En directe
En directe
09/01/2016

En directe: Artur Mas renuncia, Carles Puigdemont serà investit demà president de la Generalitat

Isaac Salvatierra

Vídeo d'Artur Mas sortint del Palau de la Generalitat difós per TV3

Raül Romeva (JxSí) també ha agraït en unes breus declaracions la "generositat" de tothom per assolir l'acord

Jordi Cuixart (Òmnium): "Hem creat les bases d'aquest govern fort, però ara comença tot"

Sànchez (ANC): "El procés no perd el lideratge de Mas"

Jordi Sànchez, president de l'ANC: "Arribem just i tard però és un bon acord". Sànchez explica que quan parlava ahir de "fil d'esperança" era el fil que al final "ha culminat amb aquest acord". "Hem tornat a viure un moment com el que vam viure abans del 9-N o de la creació de Junts pel Sí", afegeix. Sànchez també ha assegurat que el procés "no perd el lideratge de Mas", que seguirà vinculat als compromisos del Parlament i el nou govern.

Bromes a les xarxes sobre com pronunciaran a Madrid 'Puigdemont'

A Twitter ja circulen bromes sobre com pronunciaran els polítics i els periodistes espanyols el cognom del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

"¿Cómo crees que pronunciarán Puigdemont los periodistas de Madrid?", ha preguntat en una enquesta a Twitter el guionista de 'La Competència' de RAC1 Tomàs Fuentes.

Marta Rovira compareix després de l'executiva d'ERC: "L'acord respon a una enorme generositat i és el millor dels acords".

Concentració a Girona: "Puigemont president, Catalunya independent"

TV3 ha mostrat imatges de la plaça del Vi de Girona amb un grup nombrós de gent amb estelades. Els assistents, molts membres de l'ANC, cridaven "Puigemont president, Catalunya independent". El ple de Girona haurà d'escollir nou alcalde després de la votació de demà al Parlament.

La renúncia dels diputats de la CUP "no posa en dubte la seva tasca"

En un comunicat, la CUP ha aclarit que la renúncia dels diputats de l'esquerra anticapitalista que més s'han posicionat contra Mas, inclosa en l'acord amb JxSí no posa en dubte la seva tasca. Diu l'aclariment:

"En referència al darrer punt d'aquests compromisos, com que el president en funcions Artur Mas ha fet un pas al costat i ha acceptat la seva part de responsabilitat en les dificultats dels darrers mesos, nosaltres també el fem en els mateixos termes. La CUP-CC aclareix que les dues dimissions són un gest cap a Junts pel Sí davant de les dificultats d'aquests darrers mesos. Però en cap cas, es posa en dubte la tasca i l'esforç realitzat per les 10 membres del Grup Parlamentari. La CUP-CC decidirà qui seran aquestes dues persones, que seguiran treballant amb les mateixes responsabilitats polítiques i organitzatives dins del grup parlamentari i en el si de l'organització, però sense les actes de parlamentaris".

"La CUP-CC insisteix que segueix tenint un grup parlamentari de 10 parlamentaris amb veu pròpia. Les dues diputades que participaran dels espais de deliberació de Junts pel Sí ho faran per millorar la coordinació i garantir el compliment dels acords, full de ruta per a la independència, procés constituent i pla de xoc".

Els 5 punts de l'acord entre JxSí i la CUP

A efectes de garantir l'estabilitat parlamentària i enfortir l'acció de govern durant aquesta legislatura, la CUP-Crida Constituent es compromet a:

1.- No votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i/o el dret a decidir quan estigui en risc l'esmentada estabilitat.

2.- Garantir que dos diputats/des de la CUP-CC s'incorporaran a la dinàmica del grup parlamentari de Junts pel Sí, de manera estable. Participaran en totes les deliberacions i actuaran conjuntament en les preses de posició del grup per tal de donar compliment a allò que està establert en el punt 1.

3.- Investir en la primera votació la persona candidata a la presidencia de la Generalitat a la investidura que l'actual president proposi d'entre els membres del Grup Parlamentari de Junts pel Sí.

Així mateix,

4.- La CUP-CC assumeix que la defensa en els termes polítics del procés tal i com l'entén la CUP-CC pot haver posat en risc l'embranzida i el vot majoritari de la població i l'electorat a favor del procés cap a la independència en una negociació que ha desgastat ambdues parts i la base social i popular de l'independentisme. Cal reconèixer errors en la bel·ligerància expressada envers Junts pel Sí, sobretot en tot allò relatiu a la voluntat inequívoca d'avançar en el procés d'independència i en el procés constituent que comporta, únic escenari de construcció d'estructures i marcs de sobirania que ens pot permetre, com a societat, albirar altres quotes de justícia social i participació democràtica. Per tot això, la CUP-CC es compromet a reconstruir, a tots els efectes, la potència discursiva i mobilitzadora de l'etapa política que s'enceta amb aquest acord, incloent la defensa activa de tots els agents que el fan possible.

