Política16/10/2018

Diversos eurodiputats exigeixen la llibertat de Sànchez i Cuixart a Brussel·les: "La UE no pot fer els ulls grossos"

S'han concentrat a les portes del Parlament Europeu, juntament amb Serret, Puig i Carrasco

Acn

BarcelonaDiversos eurodiputats s'han concentrat aquest dimarts a les portes del Parlament Europeu per exigir la llibertat del diputat de JxCat Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Coincidint amb l'aniversari del seu empresonament, una quinzena de parlamentaris de diversos grups polítics –la majoria membres de la plataforma de Diàleg UE-Catalunya– han denunciat al crit de "Llibertat presos polítics" que la justícia espanyola mantingui l'exlíder de l'ANC i el líder d'Òmnium entre reixes.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'actual delegada del Govern davant de la UE, Meritxell Serret; l'exconseller Lluís Puig i el membre dels CDR Adrià Carrasco s'han sumat a la protesta, així com el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que aquesta setmana és a la capital belga.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de la plataforma d'eurodiputats, l'eslovè Ivo Vajgl (ALDE), ha assegurat que continuaran "protestant i dient que la UE i les seves institucions no poden fer els ulls grossos" davant la situació a Catalunya. En aquest sentit, el parlamentari ha recordat que un estat que forma part del club europeu "hauria de reconèixer els estàndards democràtics de la UE" i "respectar els drets humans".

"Espanya encara té marge per evitar un procés polític vergonyós en contra dels presos polítics", ha afegit Vajgl, que tot i que ha admès que espera que "no passi", ha advertit també que intentaran fer que la seva veu "se senti, a Espanya i a la UE". L'eslovè ha explicat, a més, que d'aquí a poques setmanes es tornaran a reunir per protestar, aquest cop, per l'empresonament de la resta de polítics independentistes, entre els quals hi ha Oriol Junqueras i Raül Romeva, tots dos exeurodiputats.

Cargando
No hay anuncios

Entre els eurodiputats que han participat en l'acte de denúncia aquest dimarts hi ha els catalans Jordi Solé (ERC), Ramon Tremosa (PDECat) i Ernest Urtasun (ICV). També s'han concentrat l'exdiputat Jordi Sebastià (Compromís), Izaskun Bilbao (PNB), Ana Miranda (BNG), Lídia Senra (Alternativa Galega), Josu Juaristi (EH Bildu), el portuguès António Marinho e Pinto (PDR), la sueca Bodil Valero (Miljöpartiet de Gröna), l'escocès Ian Hudghton (SNP) i els flamencs Helga Stevens i Mark Demesmaeker (NVA).