Enquesta
Enquestes21/03/2023

La brutícia, el soroll i les caques de gos són els principals problemes de convivència a Catalunya

L'ICIP destaca en la seva enquesta anual que la preocupació per l'incivisme ha crescut més del 60% en els últims de cinc anys

BarcelonaNo hi ha un problema greu de convivència a Catalunya, però les enquestes comencen a detectar un progressiu deteriorament de qüestions tan rellevants com l'incivisme. El darrer estudi publicat per l'Institut Català Internacional per a la Pau (ICIP) detecta un increment del 62% en la preocupació ciutadana per aquesta qüestió en els últims cinc anys, precisament per aspectes com la brutícia als carrers, el soroll i les caques de gos, entre d'altres. Set de cada deu catalans consideren que l'incivisme és avui el principal problema de convivència a les ciutats catalanes, molt per sobre de la mala integració dels immigrants (47%), la delinqüència i els problemes de drogues (45%) i la inseguretat (44%). La xenofòbia i el racisme (35%) i l'assetjament de dones al carrer (25%) també preocupen significativament la ciutadania.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les ciutats de més de 100.000 habitants és on es perceben més problemes de convivència, començant pels d'incivisme (82,7%), però és als municipis petits on es veu més clarament com empitjoren les dades: en els de menys de 10.000 habitants s'ha triplicat la percepció d'incivisme fins al 55%. Tot i el deteriorament que detecta l'ICIP, la puntuació mitjana de la convivència a Catalunya supera el 6, un punt per sota de la nota que rebia ara fa cinc anys, però molt similar a la de l'any passat. En general els catalans veuen millor la convivència en barris i ciutats (6,6) que no pas al conjunt de Catalunya (6,3) i encara menys a Espanya (5,6).

Cargando
No hay anuncios

Com que sovint les percepcions depenen de la ideologia, és rellevant que les persones que se senten únicament espanyoles detectin problemes de convivència especialment al conjunt de Catalunya (un 42%, tres vegades pitjor que el 2018, tot i que el Procés ha anat baixant d'intensitat durant aquests anys) i els que se senten únicament catalans només veuen problemes en la convivència a Espanya (40%).