Política27/11/2016

Domènech vol crear una comissió al Congrés per debatre el referèndum

El PDECat va fer una proposta similar en la campanya del 26-J

Ara

BarcelonaLa idea de crear una comissió al Congrés per debatre la qüestió catalana plana fa temps sobre alguns partits. L'últim de formular-la ha estat el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que proposarà a la cambra que es pugui debatre sobre el dret a decidir i la celebració d'un referèndum a Catalunya en un òrgan específic emmarcat en la comissió constitucional del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ja és hora que es debati al Congrés, que es creï un espai de reconeixement que hi ha una qüestió catalana que s'ha de tancar", ha explicat en una entrevista a Europa Press, i ha lamentat que hi hagi partits que vulguin esquivar l'assumpte, com si no existís. Per a Domènech, la comissió no ha d'estar circumscrita exclusivament al referèndum, sinó que cada formació pot plantejar les propostes que vulgui per a Catalunya, "ja siguin d'estratègies judicials, de finançament o del que cada partit consideri [oportú]".

Cargando
No hay anuncios

La proposta, ha recordat el mateix Domènech, no és nova: el portaveu del PDECat, Francesc Homs, va proposar a la campanya del 26-J crear "una comissió de treball sobre la qüestió catalana que serveixi per fer un diagnòstic i articular la possibilitat de votar". El 2014 el PSOE i el PSC també van plantejar una iniciativa similar, encara que sense proposar el debat del referèndum.

Explicacions de Santamaría

El debat català es viurà al Congrés aquesta setmana. Dimecres, el PSC i el PDECat preguntaran a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, quins plans té per a Catalunya. La socialista Meritxell Batet l'hi farà a la comissió de control, mentre que Francesc Homs farà una interpel·lació. Aquest format parlamentari suposa que al desembre es votarà una moció sobre Catalunya a la cambra. Dijous, Santamaría anirà a la comissió constitucional del Congrés, on també donarà detalls sobre com pensa afrontar les relacions amb Catalunya.