Eleccions municipals

Eleccions municipals 2023 a Tarragona: candidats, calendari i tot el que cal saber

Així es planteja la cursa electoral en què Pau Ricomà intentarà mantenir l'alcaldia després d'un mandat que ha sacsejat molts partits tarragonins

TarragonaEl 28 de maig se celebren les eleccions municipals i una de les poblacions de Catalunya on se centraran més mirades serà Tarragona, on els ciutadans hauran de decidir si Pau Ricomà (ERC) ha de continuar tenint la vara d'alcalde, després de dos anys de govern amb els comuns i dos més amb Junts i la CUP. En aquest article s'expliquen quins són els diferents candidats així com tota la informació necessària per afrontar comicis, com el calendari, qui pot votar o com fer-ho per votar per correu. 

Calendari: inici de campanya i dates clau 

Aquest dimarts, 4 d'abril, s'ha publicat el reial decret de convocatòria de les eleccions municipals que se celebraran aquest 28 de maig a tot Catalunya i la resta de l'Estat. A partir d'aquesta publicació ja no es poden fer accions de propaganda política, ni actes, ni inauguracions. La prohibició es mantindrà fins al divendres 12 de maig, quan comenci la campanya electoral i les diferents formacions polítiques intentin convèncer els seus ciutadans que representen la millor opció per gestionar el municipi durant els quatre anys vinents. Una altra dada clau en aquesta cursa electoral és l'1 de maig, el Dia del Treballador, que serà quan quedin proclamades les diferents candidatures. 

Tot aquest procés electoral acabarà el 17 de juny, quan es constitueixin les noves corporacions municipals i s'escullin els alcaldes. En cas que dues o més forces polítiques aconsegueixin el mateix nombre de regidors i els acords postelectorals no trenquin aquest empat, l'alcalde serà qui hagi aconseguit més vots dels ciutadans. Un sol vot de diferència pot decidir l'alcaldia. 

Cargando
No hay anuncios

Caps de llista: 

Pau Ricomà

En les eleccions municipals passades, el líder d'ERC a Tarragona, Pau Ricomà, va posar fi a 12 anys de govern socialista i va desbancar Josep Fèlix Ballesteros de l'alcaldia. En aquells comicis del 2019, el candidat independentista va aconseguir 7 regidors, els mateixos que l'aleshores alcalde, tot i que Ballesteros tenia més vots. La voluntat que es produís un canvi de cicle a Tarragona, però, va permetre que Ricomà sumés fins a 14 regidors el dia de la constitució de l'Ajuntament. ERC va obtenir els vots de Junts (tres regidors), de la CUP (dos regidors) i els d'En Comú Podem (dos regidors). Aquests últims van entrar a formar govern municipal amb els republicans.

Cargando
No hay anuncios

Dos anys més tard, el govern municipal va créixer, ja que ERC va incorporar al govern els tres regidors de Junts i els dos de la CUP. L'operació va dividir el grup dels comuns: dels dos regidors liles que hi havia el govern, Hermán Pinedo va decidir continuar, mentre que Carla Aguilar va passar a l'oposició. El govern de Ricomà es va quedar, doncs, amb 13 regidors, a un de la majoria absoluta. 

Rubén Viñuales 

El candidat a qui més ha de témer Ricomà és Rubén Viñuales. Aquest advocat i professor de dret d'estrangeria a la Universitat Rovira i Virgili va començar la seva carrera política des de Ciutadans, partit amb qui es va presentar com a alcaldable per Tarragona l'any 2015. En aquelles eleccions va quedar segon, darrere del PSC de Josep Fèlix Ballesteros. Durant aquell mandat (amb l'1-O pel mig) Viñuales va oferir estabilitat a Ballesteros. En les següents eleccions municipals, l'any 2019, Viñuales va repetir com a cap de llista de Ciutadans i va mantenir els quatre regidors, però perdent la segona plaça, que va anar a parar a ERC.

Cargando
No hay anuncios

El desembre del 2020, Viñuales va dimitir com a regidor de Ciutadans per desavinences amb la direcció del partit i va fitxar pel PSC, que el va posar de número dos per Tarragona a les eleccions catalanes que se celebrarien dos mesos després, el 14 de febrer. Viñuales, que és diputat al Parlament des d'aleshores, s'afilia al PSC el 25 de gener del 2021 i el maig del 2022 és escollit com a candidat a l'alcaldia a les eleccions municipals del 28 de maig. 

Lorena de la Fuente

Aquesta jove política, llicenciada en dret per la Universitat Rovira i Virgili, té la difícil missió d'intentar mantenir els quatre regidors que el partit taronja va aconseguir el 2019. Serà una tasca difícil, principalment per la caiguda que ha patit el partit espanyolista en totes les darreres eleccions, però també per la desfeta a escala local. Quan Viñuales va abandonar Ciutadans per passar-se al PSC, el partit taronja es va quedar amb només tres regidors a Tarragona. Dos d'ells, però, també van deixar el partit taronja uns dies més tard, per convertir-se en regidors no adscrits, i el quart també va abandonar per tornar al sector privat. D'aquesta manera, el grup de Ciutadans es va quedar amb només dos regidors dels quatre inicials.  

