Política08/01/2017

Podem defensa una Espanya plurinacional que reconegui la "identitat i en què es respectin les decisions de la gent"

Rafael Mayoral, secretari de relacions amb la societat civil, està en contra d'un referèndum unilateral a Catalunya

Ara

BarcelonaEl diputat de Podem i secretari de relacions amb la societat civil de la formació lila, Rafael Mayoral, s'ha mostrat contrari a un referèndum unilateral a Catalunya en aquests moments perquè considera que aquest referèndum s'ha de basar en l'acord perquè sigui "efectiu".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha pronunciat en una entrevista amb Europa Press en la qual ha donat suport a la petició que ha fet la formació germana a Catalunya, En Comú Podem, que se celebrin eleccions i no un referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Mayoral, que es declara "absolutament respectuós" amb la voluntat dels catalans, explica que ell és favorable als "processos participatius per saber l'opinió de la gent" i rebutja que aquests processos puguin donar lloc a un procediment penal. Ho considera una "aberració" per a qualsevol societat democràtica.

Dit això, però, el dirigent de Podem considera que l'important d'un referèndum és que "sigui efectiu". "Hauria de ser un referèndum pactat", exposa, al mateix temps que matisa que "fer altra vegada un procés participatiu" en aquests moments "no és el que toca".

Cargando
No hay anuncios

"Si realment es vol fer efectiva una via que decideixi els encaixos territorials al nostre país, crec que ha de ser basada en l'acord", recalca.

En aquest sentit, recorda que el mateix Tribunal Constitucional plantejava en una de les seves resolucions que "es pot fer un referèndum pactat". Per això, insisteix que quan hi ha un "problema polític l'interessant és que se solucioni dialogant i que la gent ho decideixi".

Cargando
No hay anuncios

Per aquesta raó, creu que cal tenir un "projecte il·lusionant" de país que ell considera que ha de ser "plurinacional", en el qual es reconegui la "identitat i es respectin les decisions de la gent".

Preguntat per quina serà la seva posició si finalment el govern català posa les urnes com el 9-N, el diputat de la formació lila prefereix ser prudent i veure "si es convoca i com es convoca". "Crec que seria massa anticipar si hi ha o no hi ha convocatòria; quan n'hi hagi, ja ho veurem", explica, i afegeix que la legalitat o il·legalitat d'un referèndum és una "discussió jurídica apassionada".

Cargando
No hay anuncios

Una societat catalana "partida per la meitat"

Mayoral afegeix que "a priori" el debat de la independència "parteix la societat catalana per la meitat", i assenyala que "no se sap gaire bé qui té la majoria" perquè en les últimes eleccions "no estava clara la majoria de vot".

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, explica que el que sí té el suport majoritari a Catalunya és "el dret al fet que els catalans decideixin el seu futur". "Això agrupa un 80%", exclama. Però, afegeix, "el que no se sap és el resultat d'aquesta consulta ni tampoc se sap el que es preguntaria".

Contrari a una aliança amb el PSC

Cargando
No hay anuncios

Sobre la possibilitat d'una aliança electoral amb el PSC, que els socialistes catalans van arribar a plantejar en la recent celebració del seu congrés, Mayoral considera que "la falta d'identitat del projecte del PSC no els la solucionarem les forces del canvi".

Segons la seva opinió, aquest problema l'han de solucionar ells "al racó de pensar", però "no plantejant aliances electorals amb qui és avui l'alternativa al govern de Rajoy quan ells pertanyen a la formació política que el sosté".