ENQUESTA DEL CIS
Política01/12/2011

El 57% dels espanyols veu lluny la fi d'ETA i només un 20% legalitzaria l'esquerra abertzale

La majoria dels enquestats pel CIS creuen que el comunicat de la banda armada es deu a la pressió policial i judicial i rebutja mesures "generoses" amb els presos

Ara

BarcelonaL'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicada aquest matí, evidencia que la majoria d'espanyols creu que ETA encara té recorregut. Un 57,4% veu poc o gens probable que l'organització armada desaparegui definitivament i, de fet, també una majoria està en contra de facilitar-ho: un 84,1% rebutja indultar presos etarres, un 42,4% no els acostaria al País Basc, un 48,4% creu que "en cap cas" caldria aplicar mesures "generoses", un 90,8% està en contra d'una amnistia general i un 65,8% està "poc" o "gens" conforme amb uns beneficis penitenciaris que tan sols aproven un terç dels enquestats de forma condicionada a "demanar perdó públicament" o "entregar les armes". A més, tan sols un de cada cinc espanyols legalitzaria en la nova situació l'esquerra abertzale, i un 28,3% acceptaria un referèndum d'autodeterminació d'Euskadi, dues mesures que rebutgen la meitat dels enquestats.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, una causa d'aquestes xifres pot ser que es veu com a més útil la pressió que la negociació. De fet, un 70% dels espanyols creu que l'actuació policial ha pesat "molt" o "bastant" en l'últim comunicat d'ETA i un 60% destaca també l'actuació judicial. Tan sols un 37% dels enquestats destaquen la "pressió" de l'esquerra abertzale. Tot i que un terç dels espanyols creu que el PSOE és qui ha fet més feina per acabar amb ETA –només un 12,5% cita el PP–, gairebé la meitat opina que les decisions a partir d'ara les han d'adoptar per consens tots els partits parlamentaris, i només un 16,6% creu que les poden pactar entre PP i PSOE.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, ETA ja no és un problema principal. En l'enquesta, realitzada entre el 2 i el 9 de novembre, se situava com la desena preocupació ciutadana en un llista encapçalada per l'atur i els problemes econòmics. Un 32,5% dels espanyols va sentir "alegria" quan l'organització armada va anunciar la fi de l'activitat i un 25% va sentir "esperança".