Cargando
No hay anuncios

Jordi Sendra 

Aquest polític veterà es va estrenar com a regidor a Tarragona per CiU el 2002, i ha ocupat diferents càrrecs públics des d'aleshores. Ha estat senador per Tarragona del 2011 al 2015 i diputat al Parlament des del 2015 fins al 2017. El 2021 va ser nomenat director general de Prestacions Socials de la Generalitat. Sendra torna ara a la política municipal després que l'anterior cap de llista, Dídac Nadal, anunciés que no es tornaria a presentar. Sendra tindrà també una tasca complicada perquè l'espai postconvergent s'ha anat dividint. De fet, cap dels tres regidors que va aconseguir Junts en les darreres eleccions està afiliat al partit. Cristina Guzmán, com Nadal, també va anunciar que no es tornaria a presentar i només repetirà Elvira Vidal, que és l'actual consellera de Parcs i Jardins, Capacitats Diverses i Contractació de l'Ajuntament. Vidal, que és independent, es presentarà com a número dos. 

Cargando
No hay anuncios

Jordi Collado

Tal com ha passat amb Ciutadans i amb Junts, l'espai dels comuns ha patit una crisi important al llarg d'aquest mandat. El partit lila va votar Pau Ricomà per fer-lo alcalde i fins i tot va entrar al govern municipal. Dos anys més tard, quan Junts i la CUP també hi van entrar, el partit lila va decidir marxar. Un dels regidors, Hermán Pinedo, representant de Podem, va desobeir les ordres del partit i per poder continuar ocupant tasques de govern, es va convertir en regidor no adscrit. Més tard el partit el va expulsar. Quedava només Carla Aguilar (representant de Tarragona en Comú) com a regidora de la formació. Una disputa entre les dues faccions en la votació per decidir si aprovaven o no els pressupostos municipals que havia presentat el govern municipal per al 2022, va acabar amb l'expulsió d'Aguilar. Una gestora va passar a fer-se càrrec del partit.

El cap de llista serà Jordi Collado, representant de Tarragona en Comú, mentre que el número dos serà Toni Carmona de Podem. Collado és el director de la cooperativa que gestiona la llibreria La Capona. 

Cargando
No hay anuncios

Eva Miguel 

La CUP ha estat els darrers dos anys al govern municipal i comprovarà si els ciutadans aproven o no la seva gestió. Les dues regidores actuals són Inés Solé i Eva Miguel. Aquesta segona, que actualment és la cinquena tinenta d'alcaldia d'Habitatge i Medi Ambient, serà la cap de llista a les municipals del 28-M.   

Maria Mercè Martorell

Els populars han recuperat per a aquests comicis Maria Mercè Martorell, que va ser tinenta d'alcaldia i regidora de Patrimoni durant el govern de CiU i PP. Tal com va recordar quan va anunciar que seria l'alcaldable popular, Martorell era la responsable de Patrimoni quan Tarragona va ser declarada Patrimoni de la Humanitat. Martorell es va donar de baixa del partit l'any 2007, per desavinences amb l'aleshores líder municipal i actual president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández. Martorell, que va arribar a presentar-se a les municipals amb una plataforma independent que no va aconseguir cap representació, compta amb la confiança del líder popular espanyol, Alberto Núñez Feijóo. L'actual portaveu del partit a Tarragona, José Luis Martín, serà el número dos. Amb aquest fitxatge, el PP intentarà, almenys, recuperar els regidors perduts el 2019, quan van passar de quatre a dos.

Cargando
No hay anuncios

Consulteu aquí tots els membres de totes les llistes que es presenten a les eleccions municipals 2023 a Tarragona. 

Qui pot votar a les municipals

Tots els ciutadans de la UE majors de 18 anys que estiguin empadronats a Tarragona abans del 30 de gener. En cas que es tracti de ciutadans estrangers d'alguns països com Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, la República de Corea, l'Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, el Paraguai, el Perú, el Regne Unit i Trinitat i Tobago, cal haver-se empadronat abans del 15 de gener.

Com es pot votar per correu

Per votar per correu és necessari demanar-ho des del dia de la convocatòria de les eleccions fins al 18 de maig. Per fer-ho, cal anar a una oficina de Correus i omplir un formulari corresponent. L'Oficina del Cens enviarà per correu certificat tota la documentació necessària al domicili de l'interessat, que haurà de remetre la papereta per correu certificat tres dies abans de les eleccions.

Cargando
No hay anuncios

Resultats electorals anteriors i dades sociodemogràfiques

Consulteu els resultats de les eleccions del 2019 i anteriors a Tarragona, la composició del ple actual, totes les dades sociodemogràfiques de la població, i més informació útil de cara a les eleccions municipals del 28-M.