Eleccions municipals

Qui és Basha Changue, la candidata de la CUP a Barcelona?

Actualment diputada al Parlament, va debutar en la política municipal sent regidora a Moià

BarcelonaBasha Changue és la tria de la CUP per encapçalar les llistes anticapitalistes a l'Ajuntament de Barcelona amb el repte de tornar a aconseguir representació al consistori de la Ciutat Comtal. Tal com va explicar l'ARA, Changue era una de les principals favorites i aquest dilluns l'assemblea de la candidatura l'ha ratificat com a candidata, tal com ha confirmat ella mateixa a Catalunya Ràdio. Filla de pare guineà i mare cordovesa, Changue va néixer a Barcelona el 1984. Va passar la infantesa i la joventut a Nou Barris, precisament la territorial de la CUP que l'ha proposat per ser alcaldable. Tot i això, Changue va cultivar la seva experiència en política municipal a Moià: va ser la cap de llista cupaire a les eleccions municipals del 2019 i va obtenir dos regidors. L'etapa com a edil va durar dos anys, ja que el 2021 va renunciar al càrrec per ser la número 5 a les llistes de la CUP per Barcelona. El 14 de febrer va ser escollida diputada i va ser en aquest moment que va decidir tornar a empadronar-se a Barcelona. Ara torna a viure a Nou Barris, després d'una dècada al Moianès.

Cargando
No hay anuncios

"És un repte que entomo amb il·lusió", ha explicat Changue aquest matí des dels micròfons de Catalunya Ràdio. L'objectiu és clar: deixar enrere aquests quatre anys sense regidors. I la diputada cupaire ha dit que ho intentaran "posant sobre la taula propostes, propostes i propostes més enllà de criticar què s'ha fet bé i què s'ha fet malament". Tot i que no ha volgut parlar de futurs pactes, sí que ha advocat per "trencar amb el continuisme dels últims anys". Unes hores després, des deal Centre Cultural La Farinera del Clot, des d'on la CUP ha presentat la candidatura, Changue ha dit que la seva formació es vol convertir en un “motor de canvi” després que el ple municipal hagi fet “un viratge cap a la dreta”, abocant els veïns a viure en una ciutat “hostil”.

Changue forma part de la CUP des del 2018 i té estudis de disseny d'interiors a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Deià. Encara estudia, ja que està cursant matèries d'integració social a l'Institut Obert de Catalunya, i també s'ha format a la Fundació Pere Tarrés, amb diversos estudis en l'àmbit social i en feminismes negres.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la diputada cupaire ha coordinat sobretot els temes d'igualtat, feminisme i antiracisme dels anticapitalistes al Parlament. És vicepresidenta a la Comissió d'Estudi sobre el Racisme Institucional i Estructural i portaveu de la CUO a la d'Igualtat i Feminismes i a la de Drets Socials, entre d'altres. Abans d'entrar a la cambra, Changue ja dedicava el seu dia a dia a aquest àmbit: el 2020 va fundar l'entitat d'Afrofem Koop i presidia l'Associació Cultura de la Dona. Actualment milita a la CUP i a la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Catalunya (CNAACAT). Després de ser la tria de l'assemblea de la candidatura, ja no queda cap pas a nivell orgànic perquè Changue sigui oficialment candidata, segons confirmen fonts cupaires.

Els altres noms que acompanyaran Changue a la llista són: com a número dos Jordi Estivill, que ja havia format part del comitè de campanya de les municipals el 2019, i la portaveu d'Arran, Adriana Llena, com a número tres. La seguiran Thaïs Cloquell, Santi Gonzalez, Eva Fernández, Jordi Gutiérrez, Marga Olalla, Alfons Romero i Clara Camps.

Cargando
No hay anuncios