CAP AL 20-N
Política 29/10/2011

ERC apel·la als sobiranistes de CiU amb un programa per fer forat també al PSC

La coalició basteix un programa eminentment sobiranista de 1.000 propostes de tall progressista per aspirar tant a esgarrapar votants a CiU com al PSC

M.colomer
2 min

BarcelonaLa coalició independentista d'ERC-RCat-CatalunyaSí vol esgarrapar votants sobiranistes a CiU, però no vol deixar descoberta la seva ànima més progressista per fer forat entre l'electorat d'un PSC en caiguda lliure. Per això els republicans han presentat aquest dissabte un programa que situa les propostes en matèria social a la mateixa alçada de la retòrica independentista de les seves cares visibles, tant el candidat, Alfred Bosch, com el president d'ERC Oriol Junqueras i els socis de Reagrupament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Escortats pel joc de paraules 'Un Bosch d'idees', els líders de la coalició (Oriol Junqueras, Alfred Bosch i Joan Carretero) han desgranat aquest dissabte al parc de la Ciutadella de Barcelona els eixos programàtics entorn a l'esquerra catalana, el republicanisme i els Països Catalans.

Així, la coalició proposa llibertat fiscal pels autònoms els primers cinc anys, bonificació del 100% de les quotes de la seguretat social per a primera contractació per a empreses de menys de 10 treballadors, limitació de les retribucions de directius de bancs que reben diner públic, combat al frau i l'evasió fiscal, posar en lloguer els pisos buits d'entitats financeres que reben diner públic, dació en pagament i crear un fons de rescat per evitar desnonaments, i un impost per a les grans fortunes, a més de l'irrenunciable concert econòmic.

En matèria de millores del sistema democràtic, proposen el dret a vot des dels 16 anys, una llei de participació que doni llibertat de convocatòria de consultes populars, oficina contra el frau i la corrupció, blindatge de competències exclusives dels territoris de l'Estat, anul·lació del judici a companys i reparació de tots els represealiats pels franquistes, elecció democràtica del cap d'Estat, supressió del Senat, les diputacions i els ministeris sense cap competència, a més de la supressió de l'Audiència Nacional espanyola i suspensió del Tribunal Constitucional.

Pel que fa al capítol de Països Catalans, ERC-RCat-CatalunyaSí vol posar damunt la taula el dret a l'autodeterminació, la plena oficialitat del català a Europa, independència en l'àmbit de les infraestructures, un paquet de mesures d'aposta per a l'economia verda, El rebuig frontal als transvasaments i el desenvolupament d'una política exterior “desacomplexada” i “integral” de Catalunya, el País Valencià i les Balears. "Ells són Goliat. Nosaltres David. Però a vegades guanya David", ha reblat Bosch. Moral de victòria després d'anys de davallada electoral.

"Abans portuguesos que espanyols"

Els líders d'ERC-RCat-CatalunyaSí no s'han escapat de la pol¡èmica dels dos últims dies, la generada per l'expresident del Congrés Gregorio Peces-Barba. Mentre Alfred Bosch s'ha declarat "indignat" amb Peces-Barba, "com Joan Tardà o tants altres". Venia a avalar així el seu dos a la llista, Joan Tardà, que ahir va considerar que les paraules de Peces-Barba mofant-se dels bombardejos contra Barcelona només poden respondre a un "enorme fill de puta". "Tothom ho va expressar de la seva manera", va afegir Bosch. En canvi, Junqueras, fent honor a la seva condició d'historiador, ha recordat com el 1640, els portuguesos clamaven "abans pobres que espanyols", una anècdota que ha rebut un dels aplaudiments més sonats de l'acte.

stats