Política 04/06/2019

JxCat, ERC, comuns i CUP exigeixen a Tajani que vetlli perquè Puigdemont, Junqueras i Comín siguin eurodiputats

L'Eurocambra diu que "no hi ha marc europeu" per aquests casos i que tot "es juga a Madrid"

Ara / Acn
2 min
L'expresident català a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, davant del Parlament Europeu

BarcelonaJxCat, ERC, els comuns i la CUP reclamen a l'Eurocambra que es respectin els drets polítics de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín. En una carta enviada aquest dilluns al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i als vicepresidents de la cambra, els diputats de les quatre forces sobiranistes del Parlament exigeixen que es respecti la seva condició d'eurodiputats i sigui considerada "en tota la seva extensió".

La missiva, en aquest sentit, denuncia el fet que, de manera "completament arbitrària i inexplicable" es barrés el pas a Puigdemont i Comín al Parlament Europeu, i afegeix: "Hem estat testimonis, astorats, de la petició conjunta del Partit Popular, el Partit Socialista i Ciutadans de demanar al president del Parlament Europeu en funcions que s'impedeixi el procés d'acreditació d'eurodiputats provinents de la circumscripció de l'Estat espanyol, i al mateix temps, que s'anul·lin les acreditacions ja lliurades".

Segons consideren els diputats signants, això suposa una "clara obstrucció de la normalitat electoral i els principis democràtics" i "vulnera els drets polítics, intactes", de Puigdemont, Comín i Junqueras, els quals –es destaca– són eurodiputats electes. "Barrar el pas al Parlament Europeu a un diputat europeu electe estableix una flagrant i perillosa violació dels seus drets polítics i dels drets polítics dels seus votants, aprofundint perillosament en l’afebliment de l’obligatori caràcter democràtic de les institucions representatives", afegeix l'escrit, que demana que es corregeixi aquesta situació.

Duch: "No depèn del Parlament Europeu"

Hores després que hagi transcendit la carta, el portaveu de l'Eurocambra, Jaume Duch, ha defensat que el fet que Puigdemont, Junqueras i Comín puguin exercir com a eurodiputats "no depèn del Parlament Europeu". En un esmorzar al CIDOB, Duch ha dit que el cas dels tres polítics independentistes "es juga a Madrid" i ha advertit que "no hi ha marc europeu" per resoldre-ho, ja que el Parlament Europeu no compta amb una llei electoral pròpia.

"Tot el que passi abans del 2 de juliol no es juga a Brussel·les o a Estrasburg, sinó que es juga a Madrid", ha insistit Duch. El portaveu també ha assegurat que "en cap moment es va impedir a ningú entrar" a la cambra, en referència a Puigdemont i Comín, sinó que, segons ha matisat, no se'ls va permetre "acreditar-se".

Duch ha evitat pronunciar-se sobre la decisió de suspendre les acreditacions temporals als eurodiputats de l'Estat o sobre si el cas podria acabar als tribunals europeus. Tampoc ha volgut entrar a valorar, en concret, què passaria si no es permetés a Junqueras sortir de la presó per agafar l'acta. Un informe recent dels serveis legals de la mateixa cambra apuntava que, en cas d'electes detinguts o empresonats, la justícia espanyola els podia donar permís per recollir l'acta de diputats.

Des de l'Eurocambra, amb tot, esperen només la llista oficial que enviarà l'Estat espanyol amb els eurodiputats definitius, i eviten entrar a valorar si es descarten o no noms com els de Puigdemont, Comín o Junqueras. "Amb unes altres circumstàncies i amb una altra legislació, i amb un Parlament Europeu amb una llei electoral pròpia, això potser hagués funcionat d'una altra manera, però no estem en aquesta situació", ha conclòs Duch.

stats