CANVI DE CICLE
Política29/10/2013

CiU, ERC, ICV i la CUP insisteixen que la consulta no és una qüestió negociable

El PSC posa en relleu la figura de Duran "per portar la moderació i el diàleg dins la federació" i el PP crida al diàleg

òscar Gelis

BarcelonaEls portaveus dels partits al Parlament han valorat aquest dimarts a la tarda en roda de premsa les afirmacions fetes pel líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, assegurant que des de Madrid està creixent la voluntat de diàleg sobre el procés pel dret a decidir a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, el dret a decidir no és una qüestió negociable i, en tot cas, consideren que s'haurà de negociar amb el govern espanyol la manera com es pot dur a terme. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat que les passades eleccions fan legítima aquesta postura, "ja que el dret a decidir compta amb una àmplia majoria al Parlament". El portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, ha anat més enllà i ha afirmat que "la consulta és un dret irrenunciable guanyat a les urnes" i que cal que "es tingui clar que ni un pacte fiscal ni unes eleccions poden fer renunciar a aquest dret".

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el president parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha volgut deixar clar que "les formacions a favor del dret a decidir han insistit en el diàleg i en la legalitat en cada pas que han realitzat". El dirigent nacionalista considera que la voluntat de diàleg per part de l'Estat "és gairebé imperceptible" i ha demanat que abandoni l'immobilisme davant la reivindicació dels catalans.

La CUP defensarà una moció per la consulta unilateral

Cargando
No hay anuncios

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha anunciat fins i tot que la seva formació portarà a debat en el proper ple del Parlament del 6 i 7 de novembre una moció on s'insta a "promoure el referèndum sobre la independència de Catalunya de forma unilateral". En el text es demana "habilitar tots els mecanismes a l'abast per fer possible" el referèndum "en el cas que es constati el bloqueig de l'estat espanyol a deixar votar el poble català per decidir el seu futur". Arrufat ha explicat que volen saber qui està disposat a superar la legalitat estatal.

Pel PSC, en canvi, les tesis de Duran s'estan fent més evidents i fortes dins la federació de CiU, i el partit celebra que s'aposti pel diàleg i no per la confrontació. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha posat en dubte, però, la capacitat d'Artur Mas per redirigir el rumb del diàleg i poder convèncer els seus socis d'ERC, l'ANC i Carme Forcadell. Pel dirigent socialista, el canvi es deu als mals resultats que obté CiU a les últimes enquestes electorals.

Cargando
No hay anuncios

El PP demana oblidar l'objectiu de la "consulta sí o sí"

El portaveu adjunt del PP a la cambra, Santi Rodríguez, ha donat la benvinguda a CiU en el diàleg, "ja que és l'única via existent". El diputat popular ha assegurat que el govern espanyol està disposat a parlar "sempre en el marc de la Constitució" i "si no s'entesten que l'objectiu és una consulta sí o sí, com afirma Homs".