 21-D.

Cargando
No hay anuncios

"El Parlament no té res a fer", assegura Barceló. En aquest mateix sentit, Martí recorda el que estableix la JEC, que dona potestat a la Junta Electoral Provincial per retirar la credencial de Torra. Ara bé, el catedràtic de dret penal de la Universitat de Barcelona (UB) Joan Queralt defensa que la cambra catalana hi pot jugar un paper. Assegura que el Parlament pot no acceptar la resolució de la JEC escudant-se en l'Estatut, que estableix que un president de la Generalitat només pot ser cessat quan hi hagi sentència ferma.

De fet, fonts parlamentàries expliquen que si el Tribunal Suprem no accepta la suspensió de la inhabilitació de la JEC, el Parlament "haurà de fer valer la seva posició". Recorden que les "causes de cessament són a l'Estatut d'Autonomia i a la Llei 13/2008 –la Llei de la Presidència– i l'únic competent sobre les incompatibilitats dels diputats és el ple del Parlament d'acord amb el que dictamini la Comissió de l'Estatut del Diputat". És a dir, que és la Comissió de l'Estatut del Diputat la que ha de fer un informe sobre aquesta qüestió, que després s'ha de sotmetre a votació del ple. Una posició que el Parlament ja va fer arribar a la JEC en les al·legacions que va presentar aquesta setmana.

Cargando
No hay anuncios

El cas d'Oriol Junqueras

En el cas de Junqueras, tots els experts consultats per l'ARA coincideixen que la JEC s'ha excedit en les seves competències. A diferència de Torra –en el seu cas la sentència no és ferma–, en el cas de l'exvicepresident del Govern la sentència ja és ferma. De tota manera, la seva inhabilitació estava en suspens a l'espera de la interpretació que el Suprem feia del veredicte del TJUE. Aquest tribunal europeu li va donar al Suprem la potestat per interpretar la seva sentència, en què establia que el líder d'ERC tenia immunitat i podia haver recollit l'acta d'eurodiputat.

Cargando
No hay anuncios

"És una extralimitació encara més greu", assegura l'advocat penalista Marc Molins. "La JEC s'equivoca. S'avança a una decisió que ha de prendre el Suprem i que ha de ser imminent", afegeix Josep Lluís Martí. A més, Barceló recorda que ni en el cas de Torra ni en el de Junqueras hi havia un procés electoral obert i que, per tant, "l'aberració és més gran".