Política 09/01/2016

El calendari després de l'acord: el ple d'investidura començarà aquest diumenge a les cinc de la tarda

La junta de portaveus es reunirà una hora abans del ple per oficialitzar la convocatòria

Ara
2 min
L'hemicicle del Parlament, en un moment del ple de debat de la declaració d'inici del procés independentista per crear una república catalana / PERE VIRGILI

BarcelonaDesprés de l'acord 'in extremis' entre Junts pel Sí i la CUP s'engega la maquinària per fer demà el debat d'investidura i proclamar el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'entesa arriba a darrera hora, ja que dilluns s'esgota el termini per investir el president. Sense entesa, les eleccions s'haurien convocat de manera automàtica –de fet, el president en funcions, Artur Mas, va anunciar la signatura del decret d'investidura dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat la Junta de Portaveus per demà a les 16.00 de la tarda per tal de convocar el ple d'investidura la mateixa tarda. Forcadell ha piulat, a través de Twitter, que el ple començarà a les cinc de la tarda.

El ple començarà amb la intervenció del candidat a la presidència de Junts pel Sí, Puigdemont, que pot fer una intervenció sense límit de temps.

Un cop Puigdemont hagi presentat el seu programa de govern al Parlament, seran la resta de grups parlamentaris els que tindran la paraula, amb trenta minuts cadascú. Ho faran pels grups de més a menys diputats, començant per C's com a segon grup de la cambra parlamentària.

Així doncs, després del candidat a la presidència serà el torn d'Inés Arrimadas (C's), com a cap de l'oposició. Posteriorment, intervindrà Miquel Iceta per part del Partit Socialista de Catalunya; després Lluís Rabell, per part de Catalunya Sí que es Pot; Xavier Garcia Albiol del Partit Popular, i la CUP. Finalment, serà Junts pel Sí qui tindrà la paraula.

Segons l'acord a què ha arribat Junts pel Sí i la CUP, Carles Puigdemont rebrà demà el suport de 68 diputats. Això permetrà investir-lo per majoria absoluta a la primera volta. A partir de dilluns, doncs, començaran els contactes per a la formació d'un nou govern.

stats