NOVETAT EDITORIAL

La fórmula Cuixart per sortir de l’atzucac: bon govern i referèndum

El president d’Òmnium publica les seves reflexions de la presó

Barcelona“Hem viscut un temps de desconcert [...]. L’hem viscut i i ja està: no hi podem pas romandre de manera indefinida”. En plena divisió estratègica de l’independentisme, amb tensions constants al Govern i entre els partits, i amb la mobilització al carrer fluixejant per la manca d’un rumb clar i definit, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, presenta la seva recepta per sortir de l’atzucac. Ho fa a través d’un llibre -Jordi Cuixart: aprenentatges i una proposta, (Ara Llibres)- que arriba avui a les llibreries i amb el que espera poder aportar llum en aquest moment de certa desorientació.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I quina és la seva fórmula? Al llarg del llibre Cuixart desgrana com a principal aprenentatge el fet que el moviment independentista s’ha situat ja com un referent de la lluita no violenta, i per tant anima a seguir per aquest camí. Però amb quin objectiu? Cuixart identifica el vector “referèndum” com el que ara mateix uneix totes les potes de l’independentisme i per això torna a posar-lo sobre la taula: “Cal comprometre’s a governar bé Catalunya i, alhora, comprometre’s a celebrar un nou referèndum ben aviat i sense més adjectius. Tant si a l’Estat li plau com si no li plau. Això és el ‘Ho tornarem a fer’: votar tantes vegades com calgui”.

Cargando
No hay anuncios

La proposta de Cuixart xoca ara amb tres posicionaments diferents d’ERC, Junts i la CUP, tot i que a qui més s’acosta és al dels cupaires. ERC considera que la pantalla del referèndum unilateral està passada i que cal forçar una negociació amb l’Estat perquè el pròxim sigui vinculant i reconegut internacionalment, i per tant ha de ser pactat amb l’Estat. Per a Junts, tot i que Quim Torra va fer una proposta semblant quan era president, el referèndum vàlid a hores d’ara continua sent el de l’1-O, i qualsevol proposta per fer-ne un de nou implica deslegitimar el que es va fer el 2017. La CUP sí que vol fer un altre referèndum unilateral, però concreta més que Cuixart i el situa en l’any 2023 coincident amb el que prepara Escòcia.

Cargando
No hay anuncios

El president d’Òmnium, però, no fa aquesta proposta en el buit sinó després de detallar els aprenentatges de la presó i no defugir cert grau d’autocrítica. Cuixart escriu sobre el 2017: “Vam mostrar molta determinació, però també, segurament, falta de memòria històrica”. I és que “potser no som veritablement conscients de la magnitud del que preteníem fer: crear un nou Estat a l’Europa occidental. Poca broma. L’objectiu era (és!) ambiciós: fer allò que ningú ha aconseguit des de fa cent anys. Ningú”. I afegeix: “Vull dir que potser hem subestimat la dimensió del repte. I que pot ser ara, avui, al mateix temps, subestimem l’abast del que ja hem fet”.

Perquè és cert que si bé Cuixart no atorga a l’1-O el valor d’un referèndum amb caràcter legal, sí que el situa com el punt d’inflexió. “Va ser un acte de desobediència civil massiu. Grandiós, mai no em cansaré de recalcar-ho. Preciós. Perquè [...] es va marcar clarament un canvi d’estratègia”. Però, òbviament, no va ser suficient per al repte que s’havia marcat. “Amb tot, va ser un canvi no consolidat. És a dir: sense continuïtat: no hi havia prevista la possibilitat d’una resistència no violenta per mantenir i defensar el resultat de les urnes”. Cuixart, però, s’allunya molt del discurs antiinstitucional o antipolític. Ell és un activista i li toca pressionar des de fora. I els polítics que facin la feina.