Política04/06/2019

JxCat, ERC, comuns i CUP exigeixen a Tajani que vetlli perquè Puigdemont, Junqueras i Comín siguin eurodiputats

L'Eurocambra diu que "no hi ha marc europeu" per aquests casos i que tot "es juga a Madrid"

Ara / Acn

BarcelonaJxCat, ERC, els comuns i la CUP reclamen a l'Eurocambra que es respectin els drets polítics de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín. En una carta enviada aquest dilluns al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i als vicepresidents de la cambra, els diputats de les quatre forces sobiranistes del Parlament exigeixen que es respecti la seva condició d'eurodiputats i sigui considerada "en tota la seva extensió".

Cargando
No hay anuncios

La missiva, en aquest sentit, denuncia el fet que, de manera "completament arbitrària i inexplicable" es barrés el pas a Puigdemont i Comín al Parlament Europeu, i afegeix: "Hem estat testimonis, astorats, de la petició conjunta del Partit Popular, el Partit Socialista i Ciutadans de demanar al president del Parlament Europeu en funcions que s'impedeixi el procés d'acreditació d'eurodiputats provinents de la circumscripció de l'Estat espanyol, i al mateix temps, que s'anul·lin les acreditacions ja lliurades".

Cargando
No hay anuncios

Segons consideren els diputats signants, això suposa una "clara obstrucció de la normalitat electoral i els principis democràtics" i "vulnera els drets polítics, intactes", de Puigdemont, Comín i Junqueras, els quals –es destaca– són eurodiputats electes. "Barrar el pas al Parlament Europeu a un diputat europeu electe estableix una flagrant i perillosa violació dels seus drets polítics i dels drets polítics dels seus votants, aprofundint perillosament en l’afebliment de l’obligatori caràcter democràtic de les institucions representatives", afegeix l'escrit, que demana que es corregeixi aquesta situació.

Duch: "No depèn del Parlament Europeu"

Hores després que hagi transcendit la carta, el portaveu de l'Eurocambra, Jaume Duch, ha defensat que el fet que Puigdemont, Junqueras i Comín puguin exercir com a eurodiputats "no depèn del Parlament Europeu". En un esmorzar al CIDOB, Duch ha dit que el cas dels tres polítics independentistes "es juga a Madrid" i ha advertit que "no hi ha marc europeu" per resoldre-ho, ja que el Parlament Europeu no compta amb una llei electoral pròpia.

Cargando
No hay anuncios

"Tot el que passi abans del 2 de juliol no es juga a Brussel·les o a Estrasburg, sinó que es juga a Madrid", ha insistit Duch. El portaveu també ha assegurat que "en cap moment es va impedir a ningú entrar" a la cambra, en referència a Puigdemont i Comín, sinó que, segons ha matisat, no se'ls va permetre "acreditar-se".

Duch ha evitat pronunciar-se sobre la decisió de suspendre les acreditacions temporals als eurodiputats de l'Estat o sobre si el cas podria acabar als tribunals europeus. Tampoc ha volgut entrar a valorar, en concret, què passaria si no es permetés a Junqueras sortir de la presó per agafar l'acta. Un informe recent dels serveis legals de la mateixa cambra apuntava que, en cas d'electes detinguts o empresonats, la justícia espanyola els podia donar permís per recollir l'acta de diputats.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'Eurocambra, amb tot, esperen només la llista oficial que enviarà l'Estat espanyol amb els eurodiputats definitius, i eviten entrar a valorar si es descarten o no noms com els de Puigdemont, Comín o Junqueras. "Amb unes altres circumstàncies i amb una altra legislació, i amb un Parlament Europeu amb una llei electoral pròpia, això potser hagués funcionat d'una altra manera, però no estem en aquesta situació", ha conclòs Duch.