5.- La CUP-CC posa a disposició de l'acord el compromís de renovar, tant com sigui necessari, el propi grup parlamentari amb l'objectiu de visualitzar un canvi d'etapa i assumir implícitament la part d'autocrítica que li correspon en la gestió del procés negociador. Els relleus en el grup parlamentari es produiran immediatament després del ple d'investidura.

Estelades davant el Palau de la Generalitat

Desenes de persones s'han concentrat amb estelades davant el Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume, per celebrar l'acord 'in extremis' dels partits independentistes. Els assistents han vist com Mas sortia de Palau després d'anunciar la seva renúncia.

Ple d'investidura, demà a les 17 hores

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha anunciat en un tuit que el ple d'investidura es farà demà a les 17 hores, a 7 hores pel termini legal per convocar eleccions. Aquest és el calendari de les properes hores.

Reguant: "Arribem a un acord excepcional per avançar cap a la independència"

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha comparegut després de la roda de premsa d'Artur Mas per fixar la posició de l'esquerra anticapitalista. "Ens vam presentar amb uns compromisos molt clars: avançar per la ruptura democràtica, un pla de xoc i una presidència de consens", ha dit la diputada. "Arribem a un acord excepcional per avançar cap a la independència", ha dit Reguant per justificar l'acord d'última hora, que ha subratllat que la CUP continua defensant "que cal dir adéu a la Catalunya autonòmica, de les retallades i la corrupció".

Sobre el contingut de l'acord, Reguant ha expressat que "hi haurà dos diputats de la CUP que faran un pas al costat". La diputada, que avui ha fet de portaveu de la CUP, ha puntualitzat que l'esquerra anticapitalista continuarà tenint un grup parlamentari propi de deu diputats encara que dos dels seus diputats assegurin l'estabilitat parlamentària. Reguant també ha apuntat que la formació encara no ha decidit quins dos diputats deixaran l'escó. Llegeix la crònica.

Reaccions de l'unionisme

Inés Arrimadas, líder de C's: "Mas ha tingut por a les urnes, és l'única explicació del que ha passat". Xavier Garcia Albiol, líder del PP: "Mas mor matant"

Iceta: "Tot pel poder, això és transfuguisme"

Miquel Iceta compareix per reaccionar a l'acord d'investidura entre JxSí i la CUP: "No entenem que diputats d'un altre partit s'incorporin a un altre grup, això és transfuguisme". "Avui, políticament Catalunya està a la deriva. Se'ns ha presentat un bon acord per CDC però un mal acord per Catalunya", diu el líder del PSC. "Tot pel poder", resumeix Iceta. "S'ha demostrat avui que no es tractava del procés, es tractava de CDC". "Estem clavats en una bicicleta estàtica, hem perdut tres mesos i tota la legislatura, duri el que duri", afegeix.

Mas i Puigdemont arriben a la seu de CDC per explicar l'acord a la cúpula del partit, enmig d'aplaudiments.

El govern espanyol garanteix el compliment de la llei davant el "desafiament independentista"

El govern espanyol ha garantit el compliment de la llei davant l'acord per a la investidura entre Junts pel Sí i la CUP i ha apel·lat a que el pròxim executiu espanyol compti amb una àmplia base parlamentària que defensi els drets dels espanyols i faci front al "desafiament independentista". Llegiu aquí la crònica de Mariona Ferrer i Fornells.

Aquest és el document amb l'acord entre JxSí i la CUP. La formació de l'esquerra anticapitalista es compromet a incorporar dos diputats o diputades a la dinàmica del grup parlamentari de JxSí.

"Gràcies, president, per liderar i per perseverar"

El sobiranisme s'ha mostrat exultant davant l'anunci d'un acord entre Junts pel Sí i la CUP per fer govern. Les xarxes s'han omplert de missatges de satisfacció que han culminat tota una jornada en què l'optimisme ja s'havia deixat veure des del matí. Del #volemacord s'ha passat al #tenimacord.

Un dels primers a reaccionar, fins i tot abans que el mateix Artur Mas confirmés l'acord, ha estat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, qui, després de la segona cimera infructuosa, que va tenir lloc divendres a la seu de l'entitat, havia reconegut que hi havia poques possibilitats que les últimes hores hàbils per a la negociació servissin per culminar-la amb èxit, tot i que assenyalava que quedava "un fil d'esperança". "El fil d'esperança ha culminat amb èxit. Tindrem govern i estabilitat!!!", ha celebrat en una piulada des del seu compte, en la qual també ha cridat a "pencar de valent per guanyar la independència".

El mateix alcalde de Girona i qui serà el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha expressat des del seu compte de Twitter. Ho ha fet per recordar que hi ha "un projecte engegat, ben orientat i sòlid" on "tots hi som cridats, tots fem falta". "Gràcies, president, per liderar i per perseverar", agraeix al final.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha validat ràpidament l'acord des de les xarxes socials. "Seguim! El futur és nostre, de tots. No ens vàrem cansar, no vàrem abandonar i no ens vàrem rendir", ha destacat una piulada i, seguidament, ha agraït la tasca de tothom i el gest "que passarà a la independència" i ha conclòs: "Propera estació, independència!".