Política 11/01/2017

El president de la Diputació de Girona del PDECat li pren l'alcaldia de Llançà a ERC

Pere Vila recupera l'ajuntament que va perdre el 2015 gràcies als dos regidors del PSC, que fins ara donaven suport a l'alcalde republicà Guillem Cusí. Marta Pascal (PDECat) i Sergi Sabrià (ERC) han assistit al ple de la moció de censura

Ara
3 min
Pere Vila amb la vara d'alcalde de Llançà després del ple que s'ha celebrat aquest dimecres

BarcelonaEl cap de llista del PDECat a Llançà (Alt Empordà) i actual president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha recuperat l'alcaldia del municipi després que hagi prosperat la moció de censura que el seu grup va presentar amb el PSC. Vila, que governarà quinze mesos i després cedirà la vara d'alcalde al socialista Francesc Guisset, ha afirmat que van decidir presentar la moció perquè Llançà "necessita un govern fort" i ha agraït al fins ara alcalde, el republicà Guillem Cusí, la feina feta. Cusí per la seva banda ha carregat contra un pacte que assegura que "ja estava lligat des de fa temps" i ha acusat Vila d'haver-se "abaixat els pantalons" amb l'acord. La moció ha prosperat amb els set vots a favor del PDECat i PSC, i quatre en contra (els d'ERC i Alternativa per Llançà).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pere Vila torna a governar Llançà després que en les passades eleccions municipals del 2015 el republicà Guillem Cusí accedís a l'alcaldia gràcies a un pacte amb els dos regidors del PSC i el d'Alternativa per Llançà.

Precisament han estat els dos edils socialistes, Francesc Guisset i Sílvia Barris, els que ara han votat, juntament amb els cinc del PDECat, a favor d'una moció de censura que envia Cusí a l'oposició.

Acusacions creuades

En el seu discurs, Vila ha afirmat que una moció de censura "no és mai una bona notícia" però que calia fer-la per poder tenir "un govern fort" a la població. "Durant el temps que vostè ha estat alcalde, no hi ha hagut un projecte clar per al poble", ha recriminat Vila a Cusí.

Vila ha destacat que "no té cap mala relació personal" amb cap dels regidors d'ERC, i ha negat rotundament que hi hagués cap pacte ocult amb el PSC per fer-lo fora, tal i com Cusí assegura. El republicà, en canvi, ha carregat durament contra la moció presentada pels dos partits i que s'ha materialitzat aquest dimecres. Cusí ha acusat els regidors del PDECat d'haver-se "abaixat els pantalons" davant del PSC amb un pacte que, al seu pare, "coarta la llibertat d'expressió de l'ajuntament".

L'últim en prendre la paraula ha estat el cap de llista del PSC i futur alcalde del municipi, Francesc Guisset, que ha estat contundent amb Cusí a qui acusa d'haver-lo "humiliat" durant l'etapa com a regidor. "Cap dels projectes que els regidors del PSC portàvem es van incloure en els pressupostos" li ha recriminat Guisset. El regidor socialista considera que se'ls ha "menystingut" i recorda que li van donar confiança però que ja s'ha esfumat.

Compartir l'alcaldia

El pacte entre les dues forces recull que els seus caps de llista es partiran l'alcaldia el què queda de mandat, fins a les municipals del 2019. Pere Vila, que compaginarà el càrrec amb el de president de la Diputació de Girona, serà el primer a ostentar la vara d'alcalde durant quinze mesos (fins al 29 de març del 2018). Després, cedirà l'alcaldia a Guisset, que serà alcalde de Llançà fins als propers comicis.

Vila no es tornarà a presentar

Pere Vila ha aprofitat per tornar a dir que, un cop cedeixi la vara a Guisset, tancarà la seva etapa com a alcalde de Llançà. En total, haurà estat tretze anys i mig al càrrec. "Sé que hi ha molts que ho posen en dubte, però asseguro que no seguiré com a alcalde", ha concretat.

Pascal i Sabrià

Una de les imatges de la jornada ha estat la presència de la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, a qui Vila ha agraït la seva presència en una sala de plens que ha quedat petita per la gran expectació que ha despertat. Qui també s'ha acostat a Llançà per seguir el ple que ha fet fora Guillem Cusí de l'alcaldia ha estat el diputat i portaveu d'ERC, Sergi Sabrià.

stats