Política20/01/2016

Domènech defensa l'acord amb Podem: "Complim totes les característiques que tindria un grup propi"

Afirma que Sánchez no pot negociar amb autonomia perquè està lligat al consell federal del PSOE i els seus barons

G.pruna

BarcelonaAssumit que no compliran el seu compromís electoral de tenir un grup propi a Madrid, els diputats d'En Comú Podem proven de veure el cantó positiu d'haver-se integrat dins del grup de Pablo Iglesias. En una entrevista a TV3, el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha defensat que, malgrat el desencís inicial, cal destacar el "caràcter històric" del reconeixement a la plurinacionalitat que suposa el grup de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Complim totes les característiques que tindria un grup propi", ha assegurat Domènech, que ha reivindicat que el nou grup garanteix a En Comú Podem tenir disciplina de vot pròpia, intervenció en tots els debats i autonomia financera. Sobre la decisió de Compromís de provar encara un últim recurs per formar un grup propi, Domènech ha vaticinat que la mesa del Congrés rebutjarà aquest extrem, i ha considerat que hi ha moltes opcions que els diputats valencians acabin formant part també del grup de Podem.

Cargando
No hay anuncios

El dirigent d'En Comú Podem s'ha mostrat molt crític amb el PSOE, a qui ha acusat de bloquejar la possibilitat que les confluències tinguin grup propi per aconseguir dues coses: o negociar la investidura de Pedro Sánchez a canvi dels grups, o per trencar Podem. Segons ha dit, Sánchez no pot negociar amb autonomia perquè està lligat al consell federal del PSOE i els seus barons.

Podem i les seves aliances territorials van resignar-se ahir a formar un sol grup al Congrés després que tant el PP com el PSOE i C’s vetessin que cadascuna de les confluències tingués veu pròpia a l’hemicicle, com s’havien compromès en campanya. En Comú Podem, En Marea -l’aliança gallega- i els diputats valencians de Podem no van voler forçar el no de la mesa i van decidir integrar-se ja en un “grup plurinacional” o “grup de grups”.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, Compromís, a les portes d’una explosió per les discrepàncies internes, va decidir esgotar totes les vies legals i va registrar la seva petició de formar un grup propi. Els diputats valencians de Podem, però, van optar per trencar amb la coalició i sumar-se al grup de Pablo Iglesias, que tindrà 65 diputats. Compromís no tanca la porta a integrar-s’hi més tard, però abans ho debatrà amb les bases. Esgrimeix que ha actuat amb “coherència”, com indicava l’acord preelectoral firmat amb Podem, a qui acusen d’haver-lo trencat a última hora.